Startlaphoz Csatlakozz!

Az egészségügyben gyakorlatilag szabad a korrupció

Megugrott az orvoselvándorlás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 19. vasárnap, 13:37

Sürgősen választ kell adni a döntéshozóknak az ösztöndíjrendszerből kieső fiatal szakorvosok jövedelmének pótlására. A hálapénz megszüntetése terén nincs még áttörés, aminek szintén szerepe lehet a fiatal orvosok újból erősödő elvándorlásában - derült ki a Magyar Rezidens Szövetség elnökének a Napi.hu egészségügyi konferenciáján tartott előadásából.

   Dénes Tamás a szövetség hálapénz megszüntetésről indított kampányával kapcsolatban elmondta, annyit elértek, hogy többé nem tabu a hálapénzről beszélni, mindenki érti, hogy ez komoly probléma és mindent áthat. Ez egy olyan szemlélet, amely szerint az egészségügyben szabad a korrupció gyakorlatilag.
 
   A kórházak nem elég hatékony működésével kapcsolatos tévhiteket is el kell oszlatni - fejtette ki -, hiszen ha egy szolgáltatás 100 forintba kerül, de a kormány 60 forintot fizet érte, akkor ne csodálkozzon, hogy 40 százalék a hiány. Ez egyszerűen forráshiány és nem pazarlás. A hatékonyság kulcsa a politikusok kezében van, nem az intézményvezetőkében - hangsúlyozta Dénes Tamás.
 
  A forráshiány mellett legalább ekkora gond a humán erőforrás-bomba. A jelenlegi tendeciát alapul véve, a 2013-as, már nagyon alacsony szakemberhiányos szintnek a 60 százalékára csökken az orvosi létszám 2023-ra. Dénes Tamás szerint az alapellátás megerősítéséről, mint fő prioritásról beszélni akkor, amikor az itt dolgozók 38 százaléka elmúlt 60 éves, és  250 praxis tartósan betöltetlen, nem kecsegtet túl sok sikerrel.
 
  A túlterhelés és az alacsony bérek ma már fej-fej melletti vezető indokai az ország elhagyásának. Már a hatodévesek látják az oktatóikon, milyen terhelésük lesz, ha végeznek. Ötven szálékuk kiég a képzés végére, és azért nem választaná újra az orvosi egyetemet, mert a társadalmi elismertség nem áll arányban a terhelés súlyával - állítja Dénes Tamás.
 
Újra megugrott a fiatalok elvándorlása
 
   A béremelésnél minimum háromszoros szorzó lenne az elfogadható - mondta a rezidenszövetség elnöke. A Markusovszky ösztöndíjasok a szakorvosi pótlékkal pontosan a háromszorosát keresik a szakorvos jelöltekének, ez az összeg csökkentette a korosztály elvándorlását 2011 első félévében. Ugyanakkor a 29 év alatti fiatalok migrációja 2014 első felében szignifikánsan nőtt év/év alapon. Vagyis mielőbbi válasz kell a kormányzattól a Markusovszky "generáció" problémára, hiszen egy-két éven belül százasával fognak szakvizsgázni ezek a rezidensek és akár felére csökken a bérük - figyelmeztetett Dénes Tamás.
 
   Az ösztöndíjas rezidensek kapcsán kialakult bérfeszültség kérdését, amit Molnár Attila Egve elnök említett a konferencia korábbi szakaszában úgy értékelte, hogy szerinte ennek az emlegetéséről le kellene szokni a kórházigazgatóknak. Ugyanakkor jogos elvárás, hogy egy szakorvos ne kereshessen kevesebbet, mint egy rezidens, aki a különböző ösztöndíjakkal nettó 275 ezer forintot kaphat, míg egy szakorvos nettó 150 ezer forintot keres körülbelül a kétlépcsős béremeléssel. Ami ráadásul amúgy is félmegoldás, mert nem számít bele a nyugdíjba, sem az ügyeleti díjak képzésébe.
 
Nem érte el az ingerküszöböt
 
  A hálapénzről szólva elmondta, azzal ma leginkább saját orvost, s vele egyfajta menedzselést választ a beteg a kusza  betegutak miatt. Ez a világon mindehol egy valós, és megvásárolható szolgáltatás, s ebben a formában nálunk is elfogadható lenne. A felmérések szerint ezt a szolgáltatást az is megvásárolná, aki egyébként nem ad hálapénzt.
 
   A bérek rendebetétele, a hálapénz megszüntetése mellett a rezidensek már számos szempontból - szakemberhiány, oktatók hiánya - érveltek, azonban nem sikerült áttörniük a politika ingerküszöbét. Most a gazdasági növekedés a fő szlogen - mondta Dénes Tamás, ezért különösképpen meg kellene értetni a döntéshozóknak, hogy ha az egészségügy maga nem is üzlet, de az azt kiszolgáló egészségipar igen, s mint ilyet, hosszú távú befektetésként, stratégiai ágazatként kellene kezelni.
 
Forrás: Napi.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megugrott az orvoselvándorlás .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector