Startlaphoz Csatlakozz!

Közalkalmazottból lett „kulturális közmunkás”

Visszafoglalkoztatás az MTVA-nál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 07. vasárnap, 10:58

Régóta ismert, hogy a visszafoglalkoztatás a közmunkával kapcsolatos visszaélések egyik bevett gyakorlata. Visszafoglalkoztatás alatt azt értjük, ha egy intézmény előbb elbocsátja munkavállalóját a közalkalmazotti pozíciójából, majd ugyanarra a feladatkörre később visszaveszi, csak már közmunkásként, ezért kevesebb pénzért, közvetlen állami finanszírozással. Ez törvényellenes, amit azonban gyakran úgy kerülnek meg a munkáltatók (önkormányzatok és közintézmények), hogy más titulust találnak ki az adott munkakörnek. Erre a jogsértésre már 2012-ben felhívta a figyelmet az akkori ombudsman, Szabó Máté. Ennek ellenére a mai napig rendszeresen lehet értesülni a visszafoglalkoztatás törvénysértő alkalmazásáról - írja a varadialapitvany.blog.hu.

  Ami érthető, hiszen a kormányzat aktívan tett is érte, hogy ez folytatódhasson: az elmúlt években leépítette a visszafoglalkoztatás elleni garanciákat (lásd pl. a kormány 382/2013 rendeletét).
 


  A helyzet súlyosbodását vetíti előre, hogy a kormány külön támogatást jelentett be 2500 közalkalmazott elbocsátására, míg a 2016-os költségvetés tervezete alapján ugrásszerűen növelni tervezi a közmunkásokra szánt kiadásokat: 2016-ban az ideinél 70 milliárddal többet, már 340 milliárd forintot, míg 2018-ban már 464 milliárd forintot költene közfoglalkoztatásra.

 
Róbert története a kulturális szférából
 
  Alapítványunk Dolgozni.Boldogulni. - Szerződés a valódi munkahelyekért  projektje keretében olyan közmunkások történeteit is összegyűjti és nyilvánosságra hozza, akik visszaélést tapasztaltak saját közfoglalkoztatásuk során. Célunk, hogy ezáltal is hozzájáruljunk a magyar társadalom szemének felnyitásához. Az alapítvány felhívására érkezett személyes történetek közül egy archivátor, irattáros viszontagságairól számolunk most be.
 
  Róbert (anonomitásának megőrzése érdekében nevezzük őt így) végzettsége szerint könyvtárkezelő, könyvtári asszisztens (17 évnyi, az ország vezető könyvtáraiban szerzett munkatapasztalattal), emellett irattáros és adatrögzítői feladatköröket is ellátott önkormányzatnál, nagyvállalatnál és a nonprofit szektorban. Két idegen nyelven beszél. Kedvtelésből szabadidejében kitanulta az Excel kezelését, így felettesei is rendszeresen „átengedtek” neki feladatokat. Összegezzük: képzett, sok szakmai tapasztalattal rendelkezik, szorgalmas, és folyamatos szakmai fejlődésre képes.
 
  Közel negyven munkával eltöltött év után a legutolsó 547 napjából 449-et közmunkásként dolgozott.
 
  Saját bevallása szerint több száz állásra jelentkezett sikertelenül az elmúlt néhány évben. Elszántságát mutatja, hogy mennyiféle munkát elvállalt, ha a saját szakmájában nem talált állást. Volt ő már televíziós kellékes, színpadi díszítő, takarító, betanított köszörűs, illetve diszpécser is az egykori Optikai Műveknél, de daruvezető és betanított marós is az NDK-ban. Közel negyven évi munkatapasztalat után, melyet az elsődleges munkaerőpiacon szerzett, a levélírástól visszamenőleg számított 547 napból 449-et közmunkásként töltött. Közmunkás tapasztalatokat többek között a Magyar Rádióban (MTVA) szerzett. A feladatai mind érettségit és/vagy szakképzettséget igényeltek, Róbertet ún. “kulturális közfoglalkottként”  alkalmazták. 
 
  „...attól sem kapok röhögőgörcsöt, hogy az a munka, amit végzek [...] »rendes munkaviszony« keretében kb. dupla pénzt hozna a konyhára.”
 
  Kulturális közfoglalkoztatottként Róbert azokban a hónapokban, mikor épp közmunkához jut, nettó 66.470 Ft illetményt kap. A közmunkásbér 2015-ben havi bruttó 79.155 Ft, érettségit, illetve szakképzettséget igénylő foglalkoztatás esetén 101.480 Ft. Ezzel szemben már a bruttó minimálbér is 105.000 Ft, ami nettó 75.323 Ft-os keresetet jelentene, azaz közel 9.000 forinttal többet, mint amennyit közmunkásként Róbert jelenleg fizetésnek kap.
 
  „Hogy a »rendes munkaviszonyban« foglalkoztatottakat – főleg a Rádióból (illetve a TV-ből és a Távirati Irodából, azaz MTVA-ból) – tömegével rugdosták ki … na bumm ... mi sokkal olcsóbbak vagyunk.”
 
  Külön érdekesség, hogy kifejezetten az MTVA visszafoglalkoztatás-gyanús, vagyis jogsértő magatartásáról már 2012-ben jelentést készített az ombudsman. Mint azóta kiderült, a KLIK-es kulturális közmunkások is az MTVA-sokhoz hasonló cipőben járnak.
 
   „...csak azért ég a bőr a képemen immáron másfél éve, hogy a [...] párom két [...] műtéttel a puttonyában, napi 10-12 órákat kénytelen dolgozni a szakmájában (a vendéglátóiparban) amiatt, hogy én csak a fentebb említett összeggel tudok hozzájárulni a családi költségvetéshez.”
 
  Mindezek ellenére Róbert meg tudta őrizni humorérzékét. „Kis színesként” az alábbi történetét osztotta meg velünk:
„Amikor 2013 november 18-án reggel először gyülekeztünk a Kunigunda portáján, –  »összeakadt« a tekintettem a véletlenül szintén ott álló ex-kollégámmal (!), D. Tomikával, illetve R. Gézával (utóbbival is volt már közös munkám). Én természetesen üdvözöltem őket. Ők is engem, méghozzá oly módon, hogy amint megláttak a közfoglalkoztatott CSAPAT-ban, zavartan, fejüket lehajtva,  »se puszi, se pá«, azonnal és szó nélkül, pucoltak be egy irodába. Na ezt a jelenetet sem fogom soha elfelejteni.”
 
Mit kéne tenni?
 
  A Váradi András Alapítvány részletes programot dolgozott ki és bocsátott vitára a közfoglalkoztatás nagymértékű átalakításáról.
 
  Az ombudsman a 2012. évi „A munka méltósága” projektje keretében kiterjedt vizsgálatot folytatott a közfoglalkozás hazai gyakorlatáról, melynek során számos joghézagot, illetve jogsértést fedezett fel a munkáltatóknál.  Következtetései szerint ezek a jogi problémák kizárólag garanciális és számon kérhető törvényi szintű szabályozás, továbbá ahhoz kapcsolódó részletes végrehajtási és igazgatási szabályanyag kialakítása, és a közfoglalkoztatási támogatások ellenőrzésére hivatott, hatékonyan működő monitoring rendszer révén küszöbölhetőek ki.
 
Forrás: varadialapitvany.blog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Visszafoglalkoztatás az MTVA-nál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector