Startlaphoz Csatlakozz!

A hálapénz körüli jogbizonytalanság továbbra is fennáll

A rezidensszövetség szerint a szakorvosok röghöz kötése elfogadhatatlan

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 25. szerda, 07:20

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) összességében megfontolandónak tartja az államtitkárság szakorvosi minimálbérre vonatkozó javaslatait, de csak feltételekkel tudja azokat elfogadni. Dénes Tamás elnök szerint a szakorvosok „röghöz kötése” elfogadhatatlan.

    Az MRSZ elnöke egy keddi budapesti egészségügyi szakmai konferencián előadásában úgy fogalmazott, elmúlt az az idő, amikor az embereket kényszerítő eszközökkel az országhatáron belül lehet, érdemes tartani, és emlékeztetett, hogy az ösztöndíjrendszer is egy kudarc volt egészen addig, amíg a röghöz kötés feltételeit fel nem puhították. Azonban azt támogatni tudják, hogyha megvalósul a szakorvosi minimálbér rendszere, akkor hálapénzt ne lehessen elfogadni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a hálapénz körüli jogbizonytalanság továbbra is fennáll.

    Dénes Tamás a rezidensszövetség számításait ismertetve elmondta: felmérésük szerint a szakorvosok jelenlegi fizetésük háromszorosáért „mondanának le” a paraszolvenciáról. Számításaik szerint ha minden olyan szakorvos, aki most kevesebbet keres nettó havi 275 ezer forintnál, megkapná ezt a pénzt, mint a bérrendezés következő lépését, az a járulékok nélkül 20 milliárd forintos költségvetési ráfordítást jelentene.

    Az orvoselvándorlásról szólva azt mondta, 15 százalékkal nőtt tavaly a 29 év alatti orvosok elvándorlása, ez egyértelműen azt mutatja, hogy az eddigi intézkedések nem elegendőek, és sürgősen tovább kell lépni.

    Az egészségügyi ágazati stratégiáról Dénes Tamás véleménye az, hogy a dokumentum jól felvázolja a problémákat, különös tekintettel a szakemberhiány problémájára, de nem szolgál megnyugtató megoldással, nem határozza meg pontosan a bérrendezés ütemezését.

    Az elnök fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem csak egy bérharc, és kérte a társadalom támogatását is. „Egy orvos elmehet külföldre dolgozni, de a betegeknek itthon kell megkapni az ellátást” - fogalmazott.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A rezidensszövetség szerint a szakorvosok röghöz kötése elfogadhatatlan.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector