Startlaphoz Csatlakozz!

Kiszállhat az állam a közösségi főiskolává alakuló felsőoktatási intézmények fenntartásából

Tömegesen szűnhetnek meg képzések

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 04. péntek, 16:22

Akár teljesen kiszállhat az állam a közösségi főiskolává alakuló felsőoktatási intézmények fenntartásából, hiszen „ezek nem az állam vagy a nemzetgazdaság érdekeit szolgálják, hanem a helyi igényeknek képeznek szakembereket” - mondta az új felsőoktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek. Palkovics László szerint a továbbiakban egyházaknak, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak vagy cégeknek kellene felelősséget vállalni ezekért a főiskolákért, akár tulajdonosként, akár működtetőként – írja a Népszava.

   Az államtitkár azonban konkrét intézményeket nem említett, de valószínű, hogy a 2010 óta tartó ágazati megszorítások miatt nehéz anyagi helyzetbe került vidéki főiskolákra gondolhatott. Vagyis elképzelhető, hogy tovább csökken a hazai felsőoktatás állami finanszírozása. Palkovics úgy fogalmazott, „az államnak van pénze a felsőoktatásra, de a támogatás feltétele, hogy az ágazat elégítse ki a gazdaság igényeit”.
 
   Ennek megvalósításához az államtitkár szerint „profiltisztításra”, azaz szakok és képzések tömeges megszüntetésére van szükség, így a kormánynak még kevesebbet kell majd az egyetemek, főiskolák fenntartására fordítania. Palkovics úgy vélte, „a magyar gazdaság méreteihez képest rendkívül sok alapszak van”, az intézményeknek pedig nem lenne szabad olyan képzéseket indítaniuk, amelyek nem illeszkednek az „arculatukba”.
 
   A várható „reform” részleteiről az államtitkár továbbra sem beszélt, holott a ma parlamenti zárószavazásra kerülő felsőoktatási törvénycsomagot követően már idén ősszel újabb, jelentős változtatásokra készül a kormány.
 
Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tömegesen szűnhetnek meg képzések.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector