Startlaphoz Csatlakozz!

Két munkakultúra, ha találkozik

Milyen a magyar és az amerikai munkamorál?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 08. szerda, 14:40

Egy korábbi cikkünkben sorra vettük azt a 8 ismérvet, hogyan gondolkodik amerikai tárgyalópartnerünk vagy éppen leendő munkatársunk, főnökünk, ha a tengeren túlról érkezett, és milyen protokollszabályokra érdemes ügyelni a közös munka során. Ebben az írásunkban amerikai és magyar tapasztalatról egyaránt beszámolunk, amelyet egy soron következő állásinterjú vagy éppen közös munka előtt érdemes átgondolni és megfontolni. A sikeres és jól végzett munka érdekében ugyanis sokkal fontosabb közös nevezőre jutni egymással, még akkor is, ha több gyökeres különbséget tapasztalunk egymással kapcsolatban – írja a profession.hu.

  Erről kérdeztük David Keresztest is, a 1989-ben alapított Central Europe Trust Co. Ltd. (CET) magyarországi képviseletének vezetőjét, aki már több éve dolgozik magyar partnerekkel, és tevékenységi körébe a vállalati finanszírozás, a fúziók és akvizíciós tanácsadás tartozik a magántőke- és hitelkihelyezés mellett. New York-ból érkezve a magyar származású szakember széles tapasztalattal bír nemcsak a szektor-, hanem a magyar és a londoni üzletfelekkel való közös munkában is.
 
  Milyen fő különbségeket lehet észlelni amerikaiként - a magyarokkal való közös munka során? David segítségével négy olyan jellemzőt is említünk, amely a befektetői szektorban kifejezetten hangsúlyos. Nézzük, melyek ezek!
 
   1. Kapcsolatteremtés:David személyes tapasztalata, hogy a magyarok például konferenciákra, szakmai összejövetelekre szívesebben járnak egy cégtől többen, és nem igazán nyitnak mások felé, passzívan egy csoportban maradnak végig. Ezzel szemben Nyugat-Európában illetve Amerikában a konferencia résztvevői bemutatkoznak egymásnak, névjegykártyát cserélnek és próbálják megtalálni az együttműködés lehetőségeit.  
 
  2. Bizalom:Ez a tényező személytől is függ, Davidnek ebben jó és rossz tapasztalata egyaránt van. Az amerikaiak és az angolok számára is gyakori az ún. „gentleman's agrement” - amely a szóbeli megállapodás betartását jelenti - vagyis az adott szó kötelez -, és nemcsak addig, amíg nyélbe ütnek egy üzletet vagy szerződést. Magyarországon a szóban megbeszéltek nem bírnak olyan jelentőséggel, mint a szerződésbe lefektetett megállapodás. Erre mindkét félnek figyelnie kell, mert ez lényeges különbség az üzleti szokások terén.
 
  3. Közös munka:a magyar partnerekben általában erősebb a kontrolligény, jobban szeretnek mindent a közvetlen befolyásuk és felügyeletük alatt tartani - ám ez főleg a vállalkozói szférában érezhető. David szerint itt is az a lényeg, hogy megismerjük és elfogadjuk a különböző gondolkodásmódot, és rugalmasan ahhoz igazítsuk az együttműködés kereteit.  
 
  4. Üzleti szemléletmód:amíg tőlünk nyugatabbra egy cég eladása sok esetben csupán üzleti tranzakciót jelent, addig ez Magyarországon általában egy vállalkozás kudarcát jelenti. Ahogy erre a különböző szemléletmódra utal az is, hogy nálunk majdnem hogy mindent egy lóra teszünk fel, igen magas kockázatot vállalva ezzel, és nincs mellette más alternatíva. A nyugati üzleti felfogás ettől nyitottabb és diverzifikáltabb, párhuzamosan több lehetőség is futhat.
 
  „Szerintem a munka világában sincsenek kőbe vésett szabályok, és nem az a lényeg, hogy milyen országban nőttünk fel - foglalja össze a CET vezetője. - Fontosabb, hogy mindig figyelembe vegyük az üzleti partnerek illetve munkatársak egyéni jellemzőit. A közös cél lebegjen mindenki szeme előtt, és a többit már kölcsönösen úgy tudjuk alakítani, hogy mindenki komfortosan érezze magát benne.”
 
  Másik interjúalanyunk, Anita közel tíz évig dolgozott egy amerikai cég hazai leányvállalatánál, az ő személyes tapasztalatára is kíváncsiak voltunk. „Nagyon sok amerikai kollégával tartottam a kapcsolatot, és igen sok eltérést tapasztaltam a munka- és az életszemléletünket összehasonlítva. Először is ott van például az ún. Open Door policy, vagyis bárki bárkihez bemehet kopogtatás nélkül, míg nálunk egyfajta tekintélyelvű munkamorál a jellemző. Szerintem az nagyon hasznos, hogy ők sokkal lazábbak a kapcsolatfelvételben is, így több ajtó kinyílhat előttük, és eredményesebbek az önmenedzselésben - bár ez néha számomra már túl sok, vagy van, amikor a felszínesség határát súrolja. Aztán más a képzési rendszer Amerikában, ott fontos, hogy az életre nevelik a gyerekeket - például állj ki az osztály elé, és prezentálj! Így korán kialakul az illető véleménye, és az is, hogy szabadon elmondhatja, mit gondol - ez teljesen természetes dologgá válik. Sajnos nálunk hiányzik a magabiztos fellépésre való nevelés, és ez a közös munkában is érezhető.”
 
  Anita azt is kiemeli, hogy ő nap, mint nap találkozik a saját csapatában azzal a kifejezéssel, hogy „az a baj...”, ahelyett hogy valaki azt mondaná: „az a megoldás...” Szerinte a pozitív gondolkodásmódot mindenképpen érdemes lenne átvenni az amerikai kollégáktól, akik ha valami nem sikerül elsőre, akkor is úgy kommentálják: ,,Nice try!” - azaz szép próbálkozás.
 
  Összegezve:ha amerikai partnerrel dolgozunk együtt, legyünk őszinték, merjük vállalni egyéniségünket, és ne ragaszkodjuk a titulusokhoz ragasztott szerepeinkhez. Becsüljük meg az időt, és ne halogassuk válaszunkat, döntésünket túl sokáig. Tanuljunk a különbözőségekből, és fordítsuk előnyünkre azt, amit egy ilyen helyzetből tovább tudunk vinni.

Forrás: profession.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milyen a magyar és az amerikai munkamorál?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector