Startlaphoz Csatlakozz!

Béren kívüli juttatások

Ha nincs hiteltörlesztés jó az Erzsébet-utalvány is?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 15. kedd, 11:41

A múlt héten írtunk arról, hogy adózási szempontból a munkáltatói hiteltámogatás számos cafetéria elemet ver, hiszen ennél a juttatásnál sem a munkáltató, sem a munkavállaló számára nem jelentkezik adóteher. De mi a helyzet más béren kívüli juttatásokkal? – olvasható az mfor.hu oldalán.

   Az idei évben nem voltak forradalmi változások a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos szabályozásnál, új elemként jelent meg a munkáltatói hiteltámogatás kibővítése, amely kapcsán korábbi cikkünkben jeleztük, hogy a juttatás adómentesen adható. Egy másik forma január 1-től jött létre, ez a "kulturális utalványból leválasztott" sport utalvány volt. Utóbbi a sportrendezvényre szóló belépő, bérlet juttatás, amely ugyanakkor megtartotta a kulturális szolgáltatásra szóló juttatás adóelőnyét.
 
   Az év elején egy fontos értelmezési változás is volt, a jogalkotó egyértelműsítette: "az utalvány formájában nyújtott juttatás, ha az visszaváltható, vagy készpénzre váltható nem minősül utalványnak". Fontos azonban, hogy a visszaváltás lehetősége megmarad azokban az esetekben, amikor a munkáltató az általa bármely okból fel nem használt (a munkavállaló részére ki nem osztott) utalványokat kívánja visszaváltani.


Mi szerepel a palettán?

  Az év elején szabályozott juttatási kategóriák közül a következők voltak a legnépszerűbbek:
 
  Iskolakezdési támogatás (Annak a munkavállalónak célszerű adni, akinek általános vagy középiskolás gyermeke van. A juttatás minden iskoláskorú gyermek után igénybe vehető évente. A juttatást mindkét szülő felhasználhatja.)
 
  SZÉP-kártya (A dolgozók rekreációját szolgálja, a juttatással szálláshely, vendéglátás és szabadidős sporttevékenység díja fizethető.)
 
   Ajándékutalvány (Számos nm élelmiszerjellegű termék vásárolható belőle, így többek között műszaki cikkekre és lakberendezésre, könyvekre és szabadidős tevékenységekre, ruházatra, vegyi-áruk, kozmetikumok vásárlására is lehet használni.)
 
   Kultúra utalvány (Kulturális eseményekre szeretne belépőt vagy bérletet vásárolni, színházi előadáson vagy, koncerten kikapcsolódni.)
 
   Sport utalvány (Sporteseményekre lehet belépőjegyet vásárolni az utalvánnyal.)
 
   Egészség-pénztár (Gyógyszereket vagy gyógyászati segédeszközöket vagy nagyobb összegű egészségügyi kiadást lehet ezzel finanszírozni.)
 
   Önkéntes Nyugdíjpénztár (A munkavállaló az állami nyugdíjat öngondoskodással kiegészíti a nyugdíjpénztár segítségével.)
 
  Erzsébet étkezési utalvány (Fogyasztásra kész étel valamint melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására használható.)
 
Milyen adóteherrel kell számolni?

   A béren kívüli juttatások adózásával kapcsolatban változatlanul érvényben marad 2014-re is az a szabályozás, hogy a béren kívüli juttatások 35,7 százalékos kedvezményes adózás mellett legfeljebb 500 ezer forint értékig juttathatóak a dolgozók részére. Amennyiben az adott évben egy dolgozó béren kívüli juttatása meghaladja a nettó 500 ezer forintot (vagy a munkaviszonyban töltött napok száma alapján ennek naptári napok alapján járó időarányos részét), a jogszabályi rendelkezések értelmében többletköltség merül fel, magasabb (51,17%-os közteher) adóteher megfizetése mellett nyújtható a juttatás értékhatárt meghaladó része.
 
   Van ugyanakkor olyan támogatási forma, az ajándékutalvány, amely eleve 51,17 százalékos adóterhelés alá esik. Illetve vannak olyan béren kívüli juttatási formák is, melyek adómentesek, így a Kultúra utalvány, a Sport utalvány, továbbá a munkáltatói hiteltámogatás is ebbe a kategóriába tartozik.

   Természetesen a munkaadóknak a juttatások körénél figyelembe kell venni, hogy a munkavállaló számára milyen prioritások vannak, hiszen hiába adómentes például a Sport utalvány, ha a dolgozó nem szeretne sporteseményekre menni, inkább étkezési jegyre lenne szüksége.Ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, a szakértők – a bizonytalanságok ellenére is – komoly jövőt látnak 2015-től a munkáltatói hiteltámogatás előtt, ám az ősszel elfogadásra kerülő jogszabályok függvényében nem elképzelhetetlen, hogy az Erzsébet-utalvány marad a jövő évben is a legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha nincs hiteltörlesztés jó az Erzsébet-utalvány is?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector