Startlaphoz Csatlakozz!

Mozgósítható tömeget szeretne teremteni a Magyar Szakszervezeti Szövetség új elnöke

Kordás László: Végül utcára kell menni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 02. hétfő, 07:14

Szocialista kötődésről suttogtak a folyosókon. Mozgósítható tömeget szeretne teremteni – így a munkahelyeken építkezne. Interjú Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség új elnökével a Vasárnapi Hírekben.

    – A választás előtt senki sem súgott össze a háta mögött, hogy ön nem is rendes szakszervezeti vezető, hiszen a Közmunkás Szakszervezet főtitkáraként nem képvisel sem ágazatot, sem szakmát – azaz nem is valódi érdekvédő?
 
   – Egyáltalán nem. Másról suttogtak.
 
  – Tippelhetek?
 
  – Persze!
 
  – Arról szólt a pletyka, hogy ön a szocialisták embere.
 
  – Nyert. Hiszen mindenki tudta, hogy a Gyurcsány-kormányban a Munkaügyi Minisztérium államtitkára voltam.
 
  – Kötődését pozitívumként vagy negatívumként értékelték?
 
   – Vegyesen. Akik engem támogattak, azok hasznosnak tartották, hogy megtapasztaltam az kormányzat és államigazgatás működését, a frakciók mozgását, mivel így talán könnyebben zöld ágra vergődöm a kormánnyal, ha tárgyalni kell.
 
   – Az utóbbi évek azt mutatják, a kabinet nem ül magától tárgyalóasztalhoz, erre csak tömegnyomás kényszerítheti, ám a szakszervezetek demonstrációs- mozgósító ereje csekély. A most létrejött gigaszervezet miképp növelheti az érdekvédők zsarolópotenciálját?
 
   – Már a döntések minőségén is meglátszik, hogy van-e szakmai párbeszéd – jó példa erre a kereskedelmi törvény, amit szinte hetente toldozgat-foldozgat a kormány. Persze ha nincs érdemi párbeszéd, akkor tényleg tömegeket kell az utcára vinni.
 
  – Épp arról szól a kérdés, hogy miként.
 
   – A most elfogadott „Újrakezdés” című programunk arról szól, hogy miképp mozgathatnak tömegeket a szakszervezetek. Egyrészt fel kell építeni egy bázist, a három szakszervezeti konföderáción kívül is és egyre több ágazati szakszervezetet kell integrálni a rendszerbe…
 
   – Csak kívülről úgy néz ki, hogy a nagy ernyőszervezet vezetése kitalál valamit, azt vagy elfogadják az ágazati szintek vagy nem, és ha a középszint rá is bólint, akkor is azon múlik minden, hogy a munkahelyi szervezet vezetője hajlandó-e beleállni az ügybe. Ezt miképp akarják megugrani?
 
  – Nincs mese, ott kell lenni a munkahelyeken, nem csak megyei és országos összerendeződéseken kell szónokolni, hanem helyi szinten meghallgatni és orvosolni a bajokat. Ha azt érzik az emberek, hogy van egy szakszervezeti szövetség, ami velük van, akkor mozdulnak is, ha kell – erről szól a szolidaritás.
 
  – Önnek mi a fontos egy szakszervezetben: hogy eszmeiséget adjon, hogy szolgáltatásokat biztosítson, vagy éppen az együtt síró és mulató közösség?
 
  – Nem választanám szét ezt a három dolgot – már csak azért is, mert az érdekvédelem is egy szolgáltatás, hiszen a szakszervezetek helyben próbálják megoldani (jogsegéllyel, a vezetőséggel való tárgyalással stb.) a dolgozók problémáit. Persze a „piaci” szolgáltatásokat sem szabad hanyagolni – például ha egy 200 ezres közösség alkuszik szolgáltatások nyújtására, akkor sokkal jobb pozíciókat tud elérni a szolgáltatóknál. De az alap mégiscsak az eszmeiség, magyarán hogy megharcoljunk az értékeinkért – és ez azt is jelenti, hogy a szakszervezetek segítik tagjaikat, hogy eligazodjanak a világban, hiszen fontos, hogy a munkavállalók közéletileg tudatosak legyenek, és ne lehessen szlogenekkel etetni őket.
 
Gigaszakszervezet: munkásököl odacsap?

   Gigászi, 150-160 ezer tagot számláló és mintegy 1,4 milliárd forintos vagyonnal rendelkező érdekvédelmi szervezetet kalapált össze három konföderáció. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, illetve a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma létrehozta a Magyar Szakszervezeti Szövetséget (MaSZSZ) – az első két szervezet meg is szűnt, tagjai átléptek a MaSZSZ-ba, a harmadik alapító viszont szervezetként csatlakozott az új formációhoz, így tagjai kettős tagsággal folytatják. A kérdés nyilvánvalóan az, hogy lesz-e értelme a fúziónak, azaz javul-e így az érdekvédők tárgyalási pozíciója a munkáltatókkal és a kormánnyal szemben. Persze mielőtt nekimennek a kabinetnek, előbb saját ügyeiket kellett elrendezniük, a belső viszonyok nem mentesek az ellentétektől.

   A szervezet első embere Kordás László lett, a Közmunkás Szakszervezet főtitkára, korábban a szocialista kormányban munkaügyi államtitkár is volt. Alelnökké pedig Székely Tamást, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnökét választották. A vezetőség mandátuma négy évre szól. Kordás elnökként aktívabb közéleti szerepvállalásra készül, elsődleges célja, hogy a minimálbér nettója elérje a létminimum értékét, mintegy 88 ezer forintot – most 20 ezer forinttal vezet a létminimum.


Forrás: Vasárnapi Hírek

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kordás László: Végül utcára kell menni .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector