Startlaphoz Csatlakozz!

Munkaerő-piaci nyitás szükséges

Az infláció és a munkanélküliség miatt aggódik az IMF

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 20. péntek, 11:16

Az euróövezetben már kezdenek megszilárdulni a fellendülés alapjai, megerősítéséhez azonban további intézkedésekre van szükség, és erre a kedvező piaci környezet meg is adja a lehetőséget - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szervezet alapszerződésének négyes cikkelye alapján az euróövezeti országokkal folytatott egyeztetésekről készült összefoglaló jelentése. A dokumentumot Christine Lagarde vezérigazgató mutatta be csütörtökön, az Ecofin tanácskozásának előestéjén

   A dokumentum rámutat, hogy fellendülés alapjai kezdenek megszilárdulni az euróövezetben, miután a gazdasági aktivitás már négy egymást követő negyedévben nő. A növekedési lendülethez a nettó export mellett a belső kereslet élénkülése is hozzájárul. A pénzpiaci hangulat elsősorban az ECB intézkedéseinek köszönhetően jelentős mértékben javult. Számos országban történelmi mélypontra csökkentek a vállalati és a szuverén kötvényhozamok, a lecsökkent finanszírozási költségek több bank számára megteremtették a tőkeemelés lehetőségét.
 
   A határozott monetáris és fiskális intézkedések megerősítették a befektetői bizalmat, és megvetették a fellendülés alapjait. A tagországok jelentős eredményeket értek el a pénzügyi rendszer és a költségvetés rendbetételében, illetve a versenyképesség javításához szükséges strukturális reformok bevezetésében. Az euróövezetben érzékelhetően megerősödött döntéshozók elkötelezettsége a pénzügyi unió létrehozása iránt.
 
   A növekedési lendület azonban még viszonylag gyenge - hívják fel a figyelmet a dokumentum készítői -, a gazdasági és a befektetői aktivitás nem érte el a krízis előtti szintet. Különösen a privát befektetések területén marad el a javulás mértéke a korábbi válságok után tapasztalt mértéktől.
 
   Az infláció továbbra is aggasztóan alacsony, a munkanélküliség pedig - különösen a fiatal korosztályoknál- elfogadhatatlanul magas.  Az IMF szerint a jelenleg kedvező globális piaci környezet lehetővé teszi a növekedés megerősítéséhez, a munkanélküliség és az eladósodottság csökkentéséhez szükséges reformok bevezetését.
 
    A további szükséges intézkedéseket három pontban foglalták össze: 1. támogatni kell a kereslet növekedését, 2. folytatni kell a bankok mérlegének a szanálását és a bankunió létrehozására tett erőfeszítéséket, 3. be kell fejezni a strukturális reformokat.
 
   Az IMF megelégedéssel nyugtázta összefoglaló jelentésében, hogy legutóbbi intézkedései alapján az ECB mandátuma értelmében elkötelezte magát a cél alatti infláció elleni küzdelem mellett, és kész további intézkedéseket is hozni ennek érdekében. Az IMF a nagy volumenű eszközvásárlásokat javasolja az Európai Központi Banknak a tartósan alacsony infláció leküzdésére.
 
   A jelentés nyomatékosítja, hogy további strukturális reformokra van szükség az euróövezetben a beruházások, a foglalkoztatás fellendítése és a termelékenység javítása, valamint a strukturális egyenlőtlenségek leküzdése érdekében, amihez nemzeti szintű intézkedéseket is kell hozni a munkaerő-piaci nyitás, a termelő és szolgáltató szektorok közötti verseny fokozása céljából.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az infláció és a munkanélküliség miatt aggódik az IMF.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector