Startlaphoz Csatlakozz!

A szürke hatalom

Sok aktív év várhat a 50 feletti hölgyekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 08. hétfő, 08:00

Óriási átalakulás zajlik az 50-55 éves korukat betöltött hölgyek körében: míg korábban ez volt az az időszak, amikor azt várta tőlük a társadalom, hogy vonuljanak vissza, és pátyolgassák az unokáikat, manapság még sok aktív év várhat rájuk.

 A szürke hatalom: hogyan tudják megoldani a gazdasági problémákat a nők. E címmel jelent meg cikk a CNBC-n - a szürkével minden bizonnyal az őszülő hajra utalva - a magyar népzsargonban 50 pluszosnak titulált hölgyek életformájának változásáról. A 67 éves Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és elnökjelölt, a 61 éves Angela Merkel német kancellár és a 69 éves Janet Yellen, az amerikai Fed elnöke látványos példái az új korszak beköszöntének.
 
  Mindhárman a nyugdíjkorhatár körül járnak, ám tevékenységük átformálja a világot. Természetesen ők sok tekintetben különleges esetnek tekinthetők, ám a következő években egyre kevésbé számítanak majd kivételnek - derül ki az adatok elemzéséből. Miközben a legtöbb nyugati társadalom azt várja az őszülő hölgyektől, hogy vonuljanak vissza, és merüljenek el a nagymamaszerepben, egyre több nő nyújtja meg aktív életét, karrierjét 55 éves korán túlra.
 
Mindenkinek jó
 
  Az ötvenes éveikben járó nők gyakran elhagyják a munkaerőpiacot, ahova nem tudnak visszatérni, sőt nem is gondolnak arra, hogy aktívnak kellene maradniuk - mondja Ros Altmann, az brit kormány nyugdíjügyi minisztere. E szokásnak meg kell változnia ahhoz, hogy a lehető legjobb hasznát vehesse a társadalom azon kitűnő képességeknek és erőforrásoknak, amelyekkel e hölgyek rendelkeznek. Aki akar közülük, annak lehetővé kell tenni, hogy tovább dolgozzon, akár részfoglalkoztatásban.
 
  Ez javítja jövedelmi helyzetüket és hozzájárul a gazdasági növekedéshez - fejtegeti a politikus. Egyszerűbben fogalmazva arról van szó, hogy minél tovább dolgoznak a nők, annál tovább maradnak aktív adófizetők, bolti vásárlók, azaz annál tovább járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez. És ez nem pusztán terv, hanem valóság. A brit, az amerikai és az európai fellendülés is sokat köszönhet a munka frontján tovább harcoló őszülő hölgyeknek.
 
Megdöbbentő statisztika
 
 A statisztikai adatok nem hagynak kétséget efelől. Az USA munkaerőpiacán 1975 és 2010 között az 55 év felettiek körében azért nőhetett a foglalkoztatás, mert több nő folytatta karrierjét. Az időszak első évében az 55 pluszos korosztályban 23,1 százalék volt a hölgyek aránya, ami 2010-re 35,1 százalékra ugrott - derült ki idősebb korosztály helyzetének vizsgálatával foglalkozó a Sloan Center kutatóintézet adataiból, azaz kevesebb mint egynegyedről, egyharmad fölé nőtt ez a mutató. Nagy-Britanniában a 2008-2009-es pénzügyi válság óta folyamatosan nő a 65 és 74 év közti hölgyek foglalkoztatása.
 
  Mindez magyarázatot adhat az elmúlt évek egyik talányára, az úgynevezett termelékenységi rejtélyre is. A feladvány úgy szól, hogy miért maradt gyenge a termelékenység - azaz az egy főre eső termelési érték - annak ellenére, hogy a munkaerőpiac egyébként egészségesnek látszik. A válasz az, hogy egyelőre az őszülő nők alkalmazása rontja a termelékenységet, mivel többségükben alacsonyabb képzettséget igénylő munkát végeznek.
 
  Ennek hátterében az áll, hogy fiatal korukban nem kaptak esélyt a tanulásra vagy a továbbtanulásra. Ez azonban változni fog, ahogy az ötvenes-hatvanas években született korosztály a 50 pluszos korba ér, mivel ennek nő tagjai már jobb tanulási lehetőségekhez jutottak. Szakértők szerint végül el fog tűnni a nők és a férfiak munkájának termelékenysége közti különbség.
 
Fineszes asszonyok
 
  Nyilvánvaló, hogy az 55 év feletti asszonyok sok mindennel járulhatnak hozzá vállalatuk működéséhez. Akárcsak azok a híres detektívregény-figurák, például Miss Marple, akik élettapasztalataikra támaszkodva oldották meg a legkacifántosabb bűnügyeket, a munkában maradt hölgyek is életük során felhalmozott tudásukra alapozhatnak. Éppen emiatt a cégek vezetőségében dolgozó 55 év feletti nők kínálják a legjobb esélyt arra, hogy a vállalatok jó irányba módosítsák üzleti tevékenységüket - derült ki a PwC nemrégiben készült tanulmányából.
 
  Nagyobb az esély arra, hogy stratégaként kezelik a változtatásokat, részben azért mert életük során megtanultak keményen érvelni igazuk mellett, részben azért, mert rákényszerültek arra, hogy empátiával kezeljék mások nézőpontjait - fejtegeti Jessica Leitch, a PwC tanácsadója. Ő az egyik szerzője a jelentésüknek, amely szerint az 55 évüket betöltött nők képesek megoldani a vállalatok legmakacsabb problémáit.
 
   Az e korosztályhoz tartozó hölgyek általában nem töltenek el évtizedeket az igazgatóságban, ezért ki tudnak és ki mernek mondani olyan dolgokat, amilyeneket a bejáratott rendhez szokott vezető kollégáik nem tudnak vagy esetleg nem mernek felvállalni.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sok aktív év várhat a 50 feletti hölgyekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector