Startlaphoz Csatlakozz!

Utaztatni kell a szaktudást

Ingázni, vagy közmunkázni?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 08. hétfő, 10:49

Strukturális, vagyis szerkezeti munkanélküliség. Ez a látszólag tudományoskodó, de létező kifejezés az amúgy is sérülékeny hazai munkaerőpiac Achilles-sarka, egyben megengedhetetlen luxus. Jól menő cégek valahol hiába keresik száz szám a munkás kezeket, miközben a munkás kezek kicsit távolabb tartós álláskeresőként száz szám malmoznak, közmunkáznak, vagy mindkettőt egyszerre teszik – olvasható a sonline.hu oldalán.

   A megoldás a mobilitás, vagyis a keresett szakértelem elköltözése, viszonylagosan kisebb távolság esetén az elutazása volna az álláshelyhez. Az olyan kurrens szakmákban, mint a gépésztechnikusi vagy fémipari képzettségek nem ritka az előbbi sem.  Annak ellenére, hogy a házhoz-lakáshoz ragaszkodás kulturális beágyazottsága és számos ingatlanpiaci hitelcsapda erősíti a röghöz kötöttséget. A több ezer alkalmazottal dolgozó és folyamatosan bővülő Audi számos alkalommal toborzott Somogyban is. Az elvándorló CNC-hegesztők vagy esztergályosok azonban Somogyból fognak hiányozni. Ahogy innen hiányoznak a külföldre vándorlók tízezrei is.

   – Már az eddigi leggyengébb kőművesünk is Amerikában dolgozik – mondta érzékletesen egy kaposvári építőipari cég vezetője. – Évek alatt jutottunk el oda, hogy minden nap több mint tíz autóval szállítjuk a munkásainkat Sásdtól Somogyjádig. Havi szinten másfélmillió forint a cég benzinköltsége.

  Egy másik kaposvári építőipari társaság cégvezetője a munkát találja meg távolabb sok éve. És az évtizede bevált kaposvári munkásokat szállítja el egy-egy hétre, kettőre az ország adott pontjára, ahol a megbízása van. Így a team tagjainak a nettó munkavégzése a legintenzívebb, nincsenek bulizások, maszekolások, elkésések. Csak a munka van ezerrel, hogy mihamarabb a megfelelő minőségben végezzenek, és haza jöhessenek a családjukhoz.

   – Számos álláshirdetési kampányunk után sokat tanultunk abból, hogy kik, milyen munkát, mekkora fizetéssel szeretnének – mondta a cégvezető. – A csapatunk tíz éve meglévő magjához azonban igen nehezen találunk egy-egy jól beépíthető embert. Sok mindent újra kell tanítanunk nekik. Ma Magyarországon sajnos hozzá szoktak a szakemberek a félmunkához, magukkal szemben is igénytelenek sokszor. Mi a folyamat közben korrigálunk, és újra csináltatjuk azt a munkát, amit mi sem vennék át szívesen. Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy összecsapott munkát adjunk ki a kezünk közül.

  Egy Balaton-parti kft.-nek a vezetője azzal árnyalta a munkaerő megtartásának a nehézségeit, hogy a jó munkás kezeket nehéz úgy megbecsülni, ha az ágazat nem tud piacképes fizetést adni. Vagy éppen a cég késik a túlóra kifizetésével: most ilyen helyzetbe kerültek.
– Az uniós források kifizetése finoman szólva is csak csordogál, az állami bürokrácia több tízmillióval tartozik nekünk – mondta. – Emiatt mi is tartozunk az alvállalkozóinknak. Szerencsére sokkal több a követelésünk, mint a kifizetetlen kötelezettségünk, de így is szenvedünk miatta. Ráadásul ismét nem azt erősítjük, hogy a jó szakember maradjon Magyarországon, mert megéri, amikor már az állam is megbízhatatlan megrendelő.

Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ingázni, vagy közmunkázni? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector