Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A szabadság pénzbeli megváltása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 21. csütörtök, 12:00

A munkaviszony végén a természetben fel nem használt szabadságot pénzben kell megváltani. Pontosan hogyan és mikor kell ezzel elszámolni? És mit tehet a munkavállaló, ha a munkáltató nem fizet? – a kérdésekre a munkajog.h szakértője válaszol.

  A Munka Törvénykönyve szerint a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani. A szabadságot egyéb esetekben pénzben megváltani nem lehet. E szigorú tilalom indoka alapvetően a szabadság rendeltetése. A pénzbeli megváltás esetén éppen a munkavállaló regenerálódásáról, pihenéséről nem lenne szó, ami az intézmény kifejezett célja (részletesen lásd itt).
 
  A szabadság pénzbeli megváltásakor a fel nem használt napokra járó távolléti díjat kell egy összegben megtéríteni a munkavállalónak. A távolléti díj számítása körében a törvény nem határozza meg, hogy ebben az esetben mit kell az „esedékesség időpontjának” tekinteni, amelyhez képest a távolléti díj egyes elemei kiszámíthatóak.
 
  Ezért az esedékességet szó szerint értelmezve, a munkaviszony megszűnésének időpontját kell alapul venni. Egy napi szabadságra a munkavállaló megváltáskor irányadó (szerződés szerinti) napi munkaidejének megfelelő mértékű távolléti díj jut, például az általános teljes munkaidő esetén 8 óra. Ez akkor is így van, ha a munkavállaló napi munkaideje a munkaviszony megszűnése előtt csökkent (pl. mert a felek részmunkaidőre tértek át), így a szabadságot természetben még hosszabb napi munkaidő mellett vehette volna igénybe.  
 
  Fontos, hogy a szabály alkalmazása szempontjából teljesen közömbös, hogy milyen jogcímen vagy milyen indokból került sor a munkaviszony megszűnésére, megszüntetésére. Ettől függetlenül, a munkaviszony végén az időarányosan járó, de természetben igénybe nem vett szabadságot minden esetben kötelező pénzben megváltani, akár a munkavállaló képességeire, vagy magatartására alapozott felmondás, sőt rendkívüli felmondás esetén is.
 
  Természetesen a munkáltató úgy is dönthet, hogy a munkaviszony utolsó napjai alatt inkább természetben adja ki a szabadságot (pl. ha felmondás esetén egyébként is a felmondási idő alatti teljes mentesítést tervezi). Ekkor is tekintettel kell azonban lenni a szabadság kiadásának szabályaira, így például arra, hogy a szabadság időpontját 15 nappal előre közölni kell a munkavállalóval.
 
  A szabadság megváltására vonatkozó szabálytól a felek csak a munkavállaló javára térhetnek el, ezért értelmezésem szerint a munkaviszony megszüntetésére irányuló közös megegyezésben a munkavállaló a szabadság megváltás iránti igényéről érvényesen nem mondhat le.
 
  A szabadság pénzbeli megváltására a munkáltató legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől – felmondás esetén az utolsó munkában töltött naptól – számított ötödik munkanapon köteles.
 
  Késedelmes kifizetés esetén a munkavállaló a késedelem idejére kamatot követelhet. Ha a munkáltató a szabadság pénzbeli megváltásának nem tesz eleget, a munkavállaló az általános elévülési időn, azaz három éven belül követelheti azt munkaügyi bíróság előtt, illetve a szabálytalanság miatt bejelentést tehet a munkaügyi felügyelőségen.
 
  A munkaviszony fennállása alatt a szabadság pénzben a munkavállaló kérésére sem váltható meg, a törvény e szabályától ugyanis tilos az eltérés. Érdekesség, hogy kivételt képez ez alól a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény, amely szerint a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a közszolgálati tisztviselő a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani. A munkaviszonyban azonban erre nincs lehetőség.

Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szabadság pénzbeli megváltása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector