Startlaphoz Csatlakozz!

Az igazgatói fizetések meredeken nőnek a nagyvállalatoknál

A brit alkalmazotti reálbérek 8 százalékkal csökkentek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 14. kedd, 08:21

Az infláció sokszorosával nőtt az elmúlt egy évben a legnagyobb brit vállalatok igazgatóinak javadalmazása, miközben az alkalmazotti reálbér évek óta folyamatosan csökken.
    A brit vállalati szektor jövedelmi viszonyainak kutatására szakosodott Incomes Data Services (IDS) nevű cég hétfőn ismertetett kimutatása szerint a Londoni Értéktőzsde FTSE-100-as indexében szereplő nagyvállalatok - vagyis a legnagyobb piaci tőkeértékű brit tőzsdei cégek - vezetőinek jövedelme mediánértéken számolva 21 százalékkal emelkedett egy év alatt. E vállalatok vezérigazgatói jelenleg átlagosan 3,344 millió fontot (1,3 milliárd forintot), az alsóbb igazgatói beosztásokban dolgozók 2,433 millió fontot (970 millió forintot) visznek haza évente.

    Ebben a tényleges vállalatvezetői fizetés mellett az igazgatóknak juttatott különböző részvényopciók és ösztönzők is szerepelnek. A meredek emelkedésben ez utóbbiaknak volt a legnagyobb szerepük: a FTSE-100-as vállalati kategóriában a közvetlen igazgatói fizetés 2,5 százalékkal nőtt, a részvényjuttatások értéke viszont 44 százalékkal, a prémiumok 12 százalékkal emelkedtek.

    Az így számolt jövedelemnövekedés folyamatosan gyorsul: a tavalyi év azonos időszakában a FTSE-100-as vállalatok igazgatóinak hasonló kalkulációval kimutatott javadalmazása 14 százalékkal, egy évvel korábban 10 százalékkal emelkedett.

    A FTSE-100-as indexben szereplő nagyvállalatok igazgatóinak éves jövedelme - részvényjuttatásokkal és prémiumokkal együtt - az IDS adatai szerint 120-szor magasabb az ugyanezen cégeknél teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak átlagjövedelménél. Ez a szorzó a globális pénzügyi válság óta valamelyest csökkent, a korábbi időszakokhoz képest viszont megtöbbszöröződött: 2007-ben 145-szörös volt a különbség, 2000-ben azonban még csak 47-szeres.

    A brit szakszervezeti szövetség (TUC) legújabb felmérése ugyanakkor kimutatta, hogy az elmúlt hét évben - vagyis a pénzügyi válságot közvetlenül megelőző időszak óta - a brit alkalmazotti reálbérek 8 százalékkal csökkentek.

    A Financial Times című londoni gazdasági napilap hétfői kommentárja szerint ez a leghosszabb és legmeredekebb alkalmazotti reálbércsökkenés Nagy-Britanniában azóta, hogy a XIX. század közepén elkezdődött a bérviszonyok megbízható nyilvántartása a brit vállalati szektorban.

    Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit alkalmazotti bérek reálértéke a következő három évben sem éri el a recesszió előtti szintet.

    Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű gazdasági kutatóintézetének Londonban közzétett friss prognózisa szerint a brit alkalmazotti nettó reálbérek 2017-ben is alacsonyabbak lesznek a globális pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért szintnél, vagyis a brit háztatások a reálbér-növekedés szempontjából „egy teljes évtizedet elveszítenek”.

    Az ITEM Club közgazdászai azt valószínűsítik, hogy az éves bérnövekmény is elmarad a következő három évben a válság előtti időszakra jellemző 4,5-5 százalékos ütemektől. A ház szerint ennek következtében a fogyasztási kiadások növekedése a brit gazdaságban jövőre és 2016-ban is épphogy meghaladja a 2 százalékot, vagyis változatlanul jóval alacsonyabb lesz a pénzügyi válság előtti évtized 3,7 százalékos éves növekedési átlagánál.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A brit alkalmazotti reálbérek 8 százalékkal csökkentek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector