Startlaphoz Csatlakozz!

Nem biztos, hogy a tagság 70 százaléka hajlandó tagdíjat fizetni

Kockázatok a nyugdíjkasszáknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 05. péntek, 15:34

Megszűnhetnek magánnyugdíjpénztárak a jegybank szerint, hosszú távon ugyanis nem biztos, hogy a tagság 70 százaléka hajlandó tagdíjat fizetni. Az önkéntesekbe is egyre kevesebben fizetnek, a munkáltatói hozzájárulások mértéke egyre alacsonyabb – írja a Világgazdaság.

  Komoly kockázatokat lát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyugdíjpénztáraknál is a Pénzügyi Stabilitási Jelentés szerint. A magán-nyugdíjpénztári szektorban például arra számít a jegybank, hogy csökkeni fog a szereplők száma a jogszabályi változások miatt, amelyeknek feltehetően nem minden szereplő lesz majd képes hosszú távon megfelelni. A legfontosabb változás, hogy a tagok legalább 70 százalékának kell rendszeresen tagdíjat fizetnie ahhoz, hogy elkerüljék az intézmények a végelszámolást.
 
  Eddig az intézmények jól vizsgáztak, áprilisban és májusban is teljesítette minden pénztár a megszabott limitet. A kormány azonban továbbra sem tett le a pénztári megtakarítások államosításáról: legújabban kiemelt adókedvezménnyel ösztönzi a megmaradt 60 ezer tagot arra, hogy lépjen vissza az egypilléres rendszerbe. Ez esetben felvehetik a reálhozamot, és ha ezt önkéntes nyugdíjpénztárba teszik, akkor 20 százalékos, maximum 300 ezer forintos adó-visszatérítést kaphatnak. Mivel jelenleg a reálhozamok a felhalmozott megtakarítások akár egyharmadát is elérhetik – ez egy átlagos pénztártag esetében egymillió forint fölötti összeg –, egyeseket ez a pénztárak elhagyására motiválhat. Pénztári forrásokból úgy értesültünk, hogy az egyik intézmény tavaly novemberben benyújtott egy törvénymódosítási tervezetet az MNB-nek arról, miként lehetne átvinni a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat egy az egyben az önkéntes kasszákba, a jegybank azonban eddig nem reagált a javaslatukra.
 
  Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a jegybank azt látja kockázatosnak, hogy az elmúlt három évben jelentősen nőtt a tagdíjat nem fizetők száma. 2006-ban az előírt tagdíjbevételek mindössze tizede nem folyt be, ez az arány 2014 év végére 29 százalékosra emelkedett a tegnap kiadott, a bankszektoron kívüli piacokat elemző kockázati jelentés szerint. Ez addig nem okoz gondot a kasszáknak, amíg jók a hozamok, a működésükre ugyanis a pozitív hozam terhére elvonhatnak pénzt a nem fizető tagok számláiról is. 2006 és 2011 között egyébként a tagok által befizetett egyéni tagdíj egyenletes volt, éves szinten meghaladta a 30 milliárd forintot. A 2011 után az egyéni és a munkáltatói tagdíj aránya fokozatosan megfordult, 2006-ban az egyéni befizetések aránya 40 százalék körül volt, 2014-ben már 62 százalékot tett ki.
 
  Bár a tagok fele már kivehetné a pénzét a kasszákból, az összvagyon nem csökken, mivel sokan a várakozási idő leteltét követően is a pénztárban hagyják a megtakarításukat. Ennek a jegybank szerint az is lehet az oka, hogy az intézmények az elmúlt években nagyon szép hozamokat értek el. A piaci koncentráció az önkéntes nyugdíjpénztári szegmensben egyre nagyobb, a három vezető pénztár (OTP, Allianz és Aegon) részesedése a tagdíjbevételekből folyamatosan nő. Ezek a pénztárak azokban az években is növelték a piaci részesedésüket, amikor a tagdíjbevételek csökkentek.

Jó évük volt a biztosítóknak

  Az MNB jelentése szerint a biztosítási szektorban tavaly növekedésnek indultak a díjbevételek, ami az élet ágban elsősorban a nyugdíjbiztosításokhoz köthető. Megfordult az évek óta csökkenő trend is: a rendszeres díjas szerződések száma két százalékkal nőtt. A növekedés motorja a nyugdíjbiztosítás volt.
A nem-életbiztosítási piacon – több éves csökkenés után – a díjbevételek nőttek. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál, ahol az alacsony díjak már prudenciális kockázatot jelentettek, mivel egyre kevésbe fedezték a tényleges károkat, szintén növekedés volt. A biztosítók tőkeellátottsága jelentősen meghaladja a szabályozói minimumot, több biztosítónál viszont jövedelmezőségi kockázat mutatható ki, ezért a jegybank a piaci koncentráció növekedését várja.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kockázatok a nyugdíjkasszáknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector