Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A munkaviszony megszüntetésére okot adó kötelezettségszegések

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 04. csütörtök, 16:31

A Munka Törvénykönyve 64.§.-ában foglaltak szerint a munkaviszony megszüntethető a közös megegyezés mellett felmondással illetve azonnali hatályú felmondással is. E cikk témája a munkaviszony munkáltató általi felmondással vagy azonnali hatályú felmondással történő megszüntetése, ezen belül is a munkavállaló általi kötelezettségszegésre alapított felmondások köre – írja a munkajog.hu.

  Felmondással akkor lehet megszüntetni a határozatlan idejű munkaviszonyt azMt. 66.§ (2) bekezdése szerint, ha indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok.
 
  Az azonnali hatályú felmondással az Mt. 78.§.(1) bekezdése szerint akkor szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A cikk kizárólag a kötelezettség szegésre vonatkozó szabályozást vizsgálja a továbbiakban.
 
  Az Mt. 64.§. (2) bekezdése előírja, hogy a munkaviszony megszüntetése okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie.
 
  Felmerül tehát az a kérdés, hogy milyen magatartás minősülhet olyan kötelezettségszegésnek, amely lehetőséget adhat a munkáltatónak a munkaviszony megszüntetésére.
 
  A felmondásra okot adó, munkaviszonnyal kapcsolatos magtartása a munkavállalónak azt jelenti, hogy az nem felel meg az általános magatartási követelményeknek. Az Mt. Kommentárja szerint ez megnyilvánulhat például a munkáltató jogszerű utasításának megtagadásában, vagy a munkáltató belső szabályzatainak megsértésében.
 
 Az azonnali hatályú felmondásra okot adó munkavállalói magatartás azontúl, hogy kötelezettségszegésben nyilvánul meg, akkor valósul meg, ha a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség megszegéséről van szó, és mindez szándékosan vagy súlyos gondatlanságból történik, és a kötelezettséget jelentős mértékben szegi meg a munkavállaló.
 
  Felmerül a kérdés, hogy mit jelent a szándékosság és a súlyos gondatlanság esete. Az MK 25.sz. állásfoglalás szerint „a munkavállaló szándékosan okoz kárt a munkáltatónak, ha előre látja cselekményének (mulasztásának) károsító következményeit, és azokat kívánja (közvetlen szándék), vagy azokba belenyugszik (eshetőleges szándék).”
 
  A súlyos gondatlanság a büntetőjogi terminológián alapul és akkor valósul meg, ha a munkavállaló tudja, hogy esetleg hátrányos jogkövetkezménnyel is járó kötelezettségszegést követ el, de könnyelműen bízik annak elmaradásában.
 
  Fentiek alapján néha nehézséget okozhat, hogy mely magatartás minősül olyan kötelezettségszegésnek, amely akár megalapozhatja a munkáltató általi azonnali hatályú felmondást.
 
  A munkaviszonyból származó kötelezettségek közé tartoznak a Munka Törvénykönyvében foglalt kötelezettségek valamint az alapelvek, továbbá a munkaszerződésben illetve belső szabályzatokban foglalt előírások.
 
 Jelentős csoportját képezi a kötelezettségszegésre alapított felmondások körének mindemellett a munkáltató utasításának jogszerű indok nélkül való megtagadása. Az Mt. 52.§. (1) bekezdésének c.) pontja előírja, hogy a munkavállaló köteles a munkáját a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások szerint végezni, amely utasítások alatt értelemszerűen a munkáltató által adott utasítás értendő.
 
  Anélkül, hogy részleteznénk, hogy a munkavállaló mikor jogosult illetve köteles megtagadni a munkáltató utasításának teljesítését,  néhány, a bírói gyakorlatból vett példával illusztrálom a fent leírtakat.
1./ Abban az esetben, ha a munkavállaló jogszerű indok nélkül tagadja meg a munkáltató ismételt, írásbeli utasításának teljesítését (amelyre több ízben jelölt ki teljesítési határidőt a munkáltató), e kötelezettségszegés jogszerű indoka lehet a munkaviszony felmondásának. (Bővebben: BH 1996.286.)
2./ A bírói gyakorlat szerint az előzőnél jóval súlyosabb kötelezettségszegés, és egyúttal az azonnali hatályú (a régi Mt. terminológiájával élve rendkívüli felmondás) felmondás indokául is szolgálhat, ha a munkavállaló a kötelező, előre kihirdetett, akár évente rendszeresen megszervezett munkavédelmi oktatáson szándékosan nem vesz részt, annak ellenére, hogy tud annak megtartásáról és a munkahelyén is tartózkodik annak időpontjában. A bírói gyakorlat szerint a munkavédelmi oktatások való részvétel a munkavállalónak olyan lényeges kötelezettsége, amelynek szándékos megsértése az azonnali hatályú felmondást is megalapozhatja. (Bővebben: BH 2009.159.)
3./ A munkavállalónak az Mt. 52.§. (1) bekezdés a-b) pontjában előírt kötelezettsége, hogy a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenjen és munkavégzés céljából a munkaideje alatt rendelkezésre álljon, munkavégzésre alkalmas állapotban. E kötelezettség súlyos megszegésének minősül, és okot adhat munkáltatónak a munkaviszony azonnali hatályú felmondására, ha – a vizsgálat esetben építkezésen munkát végző kőműves munkakörű - munkavállaló többször engedély nélkül távol marad munkahelyétől, és távolmaradására irányuló kéréseit mindig munkakezdéskor jelzi, különös tekintettel arra, hogy ez szinte tervezhetetlené teszi a munkáltató által elvégzendő munkák tervezését és ütemezését. (Bővebben: BH 2008.132.)
 
  Ennél jóval csekélyebb mértékű, távolléthez kapcsolódó kötelezettségszegés, az együttműködési kötelezettség abban megmutatkozó megszegése, hogy a munkavállaló a munkából való távolmaradását 1-2 nap késedelemmel igazolja. Ez nem szolgálhat azonnali hatályú felmondás alapjául, ahogyan a rendelkezésre állási kötelezettségnek a munkaidő kezdetétől való néhány perces elkésésével történő megszegése sem.
4./ Az Mt.-ben az általános magatartási követelmények között, a 8.§. (1) bekezdésben került szabályozásra a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme a munkavállaló erre irányuló kötelezettségének meghatározásával, az alábbiak szerint: „A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.”
 
  Ezt meghaladóan az Mt. 6.§. (4) bekezdése előírja azt is, a munkáltató és a munkavállaló „kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.”
 
  Ezen szabályozás ismeretében azonnali hatályú felmondásra adhat okot, ha munkavállaló akként valósítja meg a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek megsértését, hogy bár tudomást szerez a munkáltatóval azonos vagy hasonló tevékenységet végző versenytárs piacra lépéséről, azonban arról nem tájékoztatja munkáltatóját, arra tekintettel, hogy a felesége a piacra lépő versenytárs tulajdonosa vagy vezető tisztségviselője.
 
  Ezzel a tájékoztatási és együttműködési kötelezettség megszegése mellett a munkavállaló még bizalomvesztésre is okot ad a munkáltatónak, így jogszerűen lehet munkaviszonyát azonnali hatályú felmondással megszüntetni. (Bővebben: EBH 2009.2069., megjelent: Legfelsőbb Bíróság Határozatainak Hivatalos Gyűjteménye 2009/2.)

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkaviszony megszüntetésére okot adó kötelezettségszegések.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector