Startlaphoz Csatlakozz!

Pénztárgépek a szolgáltatói szektorban

Kasszacsere: felkészülnek a fodrászok, orvosok, taxisok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 07. hétfő, 14:43

 Már vizsgálja a kormány az online pénztárgépek kötelezővé tételét a szolgáltatók között is, így várhatóan a fodrászok, orvosok, majd a taxisok is mélyen a zsebükbe kell nyúljanak – olvasható a Népszabadságban.

   Rövidesen a kiskereskedők után mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a fodrászok, a műkörmösök, majd idővel a taxisok is. A szolgáltatói szektor online pénztárgéppel való „felszerelését” vizsgálják ugyanis a kormányzatnál – értesült több független piaci forrásból a Népszabadság. A kereskedőknél, a kisboltokban, a benzinkutaknál, az áruházakban, a szállodákban, a vendéglátóhelyeken és a gyógyszertárakban lassan befejeződik a kasszacsere.
 
 
   A váltás ugyan jóval lassabb lett a tervezettnél, azonban a pénztárgépek gyártói-forgalmazói is úgy vélekednek: lassan valóban véget ér a folyamat, ami a kereskedelmi szektorban 140 ezer online összeköttetésre alkalmas gép megrendelését jelentette. Arról már korábban – igaz, csak általánosság szintjén – több szakmai fórumon is szó esett, hogy a szaktárca a kiskereskedelem online kasszacseréje után második ütemben sort kerít a szolgáltatói szektor felszerelésére is.
 
   Külföldön, ahol már lezajlott a teljes folyamat – például Bulgáriában vagy Lengyelországban –, a szolgáltatók is kénytelenek voltak netes pénztárgépet üzembe helyezni. A nagy kérdés immáron az, hogy a kereskedők után mikor kell a szolgáltatóknak is online gépet venniük. Az NGM sajtóosztályán lapunknak csak annyit mondtak, hogy „konkrét jogalkotási lépések előkészítése” ebben a kérdésben nem zajlik. Az NGM részéről annak adtak hangot, hogy a „tárca célja változatlanul a gazdaság további fehérítése”.
 
   Márpedig a kiskereskedelmi átállás során szerzett tapasztalatok a felelős Nemzetgazdasági Minisztérium szerint kedvezőek. Így a korábban adóelkerüléssel leginkább érintett területek kereskedői az első fél évben 29 százalékkal, vagyis 17 milliárd forinttal több áfát vallottak be az előző év hasonló időszakához képest. A forgalmazók és a gyártók vélekedése is megoszlik abban, hogy melyik ágazat pénztárgépeit mikor lehet lecserélni. A helyhez kötött szolgáltatók – fodrászok, orvosok – esetében az átállás technikai háttere immáron megoldott, így ez inkább már „jogalkotói kérdés”.
 
   A hatályos áfatörvény szerint ezek a vállalkozások kézzel is kitölthetnek nyugtát. Könnyen lehet, hogy nem sokáig: forrásaink azt sejtetik, hogy az NGM erről a területről komoly adótöbbletre tehetne szert, ha itt ezekben az esetekben is meg tudnák oldani az online kasszák működését. Azt ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy a nagyjából két évre elhúzódott kiskereskedelmi átállás során már kialakult a netes kasszák technikai-forgalmazói háttere, így ha a parlament rábólint egy ilyen tartalmú javaslatra, úgy fél-háromnegyed év alatt le lehet zavarni ezeknek a cégeknek „kasszásítását”.
 
   Valamivel keményebb dió a taxik, illetve a mozgóárusok megfelelő online kasszával történő ellátása. Úgy tudni, hogy az NGM már régóta tárgyal az érintett társaságokkal, a fő problémát az jelenti, hogy egyelőre nem tudni olyan online pénztárgépről, ami a járművekbe beépíthető. Ezzel együtt az egyik taxitársaságnál úgy vélték: 2015 második felére már kifejleszthetnek a taxikba is beszerelhető eszközöket. A szolgáltatókon túl a kasszaforgalmazók várhatják szívdobogva a kormányzat ilyen irányú döntését.
 
   Mint arról beszámoltunk, az eddig a kiskereskedelemben lezajlott cserével komoly, milliárdos bevételre tettek szert a piacon ügyesen lavírozó gyártó-forgalmazó cégek, így volt olyan társaság, amelynek több mint tízszeresére ugrottak az eladásai az előző évhez képest. Nem mellékes kérdés az sem, hogy mekkora körnek kell kasszát vásárolnia. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint 51 ezer egyéb szolgáltató cég és 37 ezer önálló vállalkozó van a piacon, ezek jó részét kötelezhetik majd az online pénztárgépek használatára.
 
   Igaz, a statisztikai számokkal ajánlatos csínján bánni: korábban a kiskereskedelmi szektorban 250 ezerre tették a lecserélendő kasszák számát, ám jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a valóságban 140 ezer kasszával meg lehetett oldani a kereskedelmi szektor átállítását.
 
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kasszacsere: felkészülnek a fodrászok, orvosok, taxisok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector