Startlaphoz Csatlakozz!

Duális képzés: zsákutca vagy jó irány?

Mendrey László: a szakma bevonása nélkül, politikai alapon szervezik át az oktatást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 16. hétfő, 08:05

Átgondolatlannak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormány szakképzési reformját. Mendrey László szerint a szakma bevonása nélkül, politikai alapon szervezik át az oktatást. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint viszont az irány jó, mert a duális képzés bevezetése óta tíz százalékkal nőtt a szakmunkás pályakezdők elhelyezkedési aránya – írja a Magyar Nemzet.

  Az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolában csaknem száz diák tanul olyan szakmát – például kőfaragást –, amelyből hiány van a munkaerőpiacon. A hiányszakmák népszerűsítéséért ezért a kormány jövőre nettó havi ötvenezer forintra növeli a képzés mellé adható ösztöndíj összegét.
 
   „Ma egy jó hegesztő, egy minősített hegesztő, egy CNC-gépi forgácsoló, gépkezelő, egy automatizálási technikus amik, ugye, erős szakmák az ipar területén, több százezer forintos fizetéssel rendelkeznek, tehát azt gondolom, hogy ez csábító országhatáron belül is” – véli Czomba Sándor szakképzési és munkaerő-piaci államtitkár.
 
  Emellett a rendszert is átalakítják: a szakiskolákból szakközépiskolák lesznek, a képzési időt három plusz két évre hosszabbítják meg, amely a végén érettségit ad. Az eddigi szakközépiskolákat pedig szakgimnáziumokká alakítják át négy plusz egy év képzési idővel, ahol a plusz egy évben technikai oktatást kapnak a diákok. Tovább bővítenék a duális képzést is, vagyis azt, hogy minél több szakiskolai tanuló vehessen részt cégeknél szakmai gyakorlaton.
 
Átgondolatlan?
 
„Ez a fajta szakképzési átalakítás, amit itt megvalósítottak, az zsákutca.” A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több ponton is kritizálja a kormány terveit. Mendrey László átgondolatlannak tartja például, hogy a kormány ráerőlteti az érettségit a szakiskolákra, szerinte a diákoknak nem lesz elég ideje a felkészülésre.
 
  „Az, ami most van, az a heti egy óra, az a minimális alapképzésre sem elegendő, tehát azt mindenféleképpen meg kell változtatni. Ebből következően át kell alakítani, ki kell alakítani ezeknek az intézményeknek egy újfajta tantervet, tanterveket. Tehát egy nagyon komoly váltásra van szükség” – mondta a Hír TV-nek Mendrey László, a PDSZ elnöke.
 
Iparkamara: Jó irány
 
   „Ha valakinek van egy jó szakmája meg egy érettségije, akkor, azt gondolom, minden előtte áll.” A kereskedelmi és iparkamara támogatja a terveket. A szervezet szerint a gyakorlati képzésre szánt órákat viszont tovább kell növelni. A statisztikák ugyanis azt mutatják, a duális oktatás bevezetése óta többen tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
 
  „Az elmúlt hat-hét évben 46 százalékról 56 százalékra növekedett azoknak a fiataloknak a száma, háromezer fiatalt szoktunk megkérdezni, akik a végzést követő kilenc hónapban el tudtak helyezkedni. Tízszázalékos javulás következett be” – nyilatkozta Szilágyi János, az iparkamara oktatási és képzési igazgatója.
 
   A kormány az új szakképzési rendszert a 2016–17-es tanévben vezetné be.
 
Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mendrey László: a szakma bevonása nélkül, politikai alapon szervezik át az oktatást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector