Startlaphoz Csatlakozz!

Az egészségügy felülvizsgálata

Sinkó Eszter: Az ápolók eddig tűrtek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 10. vasárnap, 14:11

Az egészségügyi közgazdász állítja: rohad az egész rendszer, de az összeomlás nem lesz az eddiginél látványosabb. Nem zárnak be kórházat holnap. Ugyanakkor annyira alulfinanszírozott a magyar egészségügy, hogy kizárólag azonnali többletforrás segíthet rajta. – írja a 168 óra.

– Tízezernél is többen csatlakoztak eddig az ápolók tiltakozásához. Egyre többen támogatják a „fekete ruhás mozgalmat” – civilek és egészségügyiek egyaránt. Mindannyian ugyanazt állítják: a magyar egészségügy összeomlott. Gondolom, ön sem látja másként.
– Szakértők évek óta mondják ezt. Megjegyzem: joggal. Az egészségügyben valóban tarthatatlanok a bérek és a munkakörülmények, a rendszer az adekvát ellátás szempontjából is egyre bizonytalanabbul teljesít. Tudni kell: ezen a területen az összeomlás sosem produkál ennél látványosabb jeleket. Ez nem jelenti ugyanis azt, hogy holnaptól a kórházak bezárnak. Ellátórendszer így vagy úgy, de mindig működni fog: akár nem kellően képzett szakemberekkel vagy méltatlan körülmények között is. A leépülés évek óta tart, az ápolók pedig eddig tűrtek, de most náluk is elszakadt a cérna. Jól érzékelhető, hogy ezúttal nagyon elszántak. Tudják, csak akkor érhetik el, hogy helyzetükkel kiemelten foglalkozzon a kormány, ha összefognak.

– A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Kiss László egy hete azt mondta a 168 Órának: racionális az ápolók követelése, a százszázalékos béremelés.
– Ez nem racionális követelés.

– Nem? A jelenlegi fizetések méltánytalanok, és még megduplázva is bőven az uniós fizetések alatt maradnának.
– Szerintem az ötvenezer forintos emelés az ésszerű követelés most. Ezt lehet teljesíteni, még ha több lépésben is. Az első körben a kormány helyében elkülönítenék évi 20-30 milliárd forintnyi gyorssegélyt erre a célra. Ebből mintegy húszezer forintos fizetéskiegészítés fedezhető. Ezzel a gesztusértékű lépéssel már sok ápolót az ágazatban lehetne tartani. Mindannyiunk érdeke, hogy a kórházakban tapasztalt, rutinos személyzet dolgozzon.

– Korábban ön is úgy nyilatkozott: strukturális átalakítás hiányában hiába megy pluszpénz az egészségügybe, nem lesz fenntartható a változás, és a hiány újratermelődik.
– Nem a strukturális átalakítás hiánya termeli újra a kórházak hiányát, hanem a tartós alulfinanszírozottság. Az, hogy az állam megrendel beavatkozásokat az állami szolgáltató intézményektől, de nem fizeti ki azok költségeit. Biztos vannak még hatékonysági tartalékok az ellátórendszerben, de mára annyira alulfinanszírozottá vált az egészségügy, hogy kizárólag azonnali többletforrás segíthetne rajta. Nincs idő megvárni, amíg bevezetnek valamilyen reformot, hogy majd annak hatására még költséghatékonyabbá váljon az ellátórendszer fenntartása. Ezért tartom pozitívnak, hogy a kormány egy összegben hatvanmilliárd forintot kifizet a kórházak tartozásaira, mert így legalább a harminc napon túli adósságaikat rendezni tudják. Ahhoz, hogy később ne okozzon súlyos gondot az ellátórendszer működtetése, számítások szerint további 100-150 milliárd forintra lenne szükség, elsősorban a munkaerő megtartása, a fontosabb finanszírozási anomáliák megszüntetése és az alapellátás megerősítése érdekében.

Forrás: 168 óra

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sinkó Eszter: Az ápolók eddig tűrtek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector