Startlaphoz Csatlakozz!

A legnagyobb problémát a diszkrimináció jelenti

Nők csapdában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 21. szerda, 09:23

A kormány azt állítja, áttörést ért el a nők foglalkoztatásában. A nők többsége ennek az ellenkezőjét éli át nap mint nap – a kabinet feltehetőleg ismét csak a statisztikákkal bűvészkedik. És akkor még nem beszéltünk a női munkaerőt érő diszkriminációról – olvasható a Népszabadságban.

   Pár hete optimista közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) „Magyarország uniós listavezető a női foglalkoztatás javulásában” címmel. Ebben Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos arról számolt be, hogy „Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol 2014 első három negyedévében rendre három százalék feletti volt a növekedés, ezért várhatóan az éves javulás is a legnagyobb lesz”.
 
   Részletezte is az adatokat. Így: a 15–64 év közötti nők körében 56,5 százalék volt a foglalkoztatási ráta a harmadik negyedévben Magyarországon, ez 3,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szalai Piroska a foglalkoztatási arányokkal kapcsolatban 2010 azonos időszakához viszonyítva 5,5 százalékos növekedésről is beszámolt a 15–64 éves nők között. Szerinte az adatok azt mutatják, hogy beértek a kormány elmúlt években hozott hatékony intézkedései, példaként említette a munkahelyvédelmi akciótervet.Keveházi Katalint, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szakértőjét, a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány vezetőjét megkértük, vessen ő is egy pillantást az idézett KSH-adatokra. A Jól-Lét több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a nők munkaerő-piaci nehézségeivel kapcsolatban.
 
   – Valóban összességében 56,7 százalék volt 2014 decemberében a foglalkoztatási ráta a 15–64 éves nők körében. 2010. januárban még 50 százalék alatt volt ez a mutató, de azt nem tudjuk, hogy ebben a növekményben mekkora a közmunka aránya – mondja, utalva arra is, hogy a nagyságrendileg 250 ezer közmunkás kicsit kevesebb mint a fele nő. – Ha alaposabban megnézzük az adatokat, azt látjuk, hogy éppen a 30–34 év közötti nők foglalkoztatása csökkent 2010 óta, a 35–39 éveseké ebben az évben csökkent, az előző három évben nőtt. Ebben a korcsoportban sok a kisgyermekes, és a korábbi munkahelyükre való visszatérést megnehezíti, hogy ezeknél a nőknél a kormány az új munka törvénykönyve 2012-es bevezetésével megszüntette a gyerek hároméves koráig fennálló felmondási védelmet. Ez az intézkedés valójában kioltja a támogató intézkedések hatását – mutat rá, hozzátéve, hogy azok a nők, akiknek volt a gyermekvállalás előtt munkahelyük, és meg tudják oldani a gyerek felügyeletét, jellemzően most korábban térnek vissza a munkába. A nők nagyobbik része viszont nem tud hová visszatérni: a szakember szerint nekik korlátozottan ugyan, de segíthet az akcióterv.
 
   Keveházi Katalin azt mondja, a részmunkaidős foglalkoztatás a nőknél is, a férfiaknál is növekedett, de ilyen foglalkoztatási formában a nők felülreprezentáltak.
 
   – Részmunkaidős álláshelyek szinte kizárólag call centerekben, alulkvalifikált munkakörökben vannak, a részmunkaidőben dolgozók kiszolgáltatottsága nagyobb. A kereskedelmi hálózatok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása is alapvetően a női munkahelyek megszűnését jelenti. A kiszolgáltatottságot erősíti a munkáltatóbarát új munka törvénykönyve, a nemek közötti fizetéskülönbségek növekedése. Emellett a nők nagyobb arányban és mennyiségben végeznek fizetetlen munkát – tette hozzá. Keveházi Katalin szerint a nők foglalkoztatása terén a legnagyobb problémát a diszkrimináció jelenti.
 
   – A kormány az igazságtalan fizetéskülönbségekkel sem foglalkozott, valamint azzal sem, hogy rendkívül alacsony a gazdasági döntéshozatalban való részvételük. A nemek szerinti diszkrimináció feloldásához nélkülözhetetlen lenne, hogy a kormány támogassa az esélyegyenlőségi politikát.
 
  Ezzel szemben a kormányzat még a szókészletéből is törölte a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének kérdéskörét, az új munka törvénykönyve már nem tartalmazza az esélyegyenlőség fogalmát sem – összegzi.
 
Személyes történetek a neten álláskereső hölgyektől
 
  1 „Az egyik telekomüzletágban ténykedő szolgáltató telefonos ügyintézésre keresett munkatársat. Ehhez a munkához először egy szociálpszichológiai tesztet kellett kitölteni, aztán egy intelligenciatesztet, aztán egy rövid pszichológiai elbeszélgetés volt, majd egy angol nyelvi beszélgetés. Az IQ-tesztről konkrétan tudom, hogy hibátlan lett. Az angol nyelvi elbeszélgetésen is minden jól ment. Ezek után kerültem a cég HR-es munkatársa elé, aki semmi konkrétumot nem kérdezett a munkával kapcsolatban. Viszont megkérdezte, hogy hány gyerekem van, mennyi idősek, milyen gyakran betegek, kire fogom őket hagyni, ha megbetegszenek? Majd közölte, hogy a kisgyerekes nők mindig elkésnek a munkából, és ezzel vége is volt a beszélgetésnek. A kérdések egyébként annyira sokkoltak, hogy csak miután kijöttem, utána gondoltam arra, hogy igazából rá kellett volna borítanom az asztalt, és leordítani a haját a fejéről.”
 
   2 „Írtam egy önéletrajzot, egy közigazgatásban meghirdetett állásra akartam pályázni. Született naivitással simán beleírtam a gyerekeim számát. Eddig nem éreztem úgy, hogy titkolnom kéne. Behívtak. A hölgy, akivel beszéltem, kedves volt, csupa olyan dologról kérdezett, aminek az álláshoz semmi köze. Aztán a beszélgetés végén a következőkkel sokkolt. Nagyon kíváncsi volt, hogy néz ki egy ilyen sokgyerekes anya, és ő sokkal rosszabbra számított, milyen kedves vagyok, milyen optimista, a gyerekeimet akár le is tagadhatnám, és ő tulajdonképpen csak arra volt kíváncsi, hogy néz ki egy ilyen nagycsaládos nő.”
 
   3 „Pár éve veszítettem el a munkámat. Bárhol próbálkozom is, a korom miatt visszautasítanak. A nyugdíjra viszont még 2-3 évet várnom kell. Hiába a diploma, a nyelvtudás, a szaktudás, tapasztalat, semmit nem számít. Csak a szociális segély marad, amiből nem lehet megélni.”
 
Nem szempont a járulékkedvezmény
 
   A Jól-Lét Alapítványnál megkérdeztek cégeket, hogyan befolyásolja az újonnan elhelyezkedő visszatérők iránti fogadókészséget a járulékkedvezmény. Ilyen reakciókat kaptak:
„A munkába visszatérő kismamák esetében is szükséges, hogy maximálisan alkalmasak legyenek a feladatra. Ezt követheti bármilyen adókedvezmény érvényesítése. Tehát az adókedvezmény nem kiválasztási szempont.”
„Kicsi hatása van arra, hogy kifejezetten ebbéli paraméterekkel keressünk.”
„Eddig is igyekeztünk megtartani a kisgyermekes kismamákat, a jövőben is igyekszünk, de az igények nem mindig találkoznak.”
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nők csapdában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector