Startlaphoz Csatlakozz!

Korszerűsítés

Nyugdíjügyintézés új szervezeti formában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 02. kedd, 16:20

2015. április 1-től új elnevezéssel találkozhatunk a nyugdíjügyintézés során. Míg korábban az ilyen típusú ügyeket a megyei/fővárosi kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságánál intézhettük, áprilistól a megyei kormányhivatalok családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályait, a fővárosban a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási főosztályát kereshetjük fel – írja az ado.hu.

  A változás a közigazgatási intézményrendszer korszerűsítésének soron következő lépéseként következett be több elemre is kiterjedően.
 
 2015. áprilisa előtt a fővárosi és megyei kormányhivatalok törzskar és szakigazgatási szervek szerinti belső szerkezettel működtek.
 
  Az integrált kormányhivatali rendszer megvalósulása során ez a szervezeti forma változott meg a jelenlegi módra.
 
  Mindezekkel egyidőben további ügycsoportok is bekapcsolódtak a kormányhivatalok feladatkörébe.
 
  Így került sor többek között a családtámogatási és lakás célú támogatási feladatkör kormányhivatalokhoz történő áthelyezésére is a Magyar Államkincstártól.
 
  A nyugellátások terén jelenleg a következő illetékességi szabályokkal találkozhatunk:
 
Első fokú eljárás
 
  Általános hatáskörű igazgatási szervként az ügyfelek lakóhelye, tartózkodási helye szerinti megyei/fővárosi kormányhivatalok látnak el nyugdíjbiztosítási igazgatási szervi feladatokat.
 
  (Kivételként Pest megye vonatkozásában Budapest Főváros Kormányhivatala látja el a feladatot.)
 
 Itt intézhetjük öregségi nyugdíj igénylésével kapcsolatos ügyeinket, nem nyugdíjasként elhunyt személy után a hozzátartozói nyugellátások (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj) megállapításával kapcsolatos eljárásokat, a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés megállapítása iránti kérelmeket, és az adategyeztetési eljárást, hogy csak a legfőbb eseteket említsem.
 
  Továbbra is egy helyen, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál történik három ügycsoportban az egész ország területére kiterjedő illetékességgel az ügyintézés.
 
  Ennél az igazgatási szervnél történik a nemzetközi vonatkozású nyugdíjügyek, a nyugdíjasként elhunyt személy után igényelt hozzátartozói nyugellátások megállapítása iránti kérelmek, és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai és hozzátartozói nyugdíjügyeinek intézése.
 
 Itt történik a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés iránti kérelmek elbírálása is, ha a nyugdíjas magyarországi lakó-, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, vagy az utolsó jogviszony fegyveres, szolgálati viszony volt.
 
  A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jogszabályi rendelkezés alapján 2015. január 1-től az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság különös hatáskörű igazgatási szerveként látja el a feladatát.
 
Másodfokú eljárás
 
  A kormányhivatalok és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által első fokú eljárásban hozott döntések elleni fellebbezések elbírálását másodfokú nyugdíjbiztosítási igazgatási szervként az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központja végzi.
 
 A fellebbezéseket továbbra is a határozatot (végzést) hozó első fokú igazgatási szervhez kell benyújtani.
 
Ügyintézési lehetőség
 
  A nyugdíjügyekkel kapcsolatos ügyintézés az ügyfelek minél komfortosabb kiszolgálása érdekében a lakóhely szerinti nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek mellett a tartózkodási hely szerinti nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél is történhet.
 
  Ez a lehetőség mind az ügyfélszolgálatok személyes igénybevétele során, mind a levélben, postai úton történő kapcsolattartásra kiterjed.
 
  Már az igénybejelentő lap kitöltése során, az erre vonatkozó rovatnál mód van a tartózkodási hely szerinti ügyintézés jelölésére.
 
  Meghatározott ügytípusoknál a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek ügyfélszolgálatán kívül lehetőség van a Kormányablakoknál történő ügyintézésre is.
 
  Az ország egyre több pontján működő Kormányablakoknál mind többféle közigazgatási ügy intézése lehetséges, a nyugdíjügyekkel kapcsolatban is találunk ilyen lehetőségeket.
 
  Így mód van kérelem benyújtására, bejelentés megtételére, a nyugdíjfolyósításhoz kapcsolódó bejelentési kötelezettségek teljesítésére.
 
 Ennek keretében a személyi adatokban történt változás, külföldi tartózkodás, szabadságvesztés töltése, keresőtevékenység folytatása a nyugdíjas elhalálozása a Kormányablakoknál is bejelenthető.
 
  Itt is intézhetjük a kivételes nyugellátás emelés és egyszeri segély kérésével kapcsolatos ügyeket, a szükséges nyomtatvány kiadása, a kitöltött nyomtatvány átvétele és a feldolgozó szervhez történő továbbítása történik itt.
 
  A cégek jogutód nélküli megszűnésével kapcsolatos eljárásban a felszámolók, végelszámolók Kormányablaknál is benyújthatják a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséről szóló igazolás kiadása iránti kérelmet.
 
 Intézhetjük itt a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szerelő adatainkba történő betekintési jog gyakorlása iránti kérelem nyomtatvány beszerzését, a kitöltött nyomtatvány benyújtását.
 
  A Kormányablakok fenti ügycsoportban átvett kérelmeket és mellékleteiket továbbítják az azok feldolgozására jogosult nyugdíjbiztosítási igazgatási szervekhez.
 
Különleges lehetőség – nemzetközi nyugdíjtanácsadó nap
 
 A nyugdíjügyek egyre növekvő hányada nemzetközi érintettségű, sokan rendelkeznek magyar szolgálati idejük mellett más országban szerzett szolgálati idővel is.
 
  Ezeknek a személyeknek rendkívül kedvező ügyintézési lehetőség a nemzetközi nyugdíjtanácsadó napok igénybevétele.
 
  Ezen a szakmai rendezvényen Magyarország és egy partnerország nyugdíjbiztosítási intézményeinek szakemberei közösen fogadják a két országban szolgálati időt szerzett ügyfeleket.
 
 A tanácsadó napon folyamatban lévő nyugdíjügyben tájékoztatás, új nyugdíjkérelem benyújtása és általános tájékoztatás vehető igénybe.
 
  A nemzetközi nyugdíjtanácsadó napok idejéről és helyszínéről az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján találunk információt.
 
  Magyarország 2015-ben német, osztrák, szerb, szlovák nyugdíjbiztosítási igazgatási szervekkel tart közös nyugdíjtanácsadást Budapesten, illetve a kijelölt megyei helyszíneken.
 
  A tanácsadásra előzetesen időpont foglalható a tájékoztató felhívásokban megjelöltek szerint.
 
  A nyugdíjtanácsadó nap rendezvény bevezetése óta több ezer ügyfél vette igénybe ezt a szolgáltatást.

Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjügyintézés új szervezeti formában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector