Startlaphoz Csatlakozz!

Költségvetés tervezet

Jövőre sem terveznek a közszférában béremelést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 09. szerda, 09:10

A 2015-ös költségvetés tervezési köriratának egyik legérdekesebb része, hogy mindössze egyetlen számadat szerepel benne, mely iránymutatásként szolgálhat a tárcák számára – olvasható az mfor.hu oldalán.

   A kormany.hu oldalán megjelent dokumentum a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről a tavalyinál jóval kevesebb konkrétumot tartalmaz. Hiszen míg egy évvel ezelőtti az idei költségvetésre vonatkozó körirat esetén a GDP, az infláció, illetve az alkalmazandó euró-, frank- és dollárárfolyamokat is feltüntették, addig most ezek hiányoznak. Mindössze az áprilisban publikált konvergenciaprogramban is szereplő 2,8 százalékos hiányszámot adták meg Vargáék. Ezzel kapcsolatos kérdésünkkel megkerestük az NGM-et, ám cikkünk megjelenéséig még nem érkezett válasz.
 
   A dokumentum szerint egyébként „a megalapozott tervezéshez szükséges további információkról, paraméterekről a keretszámokkal egyidejűleg ad tájékoztatást az NGM”. Vagyis az ütemezés szerint erre augusztus 1-jén számíthatunk, majdnem egy hónappal a körirat megjelenése után.
 
   A számokon túllépve az Alaptörvényben és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően „a költségvetési politikának változatlanul kiemelt prioritása az előző időszakból örökölt magas államadósság csökkentése” - olvasható a köriratban.
 
Egyelőre nincs közszférás béremelés
 
   A dokumentum létszámra és juttatásokra vonatkozó adatai szerint a tárcák létszáma az év közben belépett fejlesztésekkel és azok szintrehozásával növelhető. A tervezés első szakaszában viszont változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címén nem növelhető. Ez alól természetesen a pedagógusok a kivételek.
 
   Abban az esetben pedig ha a közszférában dolgozó nyugdíj előtt álló alkalmazottról van szó, a jogviszony megszüntetése után nem tervezhető a helyére személyi juttatás. Vagyis a posztja betöltetlen marad.
 
Nyugdíjemelés a szokott módon
 
   A körirat szerint a nyugellátások, a rokkantási, rehabilitációs ellátások és a járadékok emelésénél a 2015. évre tervezett fogyasztói árnövekedéssel kell számolni. Ez a konvergenciaprogramba szereplő prognózis alapján 2,9 százalék lehet. Idén egyébként 2,4 százalékos inflációval tervezték a költségvetést, tehát ennek megfelelő mértékben történt a nyugdíjak emelése is. Mivel azonban ennél jóval alacsonyabb lehet az idei éves fogyasztói árindex, emelkedett a nyugdíjak reálértéke.

Forrás: mfor.hu

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jövőre sem terveznek a közszférában béremelést .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector