Startlaphoz Csatlakozz!

Veszélybe került az emberhez méltó, teljes élet

A korkedvezményes nyugdíjért tüntettek a szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 03. szerda, 18:15

Az év végével megszűnő korkedvezményes nyugdíj megtartása mellett tüntetett a Mozdonyvezetők Szakszervezetének szervezésében több, a közlekedésben dolgozókat képviselő szakszervezet szerdán délben Budapesten a Kossuth tér mellett, az Alkotmány utcában.

    Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke beszédében kijelentette: követelik, hogy a szakminisztérium kezdjen azonnali tárgyalásokat a szakszervezetekkel a korkedvezmény további fenntartásáról. Hozzátette: az egészségügyi problémák miatt alkalmatlanná vált járművezetőknek 60 év felett esélyük sincs máshol elhelyezkedni, ezáltal a megélhetésük kerül veszélybe. A korkedvezmény eltörlése így véleménye szerint azt is eredményezheti, hogy a megromlott egészségi állapotban lévő vezetők a közlekedésbiztonság veszélyeztetésével végzik tovább munkájukat.  
 
   Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke kijelentette: már 2011 júliusában is tüntettek a korkedvezményes nyugdíj fenntartása miatt. Három és fél év nem volt elég arra, hogy új konszenzuson alapuló jogszabály jöjjön létre a korkedvezménnyel kapcsolatban - mondta. Ez nem a szakszervezet miatt hiúsult meg – tette hozzá.    
 
 A mozdonyvezetők szerzett jogként rendelkeznek korkedvezményes évekkel, amellyel eddig elismerték a hivatás nehézségeit, kockázatait – mondta a szónok. Sokan így mehettek el nyugdíjba 54-55 évesen, legalább 35 év szolgálat után. A korkedvezmény biztosította azt a tisztes visszavonulást, ami lehetővé tette az emberhez méltó, teljes életet. Ez került ma veszélybe – tette hozzá.   
 
  A Mozdonyvezetők Szakszervezete elnökének számos kijelentését hangos tetszésnyilvánítás követte, a legnagyobb éljenzést a kormányzati döntéshozókhoz intézett felhívása váltotta ki: „azt ajánlom, ki kellene próbálni, csak egy napra, hogy egy ötven éves, huzatos, zajos mozdonyon milyen az éjszaka sűrű ködjében egyedül száguldani a nagy semmibe, ahol nem lát az ember tíz méternél messzebb, akár 12 órán keresztül” – mondta.  
 
   Kiss László kijelentette: követelik, hogy ne szülessen döntés a nyugdíj korkedvezményben, amíg nincsen érdemi egyeztetés az érintett szakszervezetekkel. Követelik azt is, hogy hozzák nyilvánosságra a korkedvezménnyel kapcsolatos konkrét terveket, továbbá azt, hogy a kormányzat a jövőben is biztosítson a mozdonyvezetők és más jogosultak számára a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét. Amíg az ezzel kapcsolatos új jogszabály nem születik meg, tartsák fenn a jelenlegi rendszert – fűzte hozzá. Megvédjük közösen a hivatásunkat? – kérdezte a szónok a tömegtől, amely arra hangos tetszésnyilvánítással válaszolt.    

  Papp Zoltán, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke azt kérdezte: azzal együtt, hogy növekedett a nyugdíjkorhatár, és megmaradtak a régi munkakörülmények, nem jogos az az egyenlősdi, hogy mindenkinek ugyanakkor kell nyugdíjba mennie – mondta. Hozzátette: 70-100 ezer embert érint a korkedvezmény ügye Magyarországon.  
 
   A szakszervezetek képviselői ezután átadták a parlamenti pártok képviselőinek petíciójukat arról, hogy hosszabbítsák meg a korkedvezményes nyugdíj intézményét addig, amíg meg nem születik az ezt kiváltó ellátások és intézkedések kidolgozásról szóló jogszabály. A petíciót az LMP, a Jobbik, a KDNP és az MSZP képviseletében átvették, a nagyobbik kormánypárttól azonban nem – mondták a szervezők.   
 
 Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: a mostani demonstrációt egy kezdetnek tartják. Ha az átadott petíciónak nem lesz foganatja, akkor a holnapi szakszervezeti kongresszuson döntenek a további lépésekről – tette hozzá. A több tízezer embert képviselő szakszervezet vezetője nem zárta ki a sztrájk lehetőségét sem, említette az útlezárásokat, vagy bármely más törvényes eszközt, amivel fel tudják hívni a törvényhozók figyelmét.   
 
  A demonstráción, ami rendbontás nélkül ért véget, a szervezők szerint mintegy 1500-an vettek részt. A szónokok között volt autóbuszvezető, mozdonyvezető és pályaudvari jegyvizsgáló is. A tüntetők olyan transzparenseket vittek, mint „Életpálya a vaspálya?” és „65 éves mozdonyvezetővel szeretnél utazni?”.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A korkedvezményes nyugdíjért tüntettek a szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector