Startlaphoz Csatlakozz!

Mindent a pénznek vetnek alá

Bárdos Judit: Az íróasztalfiókban végzik az életpályamodellel kapcsolatos tervek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 09. szerda, 14:04

 Az ATV Start vendége Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára volt.akivel arról beszélgetett a műsorvezető, hogy Orbán Viktor biztonságosabb, stabilabb, kiszámíthatóbb életpályát ígért a rendőröknek.

- Orbán Viktor azt mondta, hogy biztonságosabb, stabilabb, kiszámíthatóbb életpályát ígér a rendőröknek, de ezt most már nem először halljuk. Szerintem az elmúlt években folyamatosan ezt ígérik nekik. Hol van ez az életpálya? Hogy áll ez az ügy?
 
- Az elmúlt évtizedben kezdődött meg annak a munkának a kidolgozása, amely életpálya modellt kezdett ígérgetni a rendvédelmi dolgozóknak, nemcsak a rendőröknek, ide tartoznak a tűzoltók és a bv-sek is. Az első Orbán kormány idején leépítették az összes kedvezményt, ami a rendvédelmet megillette volna…
 
- Az is egy életpálya modell.
 
- Az is egy életpályamodell, igen és utána egész egyszerűen nem sikerült oda eljutni, hogy rendezzék az itt dolgozóknak az életét, nem modell tekintetében, hanem bérezés tekintetében sem. Most pedig legutoljára azt hallottuk a köztisztviselők napján, hogy a közszolgálati életpályamodellt kívánnak bevezetni, ennek egy része a kormányzati tisztviselők részére történik meg, másik része a rendvédelmi dolgozók részére, és ebből a körből teljes egészében ki akarják hagyni az itt dolgozó közalkalmazotti kört.
 
- Van egy életpályamodell, aztán azzal mi lett?
 
- Nem, ez pénzkérdés, legyünk egészen őszinték.
 
- Készülnek dokumentumok és aztán a kukában végzik.
 
- Készülnek dokumentumok és nem kukában végzik, hanem íróasztal fiókban végzik, valamikor majd újból előveszik, nincsen hozzá pénz, bár, az utat kezdik kikövezni. Ennek ez egyik fajtája volt, hogy a közszolgálati egyetemet létrehozták, megszüntették a rendőrtiszti főiskolát, a katonai főiskolát és stb. összetolták, ezzel remélve azt, hogy átjárhatóságot biztosítanak az egyik területről a másikra.
 
- Na, de hogyha mondjuk egy fiatal rendőr 30 éves korára ott akarja hagyni a pályát, akkor egy másik rendvédelmi ágazathoz akar átmenni? Ez a tapasztalat?
 
- Nem, a tapasztalat az, hogy elmegy, hiszen a most avatottak, ez a 140 tiszt, nem tudom, hogy tudják-e, hogy diplomás minimálbérért kerülnek el dolgozni a rendvédelem területére. Tehát itten nincsen semmiféle olyan pluszjuttatási-rendszer, amiért ők kiemelkednének a bérezést illetően.
 
- Mitől éri meg ma rendőrnek menni?
 
- Fix pálya, tehát ha valaki megragad, és szívesen végzi ezt a munkát, akkor egy életen keresztül itt dolgozhat, bár ma a fiatalok, akik 21, 22 évesen ide kerülnek, nem gondolnak arra, hogy mi lesz 65,70,75 éves korukban. Hiszen nem tudni, hogy akkor, amikor oda eljutnak, hány éves lesz a nyugdíjkorhatár.
 
- De lehet, hogy szívesebben gondolnának, ha tényleg lenne egy ilyen életpálya modell, ami biztosítja, hogy ha nem lesz nyugdíj, akkor is lesz miből élni. A tisztes öregkor.
 
- Ne haragudjon már, de ki tud előre számítani nemhogy 40 évre, de 1 évre előre sem.
 
- De hát akkor milyen életpálya modellről beszélünk, ha nem tudunk előre számolni?
 
- Hát egy pár évre előre kellene tudni számolni, hogy hogyan tudom felépíteni a saját karrierrendszeremet, mert tévedés azt hinni, hogy mindenki itt vezető kíván lenni a rendvédelem területén. Megélhetést szeretne szerezni erről a területről. Tehát ő úgy akar dolgozni, hogy ebből el tudja tartani saját magát, a családját, a gyerekeit iskoláztatni..
 
- Ez nem egy túlzott ambíció. Ezt ma a pálya nem kínálja?
 
- Nem, nem.
 
- Tehát addig marad a fiatal rendőr, amíg mondjuk nem lesz családja és nem kerül szembe azzal a kérdéssel, hogy mégis miből tartod el a gyerekedet drágám?
 
- Ha ezzel a kérdéssel szembekerül, akkor vagy másodállást, mellékállást vállal, hogy a lehetőségei megengedik és a jogszabály ezt nem tiltja, vagy pedig pályaelhagyóvá válik, és olyan területre megy, ahol a saját szakmáját vagy esetleg más diplomáját tudja kamatoztatni. Ez inkább jellemző most a tűzoltókra, akik pályaelhagyókká váltak, miután állami tűzoltókká váltak, a másik pedig a végrehajtói szolgálatban lévők rendőrök, főleg vidéken.
 
- De ehhez a munkához nem kellene rutin? Mondjuk az, hogy valaki tűzoltó legyen és jó tűzoltó legyen, ahhoz nem kellene az, hogy néhány évtizedet eltöltsön a pályán és mondjuk a  fiatalok példaképévé tudjon válni meg fogásokat tudjon mutatni?
 
- Mondjuk jó rendőrnek is kellene, hogy mentorai legyenek..
 
- Jó, ha ez egy példa volt, hogy ön hozta előbb a tűzoltókat példának okáért.
 
- Igen. De nincsenek mentorok a rendszerben. Tehát van egy korosztály, amely teljesen hiányzik. Ez 40 éven felüli korosztály teljes egészében hiányzik a rendszerből.
 
- De hát akkor mindig is hiányozni fog, mert huszonévek végén a rendszerből távozni azok a  fiatalok, akik később majd mentorok lehetnének.
 
- A szakma jelenleg ezzel nem foglalkozik.
 
- Van elég jelentkező az egyetemre…
 
- Van elég jelentkező, fel tudják tölteni. A szakközépiskolákat, túljelentkezés van az egyetemről, és azzal nem foglalkozik, hogy 4, 5, 20 év múlva mi fog történni a rendszerben. Mindent a pénznek vetnek alá.
 
- Ebből nem lesz életpálya modell. Ha nem foglalkozunk azzal, hogy mi lesz pár év múlva, milyen modellt akarunk mi felállítani.
 
- Készen  vannak ezek az életpálya modellek, tessék nekem elhinni, csak nem került elő, nem vették elő, mert nem tudnak hozzá rendelni pénzt.
 
- Mennyi pénzt nem tudnak hozzárendelni?
 
- Milliárdok kellenek.
 
- De az mégis mennyi? Nyilván az életpálya modellek különböző változatához, különböző számok is vannak.
 
- Jelenleg az illetményalap 38 600 forint amire ráépülnek a fizetések, már közzel, több mint tíz éve azt mondjuk, hogy a mindenkori minimálbérnek kellene lenni a  rendvédelem területén az illetmény alapnak, meg kellene szüntetni a  pótlékrendszert, ezáltal meg is lehetne szüntetni és egy olyan biztos megélhetést lehetne biztosítani a  kollégáknak. Ez olyan 30,40,50 milliárd forint.
 
- Ez évente? A mostanihoz képest mekkora a differencia csak modellbe számoljunk..
 
 
- Évente nem olyan sok, mert évente nem olyan sokkal emelkedik a minimálbér. Éves szinten. Gyakorlatilag évente egy olyan 5-10 milliárd forint lenne.
 
- Magyarán, ha én most jól számolok, akkor a következő mint egy tíz évet életpálya modellszerűen az egész ágazatra mondjuk egy…én most demagóg leszek, én tudom, egy Puskás Ferenc Stadion felújításából meg lehetne oldani.
 
- Így van, ezt meg lehetett volna oldani már ezelőtt 2,3,4 évvel is. Tehát nem azt akarjuk, hogy úgy, mint a pedagógusok, hogy részleteiben emelkedjenek ezek a bérek. Ezt egyszerre kell megoldani, sőt meg kell nézni, külön kéne rendszert alkotni, a már rendszerbe több éve bent lévő kollégának részére és a bejövők részére is.
És van még egy nagyon nagy probléma. A jelenlegi életpálya nem biztosít olyan lehetőséget, hogy aki a szakmában megrokkan, és még nincs annyi szolgálati ideje, hogy rokkant nyugdíjat szerezzen, azzal mi lesz. Az utcára kerül. Tehát nincsenek olyan státuszok, munkakörök kreálva a rendszerbe, ahova át tudják irányítani ezeket az embereket.
 
- Na, most hallgatom tíz perce és minél tovább hallgatom annál kevésbé értem, hogy miért megy el ma valaki rendőrnek, tűzoltónak, bv-s dolgozónak. Tehát ebbe mi a jó?
 
- Fix állás.
 
- De hát most mondja el, hogy milyen kockázatokat, milyen megélhetési kockázatokat, hát köszönöm szépen.
 
- Igen, húsz évesnek, aki nem tud máshol elhelyezkedni. Ez még mindig fix állás. 
 
- Azért mennek rendőrnek, mert nincs máshol hely? Tehát nem találnak állást?
 
- Gyakorlatilag igen, gyakorlatilag ez így igaz.
 
- De hát ez nem egy jó kiválasztási modell.
 
- Túljelentkezés van és főleg azokról a területekről van túljelentkezés, ahol nagy a munkanélküliség. Ilyen egyszerű.
 
- Hát, lehet, hogy életpálya modell nincs, de az a modell, amit lefestett, hogy merre fele halad a rendőrség az sok jót nem ígér. Életpálya modell lesz? Most Orbán Viktor megont elmondta, hogy lesz. Hisz neki?
 
- Szerintem lesz, én a Belügyminisztérium vezetésének hiszek jelen pillanatban. A köztisztviselők napján a közigazgatási államtitkár kijelentette, hogy lesz életpálya modell, én hiszek Felkai úrnak. Bár a templomban kell hinni és nem az emberekben, de egy biztos, hogy a konvergencia program azért itt komoly pénz beinjektálását a rendszerbe 2016-2017-ig nem engedi meg.
 
-Hát akkor ez azt is jelenti, hogy addig nem lesz életpálya modell, legfeljebb beszélünk róla.
 
- Beszélünk róla, lehet, hogy felépül, de, hogy pénzt nem fog hozni, az biztos.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bárdos Judit: Az íróasztalfiókban végzik az életpályamodellel kapcsolatos tervek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector