Startlaphoz Csatlakozz!

A közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatokat

A foglalkoztatás növekedési ütemének lassulására számítanak az elemzők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 28. szerda, 14:37

A foglalkoztatás növekedési dinamikájának lassulására számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy tartósan 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 142 ezer volt a múlt év negyedik negyedévében, a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 172 ezerrel nőtt az egy évvel korábbival összevetve. A munkanélküliek száma 80 ezerrel 319 ezerre csökkent tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött.

    Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a közfoglalkoztatottak adatai nélkül gyenge a foglalkoztatás növekedési dinamikája, ennél erőteljesebb ütemre lenne szükség ahhoz, hogy ténylegesen javuljon a munkaerő-piaci helyzet.

    Az elemző szerint a tavaly decemberben valószínűleg bővülhetett közfoglalkoztatottak száma, ennek szerepe lehetett abban, hogy havi összehasonlításban ismét csökkent a munkanélküliségi ráta.

    Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsődleges munkaerőpiacon megtorpant a foglalkoztatás bővülése. A szakember a következő hónapokban nem vár érdemi javulást.

    Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy közfoglalkoztatottak számának tervezett bővítése a gazdaság jelenlegi helyzetében nem feltétlenül indokolt.

    A Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) az adatokra reagálva azt hangsúlyozta, hogy folytatódnak a kedvező munkaerő-piaci trendek Magyarországon, tartósan 4 millió felett a foglalkoztatottak száma, és a foglalkoztatás folyamatos javulásában egyre meghatározóbb szerepe van a versenyszféra bővülésének.

    A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak - áll a minisztérium közleményében.

    Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-hez eljutatott kommentárjában kiemelte: a magánszektoron belül a 2014-ben kétszámjegyű növekedést elérő építőipar mellett az iparban és a szolgáltatásoknál is növekedhetett az állások száma, a közmunkaprogram mellett a magánszektor is hozzájárult a munkanélküliségi és a foglalkoztatási ráta javulásához.

    A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy bár a hivatalos adatok szerint az ország valamennyi régiójában javult a munkanélküliségi ráta, jelentősek a területi egyenlőtlenségek. A múlt év utolsó három hónapjában a közép-magyarországi, valamint a nyugat- és közép-dunántúli térségben 4-5,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ezzel szemben a másik négy régióban - Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld - 7,5-10,8 százalékos volt ez az érték, ami meghaladja az országos átlagot.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A foglalkoztatás növekedési ütemének lassulására számítanak az elemzők .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector