Startlaphoz Csatlakozz!

120 napra szüneteltethetik a jogviszonyukat

Idénymunka közmunkásként

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 09. kedd, 10:16

Mi történik, ha a közmunkásnak néhány hetes alkalmi munkája akad? Évekkel ezelőtt gondot jelentett a közfoglalkoztatottak számára, hogy ha nyáron adódott valamilyen idénymunka, akkor azt nem tudták elvállalni, mert kötötte őket a közmunkaszerződés. Ha pedig mégis az idénymunka mellett döntöttek, mert ott többet kereshettek, akkor felbontották velük a szerződést, és az év további hónapjaiban semmilyen jövedelemhez nem jutottak. Ezen kíván változtatni a kormány azzal, hogy a jövőben idénymunkát vállalhatnak a közfoglalkoztatottak, akik emiatt 120 napra szüneteltethetik a jogviszonyukat – írja a mon.hu.

Bonyolult volt
 
  – Erre már tavaly is volt lehetőség, akkor 90 napra lehetett szüneteltetni a közmunkát, csak olyan bonyolult volt az eljárás, hogy nem nagyon éltek vele se a vállalkozók, se a munkavállalók – mondta lapunknak Sivák János, Gönc polgármestere. – A jövőben azonban könnyebb lesz átmenni egyik munkaviszonyból a másikba, így valószínűleg többen szüneteltetik majd pár hétre a közmunkát. Nálunk a barackszüret és a burgonyafelszedés idején van szükség a szorgos kezekre.
 
  A polgármestertől kérdeztük azt is, nem jelent-e majd gondot a közmunkaprogram pályázatában megfogalmazott célok teljesítése, ha többen is szüneteltetik a közmunkát. A polgármester jelezte: mivel a városnak 270 közfoglalkoztatottja van, az a néhány tíz ember kiesése nem okoz gondot.
 
  – Az újítást mindenképpen jónak tartom, hiszen a közmunkaprogram célja éppen az, hogy a tényleges munkaerőpiacra vezesse az embereket, tehát egy lépcső, nem pedig végső állapot – fogalmazott Sivák János.

Jól járnak
 
  Mint kiderült, Ináncson sem számítanak nagy munkaerő-kiesésre az idénymunka engedélyezése miatt. Kiss Péter polgármester vázolta: náluk sem volt jellemző, hogy az elmúlt években valaki az idénymunkát választotta volna a közmunka helyett. Tapasztalatai szerint a környező településeken jócskán vannak olyan munkanélküliek, akik nem kerültek be a közmunkaprogramba, valószínűleg ők azok, akik segédkeznek a nyári és őszi betakarítás idején.
 
  Kiss Péter is jó kezdeményezésnek tartja az újítást, mert véleménye szerint a munkavállaló ezzel jól jár. Törvényesen vállalhat idénymunkát, és akár többet is kereshet. Hozzátette: az ő közmunka­programjukat sem veszélyezteti majd az új szabályozás.
 
  – Bár lenne annyi idénymunka, hogy minden közmunkásnak jutna – jegyezte meg végül.
 
  Érdeklődtünk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál is. Szerettük volna tudni, mit szólnak az új szabályhoz a mezőgazdasági vállalkozók. Fodor László B.-A.-Z. megyei igazgató jelezte: volt is egy kis feszültség eddig, mert a közmunka lekötötte azokat az embereket, akiket idénymunkára tudtak volna alkalmazni a vállalkozók. Megyénkben van 8 ezer hektár gyümölcsös, 8–9 ezer hektár szőlő, 16–17 ezer hektár ültetvény és 6–7 száz hektár szántóföldi zöldséges. A számokból is látszik, hogy amint érni kezdenek a gyümölcsök, kellenek a munkások is. Télen pedig a gyümölcsfák metszésére tudnak alkalmazni dolgozókat.
 
  Az igazgató elmondta azt is, épp a kamarának kellett kezdeményeznie, hogy a járási hivatalok hassanak oda az önkormányzatoknál: szüneteltessék a mezőgazdasági munkák idejére a közmunkát. Csak eddig ezt azért nem tették meg, mert bonyolult volt az eljárás és sok paprímunkával járt.
 
 – Az idénymunka arra is jó, hogy az addig csak közmunkában dolgozók belekóstoljanak a valódi munkába, megtapasztalják, hogy milyen alkalmazásban dolgozni – tette hozzá Fodor László.
 
El kell fogadni az ajánlatot
 
  A kormány arra kéri a járási hivatalokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az idénymunkát kínáló munkaadókkal – például építőipari vagy mezőgazdasági társaságokkal – és ajánlják fel az általuk kínált munkákat a közfoglalkoztatottaknak. A járási hivatal felméri az igényeket, kiközvetíti a munkát, s amennyiben a közfoglalkoztatott azt nem fogadja el – holott munkaképessége és egészsége erre alkalmassá teszi –, akkor elveszíti közfoglalkoztatotti jogviszonyát.
 
Forrás: mon.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Idénymunka közmunkásként.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector