Startlaphoz Csatlakozz!

A munkáltatók egy része nincs tisztában a munkaügyi szabályokkal 

Munkaügyek: sok a szabálytalanság

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 03. csütörtök, 13:22

 A munkaadók 70 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot. Ingyenes munkajogi mobilapplikációt mutatott be az Allen & Overy ügyvédi iroda a közelmúltban. A MunkaÜGYES! nevű alkalmazást eddig több mint hatszázan töltötték le, lényege, hogy közérthető formában mutassa be a munkaszerződések fontosabb elemeit, és hasznos tippeket ad a munkaadói és a munkavállalói oldal számára is. Így különösebb jogi ismeretek nélkül is ellenőrizhetik például a munkavállalók az eléjük tett munkaszerződést – írja a Metropol.

  A munkaügyi ellenőrzések során a foglalkoztatók 70 százalékánál találtak valamilyen jogsértést, de a dolgozók egyre tudatosabbak, egyre jobban ismerik a jogaikat.

   – A hatósághoz beérkező kérdések számát folyamatos növekedés jellemzi. Tavaly összesen 570 esetben tájékozódtak a hatóság külső honlapján, illetve kértek segítséget postai vagy elektronikus úton – tudtuk meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkaügyi Főosztályától. Emellett a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek munkaügyi felügyelőségei több mint 1500 ügyben adtak tájékoztatást a tavalyi év januártól decemberig terjedő időszakában.

   Ez alapján is látható, hogy a munkavállalók valamelyest tudatosabbak lettek az elmúlt években – több információval rendelkeznek a munkaviszonnyal kapcsolatos szabályokról és a jogaikkal összefüggésben. A hatóság szerint ennek is köszönhető, hogy a részletes szabályozással, például a műszakpótlékokkal kapcsolatban egyre több kérdés érkezik hozzájuk. A munkaügyi felügyelőségek pedig a panaszok és közérdekű bejelentések vonatkozásában is tájékoztatást adnak az érdeklődőknek.

   Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a munkaadóknál még mindig magas a jogsértések aránya. Ráadásul 2013-ban ez mind a foglalkoztatók, mind az érintett munkavállalókat érintően növekedést mutatott a 2012-höz képest.

   A felügyelők már csak a szabálytalanság tényével találkoznak, de a tapasztalatokból leszűrhető, hogy a munkáltatók egy része nincs tisztában a munkaügyi szabályokkal  vagy legalábbis ezt állítja –, illetve hogy egyszerűen nem számít az ellenőrzésre.
 
Forrás: metropol.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkaügyek: sok a szabálytalanság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector