Startlaphoz Csatlakozz!

A SZAKSZ a VOLÁN szakmában 50 százalékos béremelést követel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 11. kedd, 08:33
A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, mint az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (AKSZSZ) egyik tagszervezete úgy foglalt állást, hogy az AKSZSZ 2015. szeptember 1. napjával kezdeményezze a tárgyalások megkezdését a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségénél (KKVSZ), a VOLÁN szakmában dolgozók bérrendezésével kapcsolatban.

Az elmúlt években több száz munkavállaló (autóbuszvezető, karbantartó szakmunkás, személyforgalmi szakember) hagyta el a társaságokat és ezáltal már a menetrendszerű közlekedés ellátása került veszélybe a VOLÁN társaságoknál.

A munkaerő elvándorlásának megállítását a társaságok egy jelentős mértékű béremeléssel érhetnék el. A SZAKSZ úgy gondolja, hogy a béreket három év alatt minimum 50 %-kal kellene emelni úgy, hogy 2016-ban 25 %-kal, 2017-ben 15 %-kal és az utolsó évben, 2018-ban további 10 %-kal kell növelni a kereseteket, ami valószínűsíthetően felszámolná a munkaerőhiányt a szakmában.

A SZAKSZ kész a társszakszervezetekkel összefogva tárgyalóasztalhoz ülni a munkáltatókkal és az Alágazati Kollektív Szerződés módosításáról is tárgyalni, ami generálisan a foglalkoztatási (munkaidő, pihenőidő, rendelkezésre állási dő, vezénylés és vezénylés módosítás, szabadság kiadása, kártérítés stb.) szabályokat érintené.

Abban az esetben, ha a munkáltató nem hajlandó a Alágazati Kollektív Szerződés módosítására, akkor a munkavállalók követelésére el kell érni azt, hogy a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) a kollektív szerződést felmondja és egy úgy szabályozásról - az összes képviselettel rendelkező szakszervezetek bevonásával - kezdődjenek meg az egyeztetések,

Abban az esetben, ha nem sikerül rövid időn belül a tárgyalások során – mindkét területen - eredményt elérni, akkor a kitűzött célok elérése érdekében el kell kezdeni a nyomásgyakorlást a munkáltatóra, a tulajdonosra és nem útólsósorban a szakminisztériumra, aki a közösségi közlekedés zavartalan ellátásáért felelős.

Itt az ideje, hogy komolyan elgondolkodjanak a munkáltatók, hogy 100 000 Ft alatti nettó bérek kifizetésével lehet-e képzett munkavállalót a szakmában megtartani! Munkatársaink több tíz milliós értékű autóbuszokat vezetnek és szerelnek a minimálbértől alig magasabb keresetekért!

Dobi István
SZAKSZ elnök

    Kiadó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A SZAKSZ a VOLÁN szakmában 50 százalékos béremelést követel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector