Startlaphoz Csatlakozz!

Nem jutna mindegyiküknek munka itthon

Tízből mindössze két orvos jönne haza a külföldről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 20. péntek, 09:36
 
Tízből mindössze két orvos jönne haza a külföldön munkát vállaló gyógyítók közül. Ha viszont többen jönnének, akkor se lenne hol dolgozni. A külföldön boldogulást kereső körülbelül mintegy 5000 gyógyítónak ma mindössze 170 állás jutna, legalábbis ennyit hirdetnek jelenleg a közszolgáltatásban a kórházak – derült ki a Heti Válasz Sok fecske című konferenciáján – írja a Népszabadság.

   A szervezők arra kerestek választ, milyen szerepet vállalhatnának az egészségügy megújításában a külföldről hazatérő orvosok. Mostanra hányan lehetnek a visszatérők? Miért jönnek vissza, milyen konfliktushelyzetekbe kerülnek idehaza? Hogyan hasznosul itthon a kint megszerzett tudásuk, mennyiben látnak riválist bennük, s mi kellene ahhoz, hogy a hazatérés valóban tömeges legyen?
 
   A hazatértek több mint negyede állította, hogy a külföldön megszerzett tapasztalataikra itthon nem voltak kíváncsiak.
 
  Ha ezt így nem is mondták ki az előadók, de a nap végére nyilvánvalóvá vált: többletforrás, a bérek rendezése erős feltétele az orvosok megtartásának, sőt elvárás az is, hogy a „professzori tekintélyre épülő” feudális kórházi munkában is végre megtörténjen a rendszerváltás, valamint javuljanak a munkafeltételek, legyen eszköz, varrófonál és idő a betegre. 
 
   A rendezvényre készült, az orvosok migrációjának okait firtató kutatás megkérdezettjei kendőzetlenül vallották: elsősorban a pénz, a biztos megélhetés reményében indultak neki a világnak, és aki közülük hazajön, azt legfőképp a honvágy hozza vissza.
 
   A válaszokból kiderült az is, hogy hazatérésüket segítené, ha biztosak lehetnének, hogy itthon sem lesznek pénzügyi gondjaik, valamint átlátható, kiszámítható, szervezett munkarendben dolgozhatnak.
 
   A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Dénes Tamás, aki Erdélyből érkezett Magyarországra majd innen tovább ment, különböző országokban dolgozva személyes élményét mesélte: miszerint óriási „traumaként” élte meg Angliában, hogy csak heti 43 órát kell dolgoznia. Ezért a munkáért kapott pénzből pedig tisztességesen megél. Van szabad ideje, pihenten és kiszámítható, biztonságos feltételek között végezheti a munkáját. Mint mondta: legalább két hónapra volt szüksége, hogy mindezt földolgozza.
 
   Dénes Tamás, maga is azok közé tartozik, akik kétlaki életet élnek, ingáznak az országok között, azaz havonta néhány hetet itthon, és néhány hetet külföldön dolgoznak.
 
   A fentieken túl továbbá elvárás az is, hogy megértést, megbecsülést kapjanak a visszaérkezők. A hazatértek több mint negyede állította, hogy a külföldön megszerzett tapasztalataikra itthon nem voltak kíváncsiak. Meg se nagyon kérdezték őket, mit tanultak, mit hoztak haza, mit hasznosítanának a betegellátásban, van-e valami, amit érdemes lenne másként csinálni? Az elismerés, a megbecsülés csaknem annyit nyom a latban, mint a fizetés.
 
  – Azokban a hazai intézményekben, ahol van lehetőség kutatásra, illetve ahol a szakmai sikerekhez támogató környezetet biztosít a menedzsment, ott szívesen dolgoznak az orvosok – osztotta meg saját tapasztalatait a hallgatósággal az Országos Gerincgyógyászati Központ tulajdonos főigazgatója Varga Péter Pál. Mint mondta: intézménye a világ hét meghatározó szakmai központja közé tartozik, munkatársait rendre külföldi és hazai szakmai szimpóziumokon mutathatják meg speciális tudásukat, bemutató műtéteket tartanak.
 
   Ez a pozíció már jelentős jövedelmet is jelent az érintetteknek. Hozzátette: ez is azt mutatja, hogy a paraszolvencia csak ott számolható fel, ahol az orvos valami más egyébből biztosítani tudja a megélhetését. Példaként említette, hogy intézetében már hét orvosnak vannak olyan szabadalmai, amelyek már megfelelő jövedelmet, hálapénz mentes életet biztosítanak a számukra.
 
   A hálapénz megszüntetését ígérte be az egészségügy rendbetételével Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár is, aki azt is mondta: „Ha tiszta rendszert szeretnénk, akkor meg kell változtatni a hálapénzen alapuló rendszert. Hozzátette: „nagy levegővétel” és politikai, szakmai támogatás kell mindehhez „. Közölte: meggyőződése, hogy az egészségügybe forrásokat kell bevonni, és akkor a hálapénz rendszere is megszüntethető.
 
    „Nem büntetés jellegűen, nem csendőri módszerekkel, de meg lehet oldani.” Ám arról, hogy a gyakorlati megvalósítást, hogyan képzeli, nem mondott semmit.
 
    Az „agyvisszaszívásban” sikereket több éve zajló, programjával eddig csak a Magyar Tudományos Akadémia ért el. Pálinkás József, akadémikus, kormánymegbízott elmondta: a fiatal és tehetséges kutatók olyan helyen akarnak dolgozni, ahol meg van a siker reménye és e program ezt próbálja biztosítani. Az MTA 2010 óta több milliárdos állami támogatással ma már 100 kutatócsoportot működtet itthon, s ezekben olyan fiatalemberek dolgoznak, akiknek van külföldi tapasztalatuk és a világ bármely részén, bármikor állást kapnának.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízből mindössze két orvos jönne haza a külföldről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector