Startlaphoz Csatlakozz!

A szociális életpályamodell a legsürgetőbb feladat

Szociális államtitkár: közelebb kell kerülni a krízisben lévőkhöz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 21. szombat, 07:23

 A kiépült nagy szociális ellátórendszerek mellett a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a kísérleti jellegű kezdeményezésekre, amelyek a felzárkózásban „közel mernek menni a társadalmi problémákhoz, a családok kríziséhez” - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek a tatabányai Mésztelepen tett látogatásán.

    Czibere Károly hozzátette, „fontos hogy a közvéleménynek bemutathassuk, a roma felzárkózásra szánt összeg nem kidobott pénz. Jelenleg folyik egy felmérés a 2010 óta folytatott felzárkózási törekvések eredményéről, melyek tapasztalatait ősszel ismerhetjük meg”.

    A felmérés során vizsgálják egyebek mellett a telepprogramok és az ösztöndíjprogramok hatását - mondta az államtitkár, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meghívására érkezett első hivatalos útján a Mésztelepre, és megismerkedett a szeretetszolgálat fél éve működő közösségi házával, valamint az áramszolgáltatóval közösen indított felzárkóztató programmal.

    A politikus a szociális életpályamodell bejelentését nevezte az általa felügyelt terület egyik legsürgetőbb feladatának, ez a szociális ellátórendszerben dolgozó kilencvenezer ember számra jelent kiszámíthatóságot.

    Czibere Károly ismertette: a felzárkózás, a segélyezés, a gyermekvédelem és a szociális szolgáltatások területén az ősz elejére szeretnének négy évre előre tekintő koncepciókat készíteni.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2014 februárjában nyitott közösségi házat és indította el a programot Tatabánya mésztelepi városrészében. A kezdeményezést az áramszolgáltató a hálózat átépítésével és előre fizetős mérőórákkal segítette, közben a szeretetszolgálat kályhákat adott a családoknak, hogy tudjanak fűteni.

    A rendszer leglényegesebb eleme, hogy az ezerkétszáz lakosú telepen új rendszerben lehet áramot vételezni, amiért előre fizetni kell. Azóta a legális bekötések száma ötven százalékkal nőtt, és felére csökkent a területen az áramfogyasztás - mondta el a közösségi ház átadásakor Mező Csaba, az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának tagja.

    Az önkormányzat a Belügyminisztériumtól támogatást kapott huszonkét közmunkás foglalkoztatására, ők rendbe tették a telepet. Szintén minisztériumi támogatással, 22 millió forintért létrehoztak egy brikettkészítő üzemet, amelyben mésztelepiek készítenek a városi fahulladékból tüzelőanyagot telepi felhasználásra.

    Tatabánya-Mésztelepen az 1900-as évek elején épültek az első házak a kőbánya és a cementgyár dolgozóinak. A hatajtósnak nevezett sorházakban hat család élt együtt, az ingatlan egyik oldalán tüzelőtárolók, a másik végén árnyékszékek voltak. A telepen az 1960-as évek végéig még szinte kivétel nélkül a környező gyárak dolgozói laktak, mára azonban a telep marginális élethelyzetű emberek elzárt világává vált.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szociális államtitkár: közelebb kell kerülni a krízisben lévőkhöz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector