Startlaphoz Csatlakozz!

A mai fiataloknak az IT-eszközök használata már természetes

Czunyiné: Megkerülhetetlenek a digitális kompetenciák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 04. csütörtök, 12:23

A digitális kompetenciák fontosságát és a pedagógusok munkájának támogatását hangsúlyozta a köznevelésért felelős államtitkár szerdán Ajkán, a Klik ajkai tankerületének pedagógusnapi ünnepségén tartott beszédében. Czunyiné Bertalan Judit elmondta, hogy szeptembertől olyan online tudásbázis indul, amelyben az oktatáshoz szükséges segédanyagokat biztosítanak a hatékony felkészülés érdekében. Emellett erősítik a digitális kompetenciákat, hiszen a mai fiataloknak az IT-eszközök használata már természetes.

  Czunyiné Bertalan Judit úgy fogalmazott: az iskolának két értéke van, a diák és a pedagógus. Kijelentette, hogy az elkövetkező esztendők a tanulók számára esélyteremtő környezetet megteremtéséről szólnak majd, a pedagógusok számára pedig olyan eszközök, rendszerek biztosítása a cél, amelyek tartalmilag és módszertanilag egyaránt támogatják az oktató-nevelő munkát.

  A 2011-es köznevelési törvénnyel a jogalkotó olyan intézményi és tartalmi keretrendszert alakított ki, amely alkalmas arra, hogy megerősödjön, minőségében, tartalmában, eszközeiben megújulhasson a köznevelési rendszer - idézte fel. Hozzátette, a cél az, hogy az oktatási rendszer fel tudja vértezni a gyerekeket és a pedagógusokat a korunknak megfelelő tudással, módszertannal és eszközökkel. Arról is beszélt, hogy az oktatásban meg kell találni az akadémiai és a problémamegoldó tudás közötti egyensúlyt.

  Czunyiné Bertalan Judit szerint a körülöttünk levő világ olyan sebességgel halad, hogy nem kerülhetjük meg a jövőben a digitális kompetenciákat, a pedagógusok ilyen irányú módszertani felkészítését.

  Sok információ elérhető a nemzeti alaptanterv, a kerettantervekhez illeszkedő tankönyvrendszer vagy a segítő tanácsadó hálózat által, ami alkalmas arra, hogy a pedagógusnak 'ne egyedül, becsukott ajtónál a tanteremben kelljen megoldani a problémát'. Megjegyezte, fel kell készülni arra is, hogy nemcsak a tudásanyag átadása jelent kihívást az iskolában, hanem a családok irányából érkező mentális, szociális, társadalmi problémák is egyre inkább bekerülnek az iskola falai közé.

  Az államtitkár - mivel Ajkán a helyi, szocialista vezetésű önkormányzat és az ajkai tankerület külön-külön rendezett ünnepséget - úgy fogalmazott: a pedagógusnapnak helye, szükségessége és üzenete van a mindenkori köznevelésben, olyan ünnep, 'amiből nem szabad politikai platform alapján különállást és széthúzást reprezentálni'.

  Az ajkai Fekete István - Vörösmarty Mihály Általános iskolában tartott ünnepségen a tankerületet vezető Fülöp-Bornemisza Szilvia kijelentette, az iskola - működtesse bármely fenntartó - érték- és kultúrateremtő. Azt mondta, a térségben megvalósuló együttműködést mutatja, hogy állami, egyházi és alapítványi fenntartású iskolák közösen köszöntötték a pedagógusokat ünnepségükön.

  Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke a csendes esőhöz hasonlította a pedagógusok munkáját, ami hosszasan áztatja a földben levő magokat, hogy kisarjadhassanak. Kijelentette, a pedagógus egy életre elkötelezi magát hivatása mellett, és modellként is szolgál a környezetében élők számára.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czunyiné: Megkerülhetetlenek a digitális kompetenciák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector