Startlaphoz Csatlakozz!

Komoly hiány alakult ki a szakképzett munkaerőből

Az Óbudai Egyetem rektora szerint motiváltabbak a duális képzésben résztvevő hallgatók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 04. csütörtök, 07:01

A német és a magyar tapasztalatok szerint a duális képzési formában résztvevő hallgatók nagyon motiváltak, lemorzsolódásuk minimális, tanulmányi átlaguk több mint fél jeggyel jobb, mint a nem duális képzésben résztvevőké – mondta Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora szerdán Székesfehérváron, a Magyar műszaki értelmiség napján tartott előadásában.

    Az intézmény Alba Regia műszaki karán rendezett eseményen Fodor János kiemelte: a duális képzés képes összehangolni a műszaki felsőoktatás kínálatát és a különböző iparágak keresletét. Előnyösnek nevezte, hogy a hallgatók párhuzamosan kapják az elméleti és gyakorlati képzést, előbbit jól képzett egyetemi oktatóktól, utóbbit pedig a cégeknél óriási tudással rendelkező szakemberektől.

    A rektor szerint a duális képzésben végzők elhelyezkedési lehetőségei rendkívül jók lesznek, tekintve, hogy a vállalatok a fiatal és jól képzett munkaerőt már jóval a munkaerőpiacra kerülésük előtt megismerhetik. Úgy vélte, az egyetemek is profitálhatnak az együttműködésből, hiszen a cégekkel a kutatás-fejlesztés területén elmélyülhetnek kapcsolataik.

    Fodor János elmondta, hogy a diplomás pályakövetési rendszer tavalyi adatai alapján, amely a végzett hallgatók elhelyezkedését vizsgálta, az első 10 kar között négy karuk szerepel, amit egyetlen másik egyetem sem mondhat el magáról.

    Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester nagy lehetőségnek nevezte a város számára, hogy elsők között kezdheti el a duális képzést. Más európai országokban nagy hagyományai vannak a képzési formának, Magyarországon ez egy új kísérlet, amelynek sikerülnie kell – fogalmazott.

    Köszönetét fejezte ki egyrészt a cégeknek, amelyek gyakorlati háttérként, részben finanszírozóként szerepet vállalnak a kísérletben, másrészt a hallgatóknak, akik vállalták e speciális egyetemi oktatási formát. Jelezte, hogy a városban komoly hiány alakult ki a szakképzett munkaerőből, a duális képzéstől ennek megoldását reméli.

    A duális képzésben az oktatási intézményekben folytatott elméleti és a vállalatoknál zajló gyakorlati képzés párhuzamosan történik. A duális felsőfokú képzési formában a vállalatok és a felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodást kötnek a képzésről, továbbá a cég és a hallgató külön munkaszerződést is köt. A hallgató minimálisan a minimálbér 60 százalékát megkapja díjazásként havonta a képzés teljes időtartama alatt a vállalattól. Idén szeptemberben 1050 hallgatóval öt gyakorlatigényes alapképzési területen - műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok - indul el a duális felsőfokú képzés Magyarországon.

    A duális középfokú képzés lényege, hogy a szakképző iskolák által adott elméleti alapot valóságos, üzemi körülmények között a gyakorlatban is elsajátíthatják a tanulók. Magyarországon a duális szakképzési rendszer 2012-ben indult 37 ezer tanuló részvételével, mára számuk meghaladja az 50 ezret.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az Óbudai Egyetem rektora szerint motiváltabbak a duális képzésben résztvevő hallgatók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector