Startlaphoz Csatlakozz!

Az Európai Bizottság:

Az EU-nak 2020-ig több millió magasan képzett munkaerőre lenne szüksége

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 16. hétfő, 14:33

Csökken az EU-ba harmadik országból érkező migránsok száma, a legtöbben ugyanakkor már nem Indiából, hanem Kínából érkeznek. A bevándorlók többsége a munkaképes korú lakosságot erősíti. Az EU-nak 2020-ig több millió magasan képzett munkaerőre lenne szüksége, miközben a feldolgóziparban, és az elsődleges szektorban egyre kevesebb állásra van szükség. A kontinens ráadásul hihetetlen módon öregszik el, így mindenképp szükség lehet a bevándorlókra. Az Európai Bizottság egy infografikán összegezte az uniós bevándorlást – írja a HVG.

   Az Európai Bizottság (EB) nemrég egy infografikát közöltaz EU-ba irányuló migrációról (az unióból kifelé áramló tömegeket is számításba vették emellett). Az infografika szerint csökkent az EU-n kívüli államokból érkező migránsok száma, 2012-ben 1,17 millió ember érkezett a 28 tagú blokkba, ez majdnem 300 ezres visszaesést jelent a 2010-es adathoz képest. A bevándorlók 85 százaléka tartozott a 15-64 év közötti munkaképes korú lakosságba.
 
   2012-ben a legtöbben Kínából érkeztek (majdnem 90 ezren), a kínaiakat India (korábban ők álltak az első helyen), Marokkó, Pakisztán, az Egyesült Államok és Oroszország követi a sorban. A nem EU-s országokból származó polgárok mintegy 20 millióan voltak az EU-ban, ez az uniós össznépesség 4 százalékát jelenti. A legtöbben a törökök vannak ezen csoporton belül, majdnem 2 milliónyian, őket az 1,3 milliós marokkói közösség, és a 720 ezres kínai kolónia követi. 2013-ban a legnagyobb arányban Észtországban, Lettországba és Ausztriában tartózkodtak nem uniós polgárok. A külföldön született, EU-ban élő külföldiek száma tavaly 33 millió főt tett ki.
 
   2012-ben majdnem 700 ezer nem uniós polgár kapott uniós állampolgárságot, a legtöbben ebben a csoportban a marokkóiak voltak (59 ezren), őket kicsivel lemaradva követték a törökök, illetve az indiaiak.
 
   Az EB infografikája azokat a szakmákat, területeket is megjelöli, ahol munkaerőhiány várható. A grafikából az látszik, hogy 2020-ig leginkább a felsőfokű végzettséget igénylő munkákból lesz több az EU-ban, számszerint 12 millió, miközben az alacsonyabb végzettségű munkák iránti kereslet lényegesen visszaesik majd. Az is érdekes, hogy miközben a feldolgozóiparban, illetve az elsődleges szektorban (mezőgazdaság, bányászat, halászat stb.) több mint kétmillióval fog csökkenni az elérhető álláshelyek száma, addig a szolgáltatások, üzleti tevékenység, közlekedés területén 9 millió plusz munkaerőre lesz szükség. Az EU-ban a legnagyobb munkaerőhiány jelenleg az IT, egészségügy, sales, mérnöki, pénzügyi területen látható.
 
   A bevándorlásra, illetve a munkaerő pótlására már csak azért is szükség lehet, mivel míg 2012-ben négy dolgozó európai jutott egy 65 év felettire, addig 2060-ra 2 az egyhez lesz arány, vagyis jóval több idős lesz a kontinensen mint most.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az EU-nak 2020-ig több millió magasan képzett munkaerőre lenne szüksége.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector