Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Túlórás távollétek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 18. csütörtök, 17:20

A munkaviszony tartalma szempontjából döntő jelentősége van a munkavégzési kötelezettség időbeli meghatározásának, azaz a munkaidőnek. A munkajog számos törvényi korlátot állít arra, hogy a munkavállaló mikor és mennyit köteles dolgozni. A jogszabályi keretek között azonban – főszabály szerint – a munkáltató jogosultsága marad, hogy eldöntse, mikor kötelezi munkavégzésre a munkavállalót. Ezt a jogát a kollektív szerződés vagy a munkaszerződés korlátozhatja, de ilyen megkötések hiányában a munkáltató egyoldalúan jogosult dönteni, hogy a munkavállalónak mikor és mennyi munkát kell végeznie [lásd a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 97. § (1) bekezdés] – írja a munkajog.hu.

  A munkaidő meghatározására vonatkozó munkáltatói jogosultságnak akkor van különösen hangsúlyos szerepe, ha az elvégzendő munka mennyisége nem egyenletesen oszlik el időben: egyes időszakokban több, máskor kevesebb munkaerőre van szüksége a munkáltatónak. Mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatónak hátrányos lenne, ha a munkaerő-igény ciklikusságát a munkáltató csak az alkalmazotti létszám megfelelő változatásával tudná kezelni, azaz rendszeresen hol munkaerőt bocsátana el, hol újabb munkavállalókat venne fel. Ezért a munkajog lehetővé teszi, hogy a munkáltató a munkaidőt megfelelő rugalmassággal, az aktuális munkaerő-szükséglethez igazodva ossza be. Ilyenkor a munkavállalók munkaidő-beosztása egyenlőtlen lesz, tehát egy időszakban többet, máskor kevesebb kell dolgozni.
 
  A magyar munkajog az egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazását két jogintézményen keresztül is lehetővé teszi; ezek a munkaidőkeret és az elszámolási időszak. Jelen cikk arra keresi a választ, hogy mi történik akkor, amikor a munkáltató előre tervezett munkaidő-beosztásához képest eltérő a tényleges munkavégzés, azaz vannak olyan időszakok, amikor a munkavállaló nem végez munkát, és hogy ez milyen különös elszámolási szabályok alkalmazásához vezet.
 
  A munkáltatók jelentős része a munkaidőkeret intézményét használja, és csak esetileg találni elszámolási időszakot alkalmazó foglalkoztatót. Tekintettel arra, hogy a cikk témája szempontjából a két intézményre azonos szabályok vonatkoznak, így a továbbiakban a szabályok a munkaidőkeret szabályai alapján kerülnek bemutatásra, azzal, hogy a leírtak ugyanígy, megfelelően alkalmazandók elszámolási időszak esetében is.
 
A munkaidőkeret általános szabályai
 
  A munkaidőkeret lényege, hogy annak tartama (például négy hét) alatt a munkáltató viszonylag szabadon rendelkezhet az elrendelhető rendes munkaidővel, ugyanis:
  • a munkavégzés beosztás szerinti heti maximumára vonatkozó rendelkezéseket nem kell minden egyes héten, hanem elengedő a munkaidőkeret által felölelt időszak átlagában betartania, és
  • a munkaidőkeret tartama alatt módja van a heti pihenőnapokat összevontan kiadni, illetve heti pihenőidő alkalmazását elrendelni.
 
  A munkaidőkeret alapján tehát – mint az alább látható lesz – a munkáltató több munkát tud elrendelni akkor, amikor sok az elvégzendő feladat, és akkor tudja pihentetni munkavállalóit, amikor amúgy sem tudná foglalkoztatni őket. Így a megrendelések átmeneti visszaesései okozta foglalkoztatási krízisek elkerülhetőek.
 
  A munkaidő rugalmasabb beosztásának első lépése annak meghatározása, hogy milyen munkaidőt is lehet beosztani. Az alábbiakban a munkaidőkeret intézményének általános bemutatásánál a hagyományosnak mondható munkaszerződés szerinti napi nyolc, heti negyven órás teljes munkaidős foglalkoztatás képezi az alapot. Ez az úgynevezett általános munkarend, amely heti öt, 8 órás munkanapból, és két pihenőnapból áll, amelyek szombatra, illetve vasárnapra esnek [Mt. 97. § (2) bekezdés]. A cikkben a következőkben az az alapelv irányadó, hogy minden munkavállalónak heti öt munkanapja és két pihenőnapja van; munkaidejének beosztása ezen az alapelven keresztül, azzal összehasonlítva kerül bemutatásra.
 
  Az Mt. némileg zavarosan használja a munkaidőre vonatkozó fogalmakat, de mindenképpen el kell különíteni kettőt közülük:
  • a munkaszerződés szerinti teljes, illetve részmunkaidőt és
  • a beosztás szerinti munkaidőt, ezen belül
  • a beosztás szerinti rendes munkaidőt, és
  • a beosztás szerinti rendes munkaidőn felül elrendelt rendkívüli munkaidőt.
 
 A teljes, illetve a részmunkaidő a munkavállaló munkaszerződésében kerül rögzítésre; ilyen hiányában a munkavállaló munkaviszonya általános teljes munkaidőre jön létre, azaz napi nyolc, heti negyven órára [Mt. 92. § (1) bekezdés]. Ez határozza meg azt, hogy a munkavállaló részére általános munkarendben egy munkanapra hány óra rendes munkaidő osztható be. Ezzel szemben a beosztás szerinti munkaidő azt határozza meg, hogy a munkavállaló részére ténylegesen – rendes és rendkívüli munkaidőben együtt – mennyi munkavégzést határozott meg a munkáltató.
 
  A munkaidőkeret lényege, hogy a munkaidőkeret tartama alatt a rendes munkaidő óráinak számát nem naponta, hanem a munkaidőkeret teljes tartama alatt lehet beosztani, a munkáltató belátása szerint. A munkáltató tehát nincs kötve az általános munkarend szerinti munkanapokhoz és az általános munkarendben egy munkanapra eső munkaórák mértékéhez.
 
  A munkaidőkeretben beosztható rendes munkaórák számát úgy kell meghatározni, hogy a munkaidőkeret tartama alatti összes hétköznapra, amely nem minősül munkaszüneti napnak – vagyis általában egy héten öt napra – ki kell számolni a munkavállaló részére a munkaszerződése alapján elrendelhető rendes munkaórák számát [Mt. 93. § (2) bekezdés]. Az így kapott óraszámot lehet beosztani a munkaidőkeret teljes időtartama alatt (1. táblázat).
 
  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Összesen
Általános munkarend szerinti napi óra 8 8 8 8 8 pihenőnap pihenőnap 40
Munkaidőkeretben beosztható rendes munkaóra 0 8 8 8 8 pihenőnap pihenőnap 32
Elszámolásra kerülő munkaóra 8 8 8 8 8 pihenőnap pihenőnap 40
 
  A példa szerinti esetben a hétfői munkaszüneti nap miatt az erre a napra eső munkaidő kiesik, azaz a munkaidőkeretben nem osztható be. Ebből következően az adott hét alapján a munkavállalónak beosztható rendes munkaórák száma csak 32. A kiesett 8 órányi időt viszont a munkavállaló felé el kell számolni – ez a gyakorlatban a „fizetett ünnep” jogcímén feltüntetett tétel.
 
 Távollétek kezelése a munkaidőkeretben
 
  Általános, ám a gyakorlat által különös módon sokszor mellőzött szabály a törvényben, hogy a munkaidőkeretben beosztható (rendes) munkaóraórák számának meghatározásakor a távollét tartamát
  • figyelmen kívül kell hagyni, vagy
  • az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni.
 
 Munkaidő-beosztás hiányában a távollét tartamát a napi munkaidő mértékével kell figyelmen kívül hagyni vagy számításba venni [Mt. 93. § (3) bekezdés].
 
 A szabályt bármely távollét esetén alkalmazni kell; ez alól kivételeket a törvény csak a szabadság és a betegszabadság esetén enged (2. táblázat).
 
  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Összesen
Általános munkarend szerinti napi óra 8 8 8 8 8 pihenőnap pihenőnap 40
Beosztás szerinti napi óra 0 12 0 12 12 pihenőnap pihenőnap 36
Ténylegesen ledolgozott óra munkaszüneti nap tovább-képzés tovább-képzés tovább-képzés 8 pihenőnap pihenőnap 8
Figyelembe vehető óra 0 12 0 12 12 pihenőnap pihenőnap 36
 
  A példa szerint a munkavállaló húsvét hétfőt követően a munkáltatóval egyeztetett továbbképzésén vett részt, így nem ment be a munkahelyére. A hét hátra levő részében már probléma nélkül tudott volna dolgozni, ám mivel rendszeres véradó, ezért péntek délután hamarabb elment, hogy a szomszéd városban eleget tehessen ennek az önként vállalt kötelességének.
 
  A munkáltató ebben az esetben jól láthatóan igen nehéz helyzetbe került, hiszen megannyi szabályt és jogcímet kell figyelembe vennie a beosztás szerinti munkaidő nyilvántartásának pontos vezetéséhez, és a munkavállalónak járó díjazások kifizetéséhez.
 
  A munkáltató a héten a két pihenőnap miatt 5×8 = 40 óra rendes munkavégzést rendelhetett el, de legfeljebb 48 óra beosztás szerinti munkavégzést, rendkívüli munkával együtt. Ehhez képest a munkavállaló ténylegesen 8 órát dolgozott, amihez a számítás során a munkavállaló részére még az alábbiakat kell figyelembe venni:
  • húsvét hétfő hétköznapra eső munkaszüneti nap, ezért az arra eső napi munkaidőt nem lehet figyelembe venni a munkaidőkeretben, és arra kiesett időként a munkaszerződése szerinti napi munkaórák időtartamát, azaz 8 órát,
  • kedden a továbbképzés miatti mentesülés jogcímén a beosztás szerinti munkaidőt, azaz 12 órát,
  • szerdán a továbbképzés miatti mentesülés jogcímén a beosztás szerinti munkaidőt, azaz itt 0 órát,
  • csütörtökön a továbbképzés miatti mentesülés jogcímén a beosztás szerinti munkaidőt, azaz 12 órát,
  • pénteken a munkahelyen kívül szervezett véradás jogcímén 4 órát,
azaz összesen további 12+0+12+4 = 28 órát. Mivel pedig a munkavállaló – az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt kiesett 8 óra okán – csak 32 órát dolgozhatott volna rendes munkaidőben, de az összes, a munkaidő számításakor figyelembe veendő munkaidő 8+28 = 36 óra lett.
 
A szabadság és a betegszabadság kezelése a munkaidőkeretben
 
  A szabadságot minden esetben a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. A szabadság kiadása során a munkáltató választhat, hogy a szabadságokat
  • munkanapban adja ki és tartja nyilván, amely esetben egy szabadságnapra a munkavállaló számára a napi munkaidőt (8 órát) számolja el, vagy
  • munkaórában adja ki és tartja nyilván, amely esetben egy szabadságnapra a munkavállaló számára a beosztás szerinti napi munkaidőt számolja el.
A munkanapban történő kiadás és elszámolás során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő
  figyelembevételével, azaz munkanapban kell kiadni és nyilvántartani [Mt. 124. § (1)–(5) bekezdés] (3. táblázat).
 
  Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Összesen
Általános munkarend szerinti napi óra 8 8 8 8 8 pihenőnap pihenőnap 40
Beosztás szerinti napi óra 0 12 0 12 12 pihenőnap pihenőnap 36
Szabadság kiadása munkanapban munkaszüneti nap 8 8 8 8 pihenőnap pihenőnap 32
Szabadság kiadása munkaórában 0 12 0 12 12 pihenőnap pihenőnap 36
 
  A példában a munkavállaló a hétfői munkaszüneti napot követően egész héten szabadságon van. Attól függően, hogy a munkáltató a szabadságot munkaórában vagy munkanapban adja ki, eltérő elszámolási eredmények születnek. A munkanapos kiadás esetén a munkavállalónak a tervezett 36 óra helyett csak 32 (a munkaszüneti nap miatt kiesett idő figyelembe vételével 40) órát kell elszámolni, míg a munkaórás kiadás esetén a tervezettel megegyezően, 36 (a munkaszüneti nap miatt kiesett idő figyelembe vételével 44) órát.
 
  Betegszabadság esetén a szabályok lényegében azonosak, azzal, hogy ha a betegszabadság munkaórában kerül elszámolásra, és a betegszabadságként elszámolható idő a beosztás szerinti napi munkaidőnél rövidebb, a teljes beosztás szerinti napi munkaidőt betegszabadságként kell elszámolni. A korábbi példa szerinti esetben tehát, ha a munkavállaló egész héten betegszabadságon lenne, és péntekre már csak 4 órányi betegszabadsága maradt volna, a pénteki napjára akkor is 12 óra betegszabadságot kell elszámolni – ilyenkor a munkáltatónak kell viselnie a további 8 óra elszámolását [Mt. 126. § (4) bekezdés].
 
Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Túlórás távollétek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector