Startlaphoz Csatlakozz!

Veszedelmes jövedelemkülönbségek alakulhatnak ki

Mi legyen a nyugdíjasokkal?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 03. csütörtök, 14:37

Lelassul a világgazdaság növekedése a követező évtizedekben és minden bizonnyal teljesülnek azok a jóslatok, amelyek szerint a mostaninál később mehetnek nyugdíjba az emberek. Veszedelmes jövedelemkülönbségek alakulhatnak ki.

   A népesség elöregedése, a feltörekvő országok gazdasági növekedésének lefékeződése és a környezet károsítása miatt számottevően lassul a világgazdaság növekedése a következő évtizedekben - állítja a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD friss jelentésében. ESzerint 2010 és 2020 között éves átlagban 3,6 százalékkal bővülhet a világ GDP-je, míg 2050 és 2060 között már csupán 2,4 százalék várható - jósolnak bátran fél évszázadra előre az OECD elemzői.
 
  A legfontosabb trendek, amelyek a következő évtizedek gazdasági folyamait meghatározzák, valójában ismertek. Ezek közé tartozik a lakosság elöregedése mellett az egyre komolyabb tudást igénylő technológiák terjedése, a globalizáció és a globális felmelegedés. Utóbbi éves átlagban 1,5 százalékos farag le a világgazdaság növekedési üteméből.
 
Sokkok jönnek
 
  Az OECD-országokat kettős demográfiai sokk éri. Az egyik az említett elöregedés. A másik azzal függ össze, hogy a világgazdasági termelés súlypontja áthelyeződik az OECD-n kívüli országokra. Emiatt növekedszik ezekben a magasan képzett munkaerő iránti igény és tovább szűkül a fejlett és a feltörekvő országok munkavállalóinak jövedelme közti rés. Ennek köszönhetően kevesebben kelnek majd útra az utóbbiakból, hogy az előbbiekben keressenek magasabb kereseti lehetőséget kínáló munkát.
 
  Ebből fakadóan a szervezet szerint 2060-ra az eurózóna munkaerő-állománya 20, az USA-é 15 százalékkal lesz kisebb, mint ma. Eközben a nem OECD-országok közötti kereskedelem súlya a világkereskedelemben a mostani 25 százalékról 50 százalékra ugrik. Indiában hatszorosára nő az egy főre eső GDP, Kína esetén ez a mutató összemérhető lesz az USA-éval.
 
Együtt jobb
 
  Ha nem változnak a jelenlegi újraelosztási arányok, akkor az OECD-n belül 30 százalékkal bővül a legkevesebbet és a legtöbbet keresők adózás előtti jövedelmének különbsége. Ez az elmaradó fogyasztás miatt fékezi majd a növekedést. A helyzetet külön súlyosbíthatja, ha romlanak a tehetséges, de szegénynek született emberek kitörési, előrejutási lehetőségei.
 
  A kettős demográfiai sokk kivédése elképzelhetetlen anélkül, hogy a fejlett országokban emeljék a nyugdíjkorhatárt, erősítsék az időskori munkavállalás ösztönzőit. A tanulási, átképzési formákat támogatni kell, hogy segítsék az elkerülhetetlen pályamódosításokat. A tudásalapú gazdasághoz illeszkedően meg kell könnyíteni az új cégek alakulását, illetve a kimerült régiek csődjét.
 
  A jövedelmi szakadék ellen több fronton kell küzdeni, kezdve az oktatás javításától egészen az adórendszerek átszabásáig. A legnagyobb hasznot azonban az hozhatja az emberiségnek, ha az államok liberalizálják egymás közti kereskedelmüket. A nemzetközi együttműködés lendületet adhat a közös kutatásnak és fejlesztésnek, valamint az erre épülő technológiai innovációnak.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi legyen a nyugdíjasokkal?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector