Startlaphoz Csatlakozz!

Egyes szövetkezetek irreálisan alacsony áron dolgoznak

Tisztítanák a diákmunkát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 03. szerda, 10:20

Benyújtotta kedden azt a törvénymódosító javaslatot Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf, amely a többi között garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum összegre. A tervezet valójában a tisztességtelenül versenyző iskolaszövetkezetek között tenne rendet – írja a Világgazdaság.

  Czomba Sándor , a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hétfőn jelentette be: mivel jelenleg az iskolaszövetkezetek gyakran nyomott árakkal dolgoznak, és „nem is teljesen csak a legális szektorban”, a kormányzat módosítaná az eddigi szabályozást.
 
 Kedden Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf valóban benyújtotta módosító indítványát, amelynek az indoklás szerint Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer tanuló és hallgató vállal valamilyen alkalmi munkát, közülük legalább 130 ezren iskolaszövetkezetekben dolgoznak. Tapasztalati tény, hogy az iskolaszövetkezetek fenntartásához legalább a nettó árbevétel 15 százaléka szükséges. Azaz a szövetkezetek a tagoknak – a diákoknak – legfeljebb a nettó árbevétel 85 százalékát tudják kifizetni. A tervezet most meghatározza számukra a megbízók, megrendelők által kifizetendő minimális szolgáltatási díjat, hogy az iskolaszövetkezeti tagok mindenképpen megkaphassák a rendeletben meghatározott kötelező minimálbért vagy a garantált bérminimumot órabérben megállapítva.
A Meló-Diák hálózatában évente mintegy 30 ezer diák vállal munkát, közülük 7-8 ezren Budapesten. A társaság vállalkozási igazgatója, Marosi Zoltán lapunknak azt mondta, a tervezet elsősorban nem a diákokat védi, hanem a tisztességtelen vállalkozási ár küszöbét határozza meg.
 
  Jelenleg a betanított diákmunka minimálbére óránként bruttó 604 forint, a közbeszerzési pályázatokon azonban nettó 650 forintos ajánlattal is nyernek cégek vagy szövetkezetek. Azaz a vállalkozónak az óránként 46 forintos különbözetből kellene fenntartania magát, ami a szakember szerint képtelenség. Felmerül a gyanú, hogy az adott iskolaszövetkezet valamit nem csinál szabályosan, vagy piacot akar szerezni, ezért valaki finanszírozza kívülről – magyarázta.
 
 Az ötletgazda a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DIÁKÉSZ) volt. A szervezet javaslatára került be idéntől a fordított áfakörbe az iskolaszövetkezeti szolgáltatás is. E lépés célja szintén a szektor megtisztítása volt.
 
  Ami az idei szezont illeti, a tanulók ebben az évben is elsősorban egyszerűbb adminisztratív munkákra, gyorséttermi és áruházi ajánlatokra számíthatnak például pénztárosi, árufeltöltő munkakörben. Gyakoriak a promóciós feladatok (hostesskedés, szórólapozás), a nyelvtudást igénylő munkalehetőségek, vidéken pedig a mezőgazdasági idénymunkák is. Marosi Zoltán szerint a fővárosban jellemzően 25-30 százalékkal több diák dolgozik nyáron, mint az év más hónapjaiban, míg vidéken ez az arány akár 40-45 százalék is lehet. Az órabérek a minimálbér (azaz a 604 forint) szintjéről indulnak, de nyelvismerettel, a cégek szakmai elvárásainak teljesítésével akár 800-1000 forintos vagy ennél magasabb órabér is elérhető.

Krízisben a minimálbér is nyerő volt

  „A válság átrendezte a diákmunka piacot is. A krízis kirobbantása után mindenki spórolni kezdett, a vállalási árak lejjebb csúsztak, a hallgatók pedig az otthonról kiesett pénzmennyiséget munkával pótolták, ami Budapesten a korábbi gyakorlattól eltérően azt eredményezte, hogy a fiatalok minimálbér körüli összegért is vállaltak munkát” – mondta a Világgazdaságnak a Meló-Diák vállalkozási igazgatója. Marosi Zoltán szerint ugyanakkor mára a helyzet igencsak megváltozott: a kereslet a cégek részéről most is nagy, a diákok munkavállalási kedve azonban megcsappant. A Meló-Diák hálózatnak például jelenleg Budapesten több mint száz betöltetlen pozíciója van, de az ország más városaiban, megyéiben is küszködnek diákhiánnyal.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tisztítanák a diákmunkát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector