Startlaphoz Csatlakozz!

A rendelkezésre álló közpénz nem fedezi az egészségügyi ellátórendszer szükségleteit

Magánorvoslás nélkül nem megy

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 05. péntek, 09:47

„Folyamatos önbecsapásban vagyunk, éppen ezért érdemes lenne kiszabadulni a politika csapdájából, ideje lenne konszenzusra jutni arról, hogy milyen egészségügyi rendszert szeretnénk fenntartani, és ennek részeként tisztázni a magánszférával való együttműködést” – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaság „Egészségügy: Együtt és/vagy külön” konferenciáján – írja a Népszabadság.
 
 Az államtitkár „politikai coming outja” nem kis döbbenetet keltett a teremben, ahol arról zajlott diskurzus, van-e helye az egészségügyben, és ha igen, hol, a magánellátásnak. Kaphat-e a közkasszából valamilyen formában költségtérítést a magánorvost választó beteg?
 
   Az államtitkár szavaiból kiderült, hiába tudja pontosan mindenki, a rendelkezésre álló közpénz nem fedezi az egészségügyi ellátórendszer szükségleteit, s hogy emiatt a szolgáltatások sem lehetnek korlátlanok, e tények deklarálását, illetve a szolgáltatási csomag hozzáigazítását a lehetőségekhez a politika nem vállalja.
 
  Hozzátette, mindenki tudja, mit kellene tenni, de ennek olyan politikai kockázatai vannak – akár a források bevonásával kapcsolatban, akár a magánszféra beengedésével a rendszerbe –, ami megfogva tartja a döntéshozókat. Szerinte jó lenne hosszú távú megállapodást kötni az egészségügyben dolgozókkal, és mellé tenni kormányzati garanciákat legalább ötévnyi időre. Beszélt arról is, hogy az egészségügyi közkiadások gyors, nagy összegű növelésére azonban a jelenlegi költségvetési számok alapján nem látszik lehetőség.
 
  Idegenkedő, bizalmatlan a kormány viszonya a magánellátással, miközben uniós pénzből éppen a magánszolgáltatások kivásárlására készül. Ám ez a fajta magatartás különös kockázatokat hordoz, amikor az egészségügyi közkiadások aránya a visegrádi országok szintjét sem éri el – mondta Kökény Mihály. Rajta kívül másik két exminiszter, Gógl Árpád és Rácz Jenő is azt hangsúlyozta, hogy a politika még akkor sem támogatta a magánellátást teljesen, amikor hivatalosan ennek a szektornak az erősítése volt a cél. A konferencián mindhárom egykori tárcavezető inkább arról beszélt, mennyire forráshiányos az ágazat, és a nagy problémákat csak az egészségügyi kiadások növelésével lehetne megoldani. Rácz Jenő szerint az adott forrásból csak adott ellátást lehet nyújtani, súlyos helyzet állhat elő, ha a szakma és a politika nem tud összefogni. Gógl szerint is az „utolsó utáni pillanatban” vagyunk.
 
  A konferencián az is kiderült, hogy az állami ellátórendszerre mind nagyobb nyomást jelent a lakosság elöregedése és az orvosok migrációja. Ennek részleteibe Bodrogi József közgazdász avatta be a hallgatóságot. Mint mondta: a magyar társadalom demográfiai összetétele az elmúlt 100 évben jelentősen megváltozott: sokkal kevesebb lett a fiatal és több lett az idős. A következő években 8-900 ezer ember megy nyugdíjba, ami miatt óriási nyomás lesz a nyugdíjrendszeren, ugyanis a nyugdíjba vonulók átlagkeresete sokkal magasabb, mint a munkaerőpiacra belépő fiataloké. Ám nemcsak a nyugdíj, de más területeken is erős kihívói vannak az egészségügynek a közpénzekért zajló versengésben – figyelmeztetett Bodrogi József. Példaként a honvédelmet hozta, amelyre jelenleg a GDP 0,8 százalékát költjük, s amely részesedését a közpénzekből a következő hét évben a NATO-tagsággal járó kötelezettségeink miatt 2 százalékra kell növelni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nemzeti jövedelemből mintegy 430 milliárd forint többletet kell honvédelmi célokra elkülöníteni.
 
  Az, hogy orvosok migrációjának megállítása mennyire összetett, s hogy ez nem csak a kormánynak okoz gondot, arra Lantos Gabriella, a Róbert Magánkórház igazgatója hozott példát. Mint mondta, ő egy tízéves gyakorlattal rendelkező szakorvost nettó 1,4 millió forintos fizetésért tud megszerezni a kórházának. Ugyanis ma ennyit keres, igaz, legalább három állásban (közalkalmazottként, közreműködőként és a magánrendelésén) dolgozik. Ha ezt az összeget nem kapja meg, akkor elmegy az országból. Így előfordulhat, hogy a közellátás is, a magánrendelők is orvos nélkül maradhatnak.
 
  Azt, hogy a finanszírozási nehézségekkel kínlódó állami intézményekkel egyre kevésbé elégedettek a betegek, a konferenciára készült friss kutatás is bizonyította. A Szinapszis Kft. felmérése szerint az elmúlt egy évben az emberek fele vett igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást. Az átlagos háztartás 50 ezer forintot költ évente magánorvosra és egyéb gyógymódokra. Kiderült az is, hogy a szakorvosok fele magánrendelésen is dolgozik.
 
  A konferencia egyik előadója, Lantos Gabriella, a Róbert Magánkórház igazgatója nehezményezte, hogy a járulékfizetőknek az az 53 százaléka, akik magánorvoshoz járnak, kétszer fizetik meg az egészségügyi ellátását. Egyszer, amikor befizetik a kötelező járulékaikat és másodszor a magánorvosi kezelés számlájának kiegyenlítésekor. Papik Kornél, a Budai Egészségközpont igazgatója szerint sokat segítene, ha a magánszolgáltatásban részt vevők járulékkedvezményt kaphatnának.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magánorvoslás nélkül nem megy.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector