Startlaphoz Csatlakozz!

Mik a feltételek?

A jogtalan családi adókedvezmény igénybe vétele bírságot von maga után

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 11. péntek, 15:37
 
A családi adókedvezmény jogosultság a családi pótlékhoz van kötve, a középiskolai tanulmányok befejezése fontos mérföldkő. Mindenképpen oda kell erre figyelni, mert a jogtalan adókedvezmény igénybe vétele komoly fejfájással járhat később – írja az mfor.hu.

   Sokak számára nem ismert, hogy a családi adókedvezmény igénybevételének mik a feltételei. Pedig az adókedvezményben részesülők számára, ha gyermeke most érettségizik, fontos határidő közeleg. Az szja törvény szerint a családi kedvezmény – illetve az ehhez kapcsolódó családi járulékkedvezményt is - egy-egy gyerek után addig jár a szülőnek, ameddig a gyerek után családi pótlékra (nevelési ellátásra) jogosult.
 
   Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás (együtt: családi pótlék) formájában. A nevelési ellátás (Cst. 7. §) a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-ig jár az ügyfél részére. Ezt követően az iskoláztatási támogatást fizetik a szülőknek. A családi pótléknak ez a fajtája a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára, valamint a tankötelezettség megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a 20. életévét, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. életévét betölti.

   Az érettségi fontos mérföldkő, hiszen ezzel a gyermek befejezi a közoktatási intézményben folytatott tanulmányait. Azok után a diákok után ugyanis, akik felsőoktatási intézményben tanulnak tovább, már nem jár családi pótlék, még akkor sem, ha 18 évnél fiatalabbak. (Ugyanakkor, ha több eltartott gyermek van a családban, a családi pótlék megállapításakor figyelembe veszik a már egyetemista vagy főiskolás diákot is. Így, ha a családban van egy 11, egy 13, illetve egy 20 éves eltartott tanuló, a családi pótlék csak a két fiatalkorú gyermek után jár, összege azonban a három- vagy többgyermekes családoknak járó pótlék lesz.)

    Azok a szülők, akiknek a gyerekei idén júniusban érettségiznek, elvesztik a családi adókedvezménynek a kedvezményezett eltartottra vonatkozó összegét. Ráadásul a munkavállalóknak a júliusi bérszámfejtések előtt módosítaniuk kell a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozóan a munkáltatójuknak adott nyilatkozatot. Ha ugyanis ezt nem teszik meg, akkor a kedvezmény jogosulatlan igénybevétele miatt 2015 májusában befizetési különbözet és bírság is terhelheti őket.Amennyiben a középiskolát elhagyó gyerek továbbtanul, eltartott lesz. Ebbe a kategóriába az a kedvezményezett eltartottnak nem minősülő személy tartozik, aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.
 
   A kétgyermekes családok számára nem jelent pluszt, de a nagycsaládoknál a felsőoktatásban tanuló (eltartott státuszú) családtag némi pluszt még hoz. Az eltartottak után ugyan az adókedvezmény nem vehető már igénybe, ha a családban legalább három eltartott, és azon belül legalább egy kedvezményezett eltartott gyerek van, akkor utóbbiakra nem (az egy és kétgyermekesekre vonatkozó) 10 ezer forint, hanem 33 ezer forint adókedvezmény jár.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A jogtalan családi adókedvezmény igénybe vétele bírságot von maga után.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector