Startlaphoz Csatlakozz!

Ezért is bírságolnak a munkavédelmi felügyelők

A kockázatértékelés szükségessége

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 11. péntek, 17:42

 A munkáltató kötelessége kockázatértékelést készítettnie akkor is, ha egyetlen alkalmazottja van. Ellenkező esetben akár 10 millió forintra is bírságolható. De mire való a kockázatértékelés? Mikor és hogyan kell elkészíteni, elkészíttetni a dokumentumot? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

   A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért, vagyis ő felel a munkavédelemért a vállalkozásában. A törvény hatálya kiterjed minden szervezett munkavégzésre, függetlenül attól, hogy az milyen szervezeti vagy tulajdoni formában történik. Röviden (és kissé leegyszerűsítve): ha egy vállalkozónak akár csak egy alkalmazottja is van, akkor már rá is vonatkoznak a munkavédelmi törvényben leírtak – hangsúlyozza az Udvarfalvi Munkavédelmi Tanácsadó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. munkabiztonsági szakértője.
 
   Ezenkívül a munkáltatóknak és az alkalmazottal nem rendelkező egyéni vállalkozóknak is tekintettel kell lenniük a foglalkozásuk hatókörében lévőkre, olyanokra, mint például a vásárlók, ügyfelek, járókelők, közlekedők, a munkavégzés közelében lévő idegen munkáltató munkavállalói stb. Az egyéni vállalkozóknak (ha nincs alkalmazottjuk, és nincsenek a foglalkozás hatókörében tartózkodók), nem kell a munkavédelemmel foglalkozniuk – teszi hozzá Udvarfalvi Istvánmunkabiztonsági szakértő.
 
  A munkáltatóknak kötelességük a kockázatértékelést elkészíttetni. A kockázatértékelés elkészítése munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szaktevékenységnek minősül, vagyis ilyen végzettséggel rendelkező szakemberek végezhetik el ezt a feladatot.  (A két terület nem ugyanaz, és ritkán fordul elő, hogy egy személy látja el ezt a két feladatot.)
 
   A munkavédelmi törvény szerint a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel az alkalmazott munkaeszközökre, a munkavállalókat érő terhelésekre, a munkahelyek kialakítására, a veszélyes anyagokra és készítményekre, az értékelés alapján megelőző intézkedéseket szükséges hozni.
 
 
   A kockázatértékelés célja feltárni azokat a körülményeket, amelyek veszélyeztethetik a munkavállaló egészségét, testi épségét, és a balesetek, megbetegedések miatt meg nem térülő költségeket okozhatnak, amelyek miatt bírsággal sújthatják a munkáltatót.
 
   Továbbá olyan intézkedések meghatározása, melyekkel a kockázat mértéke elfogadhatóra csökkenthető, és alacsony szinten tartható. A munkáltató a kockázatértékelést első alkalommal a tevékenység megkezdése előtt köteles elkészíttetni.
 
   A kockázatértékelést újra el kell készíttetni háromévente mindenképpen vagy indokolt esetben, ha a munkakörülmények, az alkalmazott technológia, a veszélyes anyagok, a munkaeszközök körében történt változás. Soron kívül pedig akkor kell elvégezni, illetve felülvizsgálni a kockázatértékelést, ha a kockázatok lényeges megváltozásával munkabaleset, fokozott expozíció, illetve foglalkozási megbetegedés hozható összefüggésbe, vagy a kockázatértékelésből hiányzott egy jogszabályokban előírt szempont.
 
  A kockázatértékelés dokumentumát a munkáltató köteles a külön jogszabályban foglaltak szerint, de legalább 5 évig megőrizni. Amennyiben a munkáltató e kötelezettségének nem tesz eleget telephelyenként 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő munkavédelmi bírságot szabhatnak ki rá. Ezenkívül a megbírságolt vállalkozást 2 évig nyilvántartják. A megbírságolt cég így eleshet pályázati pénzektől, megrendelésektől. közbeszerzéseken való részvételtől.
 
Forrás: Piac@Profit
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kockázatértékelés szükségessége.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector