Startlaphoz Csatlakozz!

Rágalmazásért jelentették fel a belügyminisztert

Pintér pert nyert, de a szolgálati nyugdíjasok újra próbálkoznak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 20. péntek, 08:33

 Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette azt a magánvádas büntetőeljárást, amelyet több egykori szolgálati nyugdíjas indított Pintér Sándor ellen. Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség, illetve az V-XIII. kerületi ügyészség is elutasította a belügyminiszter ellen tett feljelentéseket. A volt szolgálati nyugdíjasok várhatóan fellebbeznek és újabb jogi eljárásokra készülnek – írja a Népszabadság.

   Nem rendelt el nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség Pintér Sándor ellen azt követően, hogy fél tucat egykori szolgálati nyugdíjas rendőr rágalmazásért feljelentette a belügyminisztert egy, lapunknak adott egyik interjújában tett kijelentéséért. A főügyészség továbbította a feljelentéseket a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

   A bíróság azonban az első fokú végzésével megszüntette a magánvádas eljárást Pintér Sándorral szemben. A döntés nem jogerős, az érintettek azonban még nem döntötték el, hogy beadják-e a fellebbezésüket. Némelyek újabb, polgári peres eljárás megindítására készülnek, és úgy tervezik, sérelmi díjat fizettetnek a miniszter szerintük sértő kijelentése miatt.

   Néhány szolgálati nyugdíjas Pintér Sándor lapunknak adott interjújának azon részét tartja sértőnek, amelyben arról beszélt, hogy „Ami a szolgálati nyugdíjasokkal történt, része annak a rendteremtésnek, amit a választások után elkezdtünk. Számomra a kérdés az, hogy ezek az emberek éltek vagy visszaéltek a jogaikkal. Minden egyes esetet megvizsgáltattam, és nem találtunk olyan ügyet, amelyben ne merült volna fel valamiféle visszaélés gyanúja."

   Egyikük, Teplán Tibor, a 2424.hu-nak azt mondta: „Szolgálati viszonya 2006. március 5-én a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény alapján nyugállományba helyezéssel szűnt meg. Erről a budapesti rendőrfőkapitány parancsot hozott, a Belügyminisztérium pedig kiállította a szolgálati nyugdíj megállapításáról szóló határozatot. Ezeket a dokumentumokat nem helyezték hatályon kívül".

   Mások, köztük ma is aktív rendőrök is sérelmezték a miniszter fent idézett kijelentéseit, és közülük többen kilátásba helyezték, hogy feljelentik, ezt végül csak hatan tették meg. A Központi Nyomozó Főügyészség – ahová április közepén a feljelentések befutottak – a Belügyminisztérium székhelye szerint illetékes V-XIII. kerületi ügyészségre továbbította az összes feljelentést, hogy ott döntsék el, elrendelik-e a nyomozást vagy sem.

  Az ügyészség pedig úgy döntött, hogy nem kell nyomozni. A feljelentések mind magánvádas rágalmazási ügyeknek minősülnek, ezért az ügyészek az összes feljelentést áttették a PKKB-ra, ahol információink szerint valamennyi ügyet ugyanaz a bíró tárgyalja majd.

    A bíróság az első, két feljelentést érintő végzésében rámutatott, hogy a korengedményes és korkedvezményes nyugállományú hivatásos emberek olyan közösség, olyan személyek összessége, mely általános jelleget képvisel, és nem tesz eleget annak a kritériumnak, hogy azonosítható legyen az a személy, akinek a becsülete sérelmet szenved. Márpedig a töretlen bírói gyakorlat az, hogy amennyiben a sérelmezett kijelentés vonatkozásában a sértett konkrétan, személyre szabottan nem azonosítható be, azon esetben a rágalmazás és a becsületsértés vétsége nem valósulhat meg.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pintér pert nyert, de a szolgálati nyugdíjasok újra próbálkoznak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector