Startlaphoz Csatlakozz!

Nagyobb káosz várható, mint a legutóbbi munkabeszüntetéskor

Megbénulhat Budapest, Tarlós fenyeget

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 29. péntek, 16:50

Tömegek verődhetnek össze a megállókban a június 11–12-re meghirdetett BKV-sztrájk idején. Előreláthatólag a járművek egyharmada nem közlekedik majd, azaz nagyobb káosz várható, mint a legutóbbi munkabeszüntetéskor. A főváros egyelőre hajthatatlan – írja a Népszabadság.
 
 Az iskolai szünet előtti hétre időzített BKV-sztrájk sokkal durvábbnak ígérkezik, mint a legutolsó, a 2010-es hatnapos munkabeszüntetés volt. Akkor a kötött pályás járművek jó része közlekedett, csak a buszok álltak le teljesen. A most meghirdetett sztrájk azonban valamennyi vonalra kiterjed, a buszok és a trolik mellett a HÉV, a metró és a villamosok harmada sem közlekedik majd.
 
  A 2010 óta életbe lépett új sztrájktörvény 66 százalékban határozta meg a szolgáltatás minimumát. Ez meglehetősen soknak tűnik, vélhetőleg a jogszabályalkotók is abban bíztak, hogy ilyen feltételek mellett hatástalan lehet a munkabeszüntetés. De Gulyás Attila, a sztrájkot meghirdető hat érdekképviseleti tömörülés egyikének, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke szerint ezt csak az hiheti, aki autóval jár, illetve nincs rálátása a fővárosi forgalomszervezésre. Az előírt szolgáltatási minimumot betartva ugyanis tíz járműből csak hét közlekedik, vagyis minden harmadik járat kimarad. Ez a metró esetében azt jelenti, hogy az utasokat már a felszínen fel kell tartóztatni,mert a járatkimaradások miatt túl sokan zsúfolódnának össze odalent. De valószínűleg a felszíni megállók peronjairól is lelógnak majd a várakozók. Ha viszont kocsiba ülnek, akkor bedugul a főváros. Ráadásul a főváros csak ezzel a meghirdetett munkabeszüntetéssel számol, holott a most meghirdetett sztrájk sorozattá bővíthető.
 
  Tarlós István főpolgármester szerdai közgyűlési kijelentésére – személy szerint nem esne kétségbe egy kétnapos BKV-sztrájktól – több külsős szakszervezet is felháborodott, és jelezte csatlakozási szándékát – mondja Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezetek elnöke. Kordás László, a 250 ezer főt tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke például rögtön bejelentette, felkérik a tagszervezeteket, hogy csatlakozzanak a tiltakozó akcióhoz, ezenfelül közös akciókat is előkészítenek.
  
  Ha sztrájk lesz, akkor biztosan nem lesz béremelés – fenyegetőzött Tarlós István, mondván, a városvezetés nem hagyja magát zsarolni. A főpolgármester egyébként a cég jelenlegi helyzetében jónak találja a BKV 2,4 százalékos ajánlatát. Csakhogy ezt a béremelést csupán akkor adná a cég, ha „arra a pénzügyi fedezet megteremthető, és az ennek megfelelően módosított üzleti terv jóváhagyásra kerül”. A most elfogadott üzleti tervben ugyanis nincs forrás a béremelésre. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azzal hárította el az erre vonatkozó ellenzéki felvetéseket, hogy később módosíthatják az üzleti tervet. Így tesznek akkor is, ha az állam átvállalja a cég adósságát. A BKV vezetése az így megtakarított kamatból fizetné a béremelést, de Nemes szerint erre alkalmas lenne a korkedvezményes nyugdíjra félretett 2,1 milliárd forint is. Az üzleti terv későbbi módosítására viszont nincs biztosíték. A szakszervezetek egyébként 3,5 százalékos béremelést, fejenként 200 ezer forintos cafeteriakeretet és 105 ezer forintos munkavállalói jutalomalapot kérnek.
 
  A sztrájk bejelentése óta nem közeledtek az álláspontok. A BKV tegnap a törvényi előírásoknak megfelelően vállalta, hogy elkészíti a szűkített menetrendet. Ezzel legkésőbb 48 órával a sztrájk megkezdése előtt kell elkészülniük. A két szakszervezeti vezető nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a megállapodás esélyeiről, de úgy gondolják, a döntést nem a BKV, hanem a tulajdonos főváros, esetleg a kormány hozza meg. Az egyezkedésbe mediátorokat is bevontak, eddig nem sok sikerrel. A BKV valószínűleg megpróbálja kifürkészni a dolgozói hangulatot, így mérve fel a sztrájkfenyegetés mértékét. Gulyás Attila szerint a helyzetet jól jellemzi az egyik munkavállaló megjegyzése: döntsük el, hogy sztrájkolunk vagy bégetünk!

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megbénulhat Budapest, Tarlós fenyeget.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector