Startlaphoz Csatlakozz!

Az örökösök követelhetik a megváltás összegét

Halál esetén is jár a fizetett szabadság?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 13. szerda, 14:05

Az Európai Unió Bíróságának közelmúltbeli ítélete felhívja az örökösök figyelmét, hogy a munkavállaló halálával nem vész el az addig ki nem vett fizetett éves szabadság pénzbeli megváltásához fűződő joga. Az örökösök követelhetik a megváltás összegét.

    A szabadsághoz fűződő jog alapvető célja a munkavállaló egészségének védelme, tartós regenerálódása, amely akkor érvényesülhet megfelelően, ha nemcsak a szabadidő, hanem az anyagi fedezet is biztosított a feltöltődéshez. Ezt erősítette meg az EU bírósága.

    Az alapügyben (C-118/13) J. Bollacke özvegye fordult a német munkaügyi bírósághoz, mivel a munkáltató megtagadta a férje által ki nem vett szabadság pénzbeli megváltását. Az elhunyt több mint tizenkét évig dolgozott a K+K vállalat alkalmazottjaként, az utolsó két évben azonban súlyos betegségben szenvedett, ami miatt munkaképtelennek minősítették. Így fordulhatott elő, hogy elhalálozása napjáig 140,5 nap szabadsága halmozódott fel. A munkáltató arra hivatkozott, hogy kétséges a pénzbeli megváltáshoz fűződő jog örökölhetősége, amely állásponttal az elsőfokú bíróság egyetértett.

    A jogvita eldöntése érdekében a másodfokú bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. Az EU bíróságához intézett kérdései arra irányultak, hogy a fizetett éves szabadsághoz való jog megszűnhet e anélkül, hogy jogot keletkeztetne a még ki nem vett szabadság pénzbeli megváltásához, ha a munkaviszony a munkavállaló halála miatt szűnik meg, és ha nem, a megváltás az érintett előzetes kérelmétől függ-e.
Az EU bírósága ítéletében kiemelte, hogy az uniós szociális jog elvének csupán egyik alkotó része a szabadsághoz való jog, ezen elv magába foglalja a bér kifizetéséhez való jogot is. Így ha a munkavállaló halálának váratlan bekövetkezésekor a még ki nem vett szabadság nem kerülne megváltásra, az a fizetett éves szabadsághoz való jog teljes, visszamenőleges elvesztését eredményezné, amely ellentétes az uniós joggal.

    A magyar Munka Törvénykönyve a megváltásához való jog megnyílását csupán két objektív feltételhez köti: a munkaviszony megszűnéséhez és a ki nem vett szabadság tényéhez. Mivel az Mt. egységesen, a munkaviszony megszűnésének valamennyi esetére írja elő a ki nem adott szabadság megváltását, ez alól a munkavállaló halála, mint megszűnési ok sem képez kivételt. Az ítélet kiemeli továbbá, hogy a megváltáshoz való jog, nem függhet az érintett előzetes kérelmétől, az örökösöket e nélkül is megilleti.

Szerző: Nagy Anikó, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogásza

Forrás: Világgazdaság.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Halál esetén is jár a fizetett szabadság?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector