Startlaphoz Csatlakozz!

Infláció feletti emelés szerepel a tervezetben

Minimálbér: hamarosan lehull a lepel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 17. szerda, 14:56

Szerdán ismét tárgyaltak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselői a jövő évi legkisebb bérekről és a bérajánlásról. Már van egy konkrét szám is – tudta meg az fn.hir24.hu.
 
   A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) szerdán ismét összeült, hogy megállapodjanak a jövő évi minimálbérben, bérminimumban, és hogy e megállapodás alapján bérajánlás is készülhessen a jövő évre.
 
 Már van egy konkrét szám
 
  A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) elnökét hívtuk fel az ülés után, hogy megtudjuk, mire számíthatnak jövőre a dolgozók. Pataky Péter azt mondta elöljáróban, hogy nagyon nehéz a helyzet. De már ott tartanak, hogy elkészült egy tervezet, konkrét számokkal, és egyéb megoldások rögzítésével, aminek elfogadása elvileg mindhárom oldalról esélyes lehet. Már csak a felhatalmazások hiányoznak.
 
  A szakszervezeti és munkáltatói oldal ma estére ígért a kormánynak visszajelzést arról, hogy támogatják-e a tervezetet. A kormány pedig holnapra ígért választ (a kötelező elemeket, vagyis a minimálbért és bérminimumot kormányhatározatban kell kihirdetni).
 
  Azt tehát még mindig nem tudni biztosan, hogy lesz-e megegyezés, és azzal együtt bérajánlás is. Csütörtökre, vagy péntekre azonban ez is kiderülhet.
 
  Pataky Péter azt mondta, a szakszervezeti oldal nyilvánvalóvá tette, az alacsonyabb emelést csak akkor tudják elfogadni, ha a csomagajánlatra is mindenki rábólint. Ebben benne van többek között, hogy változtatások szükségesek a Munka Törvénykönyvében és a sztrájkjoggal kapcsolatos előírásban, valamint hogy valamilyen formában vissza kell állítani a korkedvezményes nyugdíjat. Ez utóbbival azt mondja, a kormányoldal is tisztában van.
 
 De mekkora lesz az emelés?
 
  Pataky Péter kikötötte, amíg nincs megegyezés, addig a tervezett számot nem árulhatja el. Annyi biztos, hogy infláció feletti emelés szerepel a tervezetben. És hogy infláció alatt a tárgyalásokon a költségvetésben szereplő 1,8 százalékot értik. (Nem pedig az MNB által előre jelzett 2,5 százalékot, amit most korrigáltak 0,9 százalékra.) Vagyis számítani lehet egy minimális reálbér-emelkedésre is Pataky szerint. Csak az nagyon nem mindegy, hogy ez mennyi lesz – tette hozzá.
 
  A minimálbér- és bérminimum közötti arányt megtartják, a bérajánlás pedig tól-ig mértékű lehet, ha létrejön a megegyezés. Ha nem, akkor a kormány hirdeti ki, mennyi lesz a kötelező két legkisebb bér. Bérajánlás pedig nem lesz. A szakszervezet reméli, hogy nem ez utóbbi forgatókönyv jön be végül.
 
  Egy biztos még: a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülését péntekre hirdették meg, akkor hirdetheti ki a kormány, mennyivel nőhet a fizetésünk jövőre.

Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minimálbér: hamarosan lehull a lepel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector