Startlaphoz Csatlakozz!

Indokolni kell

Felmondás nyugdíj előtt álló dolgozónak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 27. vasárnap, 10:58

Felmondhat védett korban lévő alkalmazottjának a munkáltató, illetve munkaszerződés-módosítással csökkentheti-e a munkaidejét? – tudakolta az Adózóna olvasója. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértő válaszolt.

   A felmondást megfelelően indokolni kell, az kizárólag a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet (Mt. 66. § (2) bekezdés). Indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítani (Mt. 64. § (4) bekezdés) egy esetleges munkaügyi perben – hangsúlyozta Hajdu-Dudás Mária.

   Jelen esetben alkalmazni kell az Mt. 66. § (4) és (5) bekezdéseit.

   Lényege, hogy a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással csak olyan okból szüntetheti meg, mely megalapozná az azonnali hatályú felmondást. Azaz lényeges munkavállalói kötelezettségszegésnek kell történni, mely esete jelenleg nem áll fenn.

   A másik fontos tudnivaló, hogy a védett korban lévő munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
 
Azaz megszüntethető – jelen esetben a munkáltató működésével összefüggő okból – felmondással a munkaviszony, ha a fenti állás felajánlási kötelezettség eredménytelen.

   Ha az érintett munkavállaló nem szakképzett, de Önök ilyen kvalitással rendelkező dolgozót kívánnak foglalkoztatni, indokolt minőségi cserére hivatkozással is megszüntethető a munkaviszony.

   A létszámcsökkentés abban az esetben lenne jogszerű indok, ha a munkavállaló helyére néhány hónapig nem alkalmaznának másik munkavállalót, vagy akár összevonnák a munkakört egy másik munkavállalóéval, aki a továbbiakban egyedül látná el a feladatokat. Nem vitatható abban az esetben sem a létszámcsökkentés valósága, ha a munkáltató a munkavállaló munkaköri feladatainak ellátása nem alkalmazott új munkavállalót, hanem a munkakört addig is alkalmazott munkavállaló feladatkörébe utalta.

   A felmondás indokolásának megszövegezése csak az adott, konkrét eset alapos vizsgálatával dönthető el, kizárólag a szempontok megadásában tudok segítséget nyújtani – írta válaszában Hajdu-Dudás Mária.

   A napi munkaidő módosításához (6 óráról 2 órára) szükséges a munkavállaló hozzájárulása, így a munkaszerződés módosítása (Mt. 88. § (1) bekezdés, ahol a felek megállapodása a munkaszerződés, valamint az 58. §-ból és a 44.§-ból vezethető le). Ha a munkavállaló nem járul hozzá a módosításhoz, az önmagában nem lehet jogszerű indoka a felmondásnak. A módosítást nem kell indokolni.
 
Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Felmondás nyugdíj előtt álló dolgozónak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector