Startlaphoz Csatlakozz!

A vártnál tovább tart az EU gazdaságának fellendülése

Európai munkanélküliségi biztosítás: félnek a potyautasoktól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 04. péntek, 12:36

 A vártnál tovább tart az EU gazdaságának fellendülése, amely ráadásul igen nagy szórást mutat az egyes országokban. Az országok közötti különbség egyik legfőbb kulcsterülete a munkanélküliség, néhányan úgy gondolják, a rehabilitációhoz egy közös munkanélküliségi biztosítás megteremtésére lenne szükség – írja a biztositasiszemle.hu.

   Míg Németországban a gazdasági fellendülésnek köszönhetően mindössze 6,7%-os a munkanélküliség, addig Portugáliában például továbbra is 15% feletti, míg Görögországban újabb rekordot döntött év elején, 28%-ra emelkedett. Az egyik tényező, amely megakadályozza ezeket az országokat a gazdaságuk stabilizálásában, az a valutaleértékelés, amelyre az euró bevezetése előtt még lehetőségük volt.
 
Lehetséges megoldások
 
   Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összefogásért felelős biztosa, Andor László szerint Európának két lehetősége van a gazdaság pályára állítását illetően. Az egyik egyfajta populista program európai politikai döntéshozatalba ültetése, a másik pedig a nagyobb monetáris integráció megcélzása. A legjobb esélye utóbbival lenne az eurózóna fennmaradásának, amelyhez egy, az eurózónára kiterjedő munkanélküliségi biztosítás lehet az egyik megoldás – fogalmazott Andor László.
 
   Andor szerint ez egy limitált de kiszámítható rövid távú stimulust jelentene azon országok gazdaságának, amelyek most visszaesést tapasztalnak, amit ráadásul előbb vagy utóbb, de minden ország tapasztalni fog.
 
   A Centre for European Policy Studies tanulmánya szerint egy minimális közös foglalkoztatási biztosítási rendszer kialakítása az eurozónában automatikus stabilizátorként működne. Ha már a válság előtt létezett volna ilyen rendszer, akár 15 milliárd eurónyi GDP-veszteséget meg lehetett volna spórolni vele. A munkanélküliség is oka ugyanis a gazdaság lassulásának, csökkenti a jövedelmeket, a fogyasztási szintet, a gazdasági aktivitást. 
 
   Egy másik, 2013-as tanulmány szerint egy közös munkanélküliségi biztosítással meg lehetett volna előzni a spanyol GDP-csökkenés mintegy negyedét.
 
Munkanélküliségi biztosítás
 
   Az Andor által javasolt rendszer egy alap munkanélküli-biztosítás lenne, amely a nemzeti rendszerek ennek megfelelő részét helyettesítené. A hozzájárulási és juttatási szinteket a különböző nemzeti rendszerek közös nevezőjeként alakítanák ki.
 
   A biztos szerint a rendszernek egyértelműen az aggregált kereslet csökkenése által okozott ciklikus munkanélküliségre kellene koncentrálnia, nem pedig a strukturális munkanélküliségre, amelyet a képzettségbeli eltérések és a nem elég hatékony munkaerő-piaci intézmények okoznak.
 
   A javasolt rendszerhez a résztvevő országok GDP-jének nagyjából 0,2-2%-ára lenne szükség, a pontos paraméterektől, például az időtartamtól, a juttatások szintjétől és a jogosultsági feltételektől függően.
 
   Egy, a munkanélküli-biztosítási rendszerhez hasonló rendszeren már régóta törik a fejüket a különböző agytrösztök, legelőször az 1970-es években merült fel a gondolat, azonban soka nem sikerült széleskörű népszerűséget szereznie.
 
  A másodlagos jelzálogpiaci válságot követően egy ilyen, kizárólag az eurózóna államaira kiterjesztett rendszer gondolata ismét egyre többször előkerült, de továbbra sem élvezett osztatlan támogatást.
 
Ellenző hangok
 
  Az ellenzők jellemzően arra hivatkoznak, hogy a rendszer egyes európai államok számára aránytalan előnyökkel járna, márpedig a nyugat-európai országok nem kívánják a végtelenségig támogatni a nehezebb helyzetben lévő, dél-európai államokat.
 
  Andor László egyik javaslata a lehetséges „potyautasok” kiszűrésére a korábbi tapasztalatok értékelése, és visszakövetelési mechanizmus (ún. claw-back) használata, megszűntetve ezzel a „tartós transzfereket”, amikor a rosszabb helyzetben lévő országok tartósan pénzt kapnak a tehetősebb országoktól és azt soha nem fizetik vissza.
 
   A tapasztalatok értékelése során minden egyes tagállam esetében egy kedvezményezett versus hozzájáruló profilt alakítanának ki, a hozzájárulási paramétereket pedig minden időszak elején úgy lehetne beállítani, hogy az adott tagállam közelebb kerüljön egy középtávú egyensúlyhoz a befizetések és juttatások terén.
 
   A visszakövetelés azt jelentené, hogy a tagállamoknak csak néhány évig lenne megengedett, hogy nettó kedvezményezettek legyenek, utána azonban úgy módosítanák a befizetési és/vagy lehívási rátáit, hogy kompenzálják azokat a nettó transzfereket, amelyben részesültek az évek során.
 
   Florian Mayneris közgazdász szerint azonban, ha közelebbről megvizsgáljuk Európa gazdaságtörténetét, akkor megcáfolódik az az elmélet, miszerint egyes országok aránytalanul sok hasznot élveznének.
 
   Ha a rendszer például 2000-ben érvényben lett volna, akkor Németország például nettó haszonélvezője lett volna, mivel az egyesülést követő években nem ment olyan jól a német gazdaságnak – véli Mayneris. Közgazdászok szerint hosszú távon a juttatások egyenletesen oszlanának el az országok között.
 
Gyógyszer lehet az euroszkepticizmusra is
 
   A technikai tényezőkön túl Mayneris szerint a pán-európai munkanélküli-biztosítási rendszer a köz támogatását is elnyerné, amelyre igen nagy szükség lenne az egyre növekvő euroszkepticizmus miatt. Mostanában sok ember úgy érzi, hogy az EU egyfajta kényszer, nekik ez egy világos, egyszerű és könnyen érthető rendszer lenne.
 
   A brüsszeli székhelyű Breugel igazgatója, Guntram Wolff szintén vonzónak tartja elviekben az európai munkanélküli-biztosítási rendszert, mivel azok az emberek, akiket a gazdasági sokkok miatt anyagi veszteség ért, közvetlen kompenzációban és támogatásban részesülnének a biztosításon keresztül az Európai Uniótól.
 
   A rendszer felállítása azonban nem lenne egyszerű, hiszen az eurózónában 18 különböző munkaerő-piaci szabályozás van érvényben, vagyis igen nagyfokú harmonizációra lenne szükség.
 
   A rendszer felállításának tehát megvannak a nehézségei, azonban Andor László szerint vagy azt a dogmát kell feladni, hogy nincsenek fiskális transzferek az eurozónában, vagy pedig az európai szociális modellt, és mindazt, amit az Európa 2020 stratégia valaha céljául tűzött ki.

Forrás: biztositasiszemle.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Európai munkanélküliségi biztosítás: félnek a potyautasoktól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector