Startlaphoz Csatlakozz!

Nyugdíjfélelmek

Mi lesz, ha nem fizet járulékot a munkaadó?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 17. csütörtök, 08:10

Van, aki tud róla, más nem is sejti, hogy csak papíron van bejelentve, s valójában nem perkálja le utána a közterheket a munkáltatója. Annak jártunk utána, jár-e ilyenkor nyugdíj a dolgozónak – írja az fn.hir24.hu.

   Egy korábbi cikkünkben írtunk arról a biztonsági őrről, akinek ugyan volt munkaszerződése, havonta megkapta a fizetéspapírját, év végén az adóbevalláshoz az igazolást, de tudta, hogy, a lepapírozás ellenére feketén alkalmazták.
 
  Az ügyfélkapun ugyanis nem volt nyoma annak, hogy legálisan foglalkoztatnák. És a NAV is jelezte neki, amikor készítette az éves adóbevallását, hogy a cége nem küldött havi bevallást róla, és nem is fizetett utána közterheket.
 
No de mi lesz a nyugdíjjal?
 
   Már akkor felmerült a kérdés, hogy ilyen esetben mire számíthat a dolgozó nyugdíjas korára. Hiszen a konkrét ügyből kiindulva: az őr bruttójából levonja a munkahely az egyéni nyugdíjjárulékot. Vagyis járuléknyival kevesebb bért fizetnek neki. Viszont a cég ezt az összeget nem utalja át a költségvetésnek, hanem lenyeli.
 
  Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF) kérdeztük, vajon beleszámít-e a dolgozók nyugdíjbiztosítási idejébe a hasonló „munkaviszony”, ha van munkaszerződés és fizetéspapír? Főleg, hogy a NAV például ezek alapján elkészíti az adóbevallást.
 
Ha levonták a járulékot, akkor beszámít
 
  Az ONYF tájékoztatásából az derült ki, hogy a munkavállalóknál a szolgálati idő elismerése annak ellenére is rendben lehet, hogy a munkáltató elsumákolja a közterhek megfizetését. A törvény ugyanis azt mondja, hogy 1997. december 31-je után a biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot levonták tőle. Márpedig a konkrét ügyben az őrtől levonták.
 
Bizonyítani is tudni kell
 
   Azt is rögzítették a jogszabályban, hogy a szolgálati időt a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. A nyilvántartásai alapján nem igazolt szolgálati időket pedig – ha jogszabály
másként nem rendelkezik – abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő

a) a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással), vagy

b) a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy 

c) egyéb hitelt érdemlő módon bizonyítja.
 
Mit jelent ez?
 
   Ha tehát az érintett dolgozónak van munkaszerződése, éves járulékigazolása a munkáltatótól és havi jövedelemigazolásokkal is rendelkezik, a jelenleg hatályos jogszabály alapján e munkaviszonyát el kell ismerni szolgálati időként.
 
  Azt tanácsolja egyébként az ONYF, hogy aki az őrhöz hasonló cipőben jár, annak célszerű adategyeztetési eljárást kezdeményeznie. Ennek keretében ugyanis megvizsgálják a dokumentumait, és határozat formájában rendelkeznek a szolgálati idő elismeréséről. Vagyis kvázi bebiztosíthatja a nyugdíját.
 
Mire kell ügyelni?
 
  Tanácsolták még, hogy a fizetési, járulékigazolási és munkaviszonyra vonatkozó összes dokumentumot feltétlenül őrizze meg mindenki, mert ezekkel tudja bizonyítani, hogy hivatalosan alkalmazták, és a járulékokat levonták a keresetéből. Vagyis hogy jogosult a szolgálati időre, és az utána járó nyugdíjra.
 
   A munkavállaló ugyanis azért nem szenvedhet hátrányt a nyugdíjbiztosítási eljárásban, mert a foglalkoztatója elmulasztotta adatszolgáltatási, illetve járulékbefizetési kötelezettségét – szögezték le.    
                
Forrás: fn.hir24.hu

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi lesz, ha nem fizet járulékot a munkaadó?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector