Startlaphoz Csatlakozz!

Interjú dr. Frida Tamás jogásszal

Alkotmánybíróság: Felmondási védelem a várandós nőknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 20. péntek, 14:33

Nemrég az Alkotmánybíróság megváltoztatta azt a törvényt, amely miatt eddig a várandós és ún. reprodukciós eljárásban (értsd: lombikbébi-program) részt vevő nőket nem illette meg védelem a munkahelyükön, ha állapotukról a felmondás közlését megelőzően nem tájékoztatták munkaadójukat. A változásról és annak következményeiről dr. Frida Tamás jogászt kérdezte a csaladhalo.hu munkatársa.

- Mit jelent a törvényváltozás a várandós és lombikbébi-programban részt vevő nők számára a munkaviszonyuk biztonságát illetően?

F.T.: Az Alkotmánybíróság a Munka Törvénykönyve egyik paragrafusát módosította, nevezetesen a 65.§ (5) bekezdését. Ez a bekezdés egyébként az új Munka Törvénykönyve egyik legvitatottabb rendelkezése volt, ugyanis lényegesen hátrányosabb helyzetbe hozta (a korábbi Munka Törvénykönyvével szemben) a várandós vagy családalapításra készülő nőket. Az Alkotmánybíróság döntésének lényege az előre bejelentési kötelezettségről szóló rész megsemmisítése volt. Tehát a felmondási védelem nem változott, ez továbbra is változatlan formában jár, ahogy ezt a jelenlegi és az előző Munka Törvénykönyve is tartalmazza. Nem is lehet másként, hiszen a korábbi Alkotmány és a most hatályos Alaptörvény is védi a munkavállaló nőket, emellett az Európai Unió jogalkotása és joggyakorlata, többek között az Európai Unió Alapjogi Chartája, számos EGK irányelv és nemzetközi egyezmény is rögzíti a védelmet a gyermekvállalással összefüggő elbocsátás ellen.  Ennek a védelemnek az „aktiválási” módjában történt változás.

- Pontosan hogyan rendelkezett a régi szabályozás?

F.T.: Eddig a felmondási védelem csak akkor illeti meg a várandós nőket, ha terhességükről előzetesen tájékoztatták a munkáltatójukat. Ha ezt elmulasztották, vagy a magánéletük védelme érdekében szándékosan nem közölték, esetleg még nem is tudtak arról, vagy nem voltak benne biztosak, hogy gyermeket várnak, felmondás esetén a tájékoztatás elmulasztása miatt nem illette meg őket a terhes nők felmondási védelme. Vagyis a korábbi joggyakorlattal szemben felmondás esetén utólag már nem hivatkozhattak arra, hogy gyermeket várnak, a felmondás a terhességük ellenére jogszerű volt. Ráadásul a törvény szövegéből az következett, illetve ennek a feltételnek a gyakorlatban csak úgy lehetett megfelelni, hogy a felmondási védelem fenntartása érdekében a munkáltató felmondási szándékától függetlenül a munkavállaló nőknek folyamatosan tájékoztatniuk kellett volna a munkáltatójukat az éppen aktuális állapotukról, ami a magánszféra súlyos sérelmével járt, hiszen nem csak a teherbe esésről, de a magzat elvesztéséről, a meddőségi problémákról is be kellett volna számolniuk rendszeresen. Vagyis választaniuk kellett a magánéletük védelme és a felmondási védelem között. Ezen korrigált most az Alkotmánybíróság az előzetes bejelentési kötelezettség eltörlésével. Így visszaállt a korábbi állapot: felmondás esetén a munkavállaló hivatkozhat a terhességére, és ha ezzel él, nem lehet jogszerűen elbocsátani.

- Meddig él a felmondási védelem?

F.T.: A felmondási védelem a várandósság, a 24 hét szülési szabadság, és a gyermek harmadik életévének betöltéséig tartó fizetés nélküli gyermekgondozási szabadság alatt jár. A lombikbébi programban résztvevő nők a kezelés megkezdésétől számított 6 hónapig állnak felmondási védelem alatt.

- A munkaadók közül sokan jellemzően valamilyen más okra hivatkozva mondanak fel várandós alkalmazottaiknak. A törvény eltörlése erre is megoldást nyújt valamilyen módon?

F.T.: A munkaviszonyt közös megegyezéssel, felmondással és azonnali hatályú felmondással lehet megszüntetni. A jellemző az, hogy a munkáltatók a felmondást közös megegyezésnek próbálják beállítani. A munkavállalóknak – nem csak a várandós nőknek – ebbe nem kell belemenniük, ha részükről nincs felmondási szándék. Közös megegyezésnél ugyanis értelemszerűen nincs felmondási védelem, hiszen ebben az esetben elvileg a munkavállaló is úgy határozott közösen a munkáltatóval együtt, hogy megszünteti a munkaviszonyát. Tehát ha csak a munkáltató részéről áll fenn a felmondási szándék, akkor az csak felmondás, vagy azonnali hatályú felmondás lehet. Ehhez ragaszkodnia kell minden munkavállalónak. Munkáltatói felmondás esetén a várandós nőknél beáll a felmondási védelem, újra elég a várandósság tényét a felmondáskor közölni – erre vonatkozott az Alkotmánybíróság döntése. Más a helyzet az azonnali hatályú felmondásnál. Ezt a törvény szerint abban az esetben lehet alkalmazni, ha a munkavállaló a kötelezettségét szándékosan vagy súlyosan gondatlanul jelentős mértékben megszegi, vagy esetleg olyan magatartást tanúsít, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ebben az esetben nem jár a várandós nők számára felmondási védelem, hiszen a legjóindulatúbb munkáltatótól sem lehet elvárni, hogy olyan emberrel dolgozzon együtt, aki kárt okoz, nem végzi el a rábízott feladatokat, vagy a magatartása miatt lehetetlen vele együtt dolgozni. Természetesen ezeknek az indokoknak valóságnak megfelelőeknek kell lenniük és a munkáltatónak tudni kell ezeket bizonyítani.

- Kiterjed-e a védelem a szülés utánra is, azaz köteles-e a munkahely fenntartani a nő helyét, illetve szigorítottak-e azon, hogy ne lehessen mindenféle mondvacsinált indokkal nem visszavenni egy nőt a gyes letelte után?

F.T.: Pontosítanék: a gyes a gyermekgondozási segély, az állam által nyújtott pénzügyi támogatás,  folyósítása független a munkáltatótól.  Amit a munkahely köteles nyújtani az a szülés után járó 24 hetes szülési szabadság és a gyermek harmadik életévének betöltéséig járó gyermeknevelési célú fizetés nélküli szabadság. Az, hogy ezeket a szabadságokat milyen mértékben veszi igénybe az anyuka, kizárólag az ő döntésétől függ. A három éves korig járó fizetés nélküli szabadságot egyébként az apuka is igénybe veheti. A szülő dönthet úgy is, hogy a három év letelte előtt visszamegy dolgozni. Ekkor a munkába lépés után a gyermek három éves koráig csak akkor lehet elbocsátani, ha a munkahelyen már nincs a végzettségének, képességének, gyakorlatának megfelelő munkakör és a felajánlott másik munkakört elutasítja. Egyébként mondvacsinált indokokkal nem csak a kismamákat, hanem senkit sem lehet elbocsátani. A munkaviszony munkáltatói felmondása kizárólag a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásán, képességein illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet, a munkáltató köteles a felmondást megindokolni. Ha az indoklás nem a valóságnak megfelelő a munkavállaló bírósághoz fordulhat.
 
 Forrás: Családháló

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Alkotmánybíróság: Felmondási védelem a várandós nőknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector