Startlaphoz Csatlakozz!

A BM-ben lázas munka folyik

Közmunkások is építhetik a kerítést a déli határon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 19. péntek, 10:33

A Blikknek a Belügyminisztériumban azt mondták, még számolják, hogy mennyi közmunkás, mennyi pénzből húzhatja fel a kerítést.

  A szerb határra tervezett 4 méter magas kerítés tervezéséért és a kivitelezéséért felelős belügyi tárcánál érdeklődésünkre egyelőre óvakodtak megbecsülni, hogy a beruházáshoz mennyi közmunkás kell, azt írták, hogy az előkészületekről a kormányt fogják tájékoztatni először. Ám nem cáfolták, hogy a térségben szükség lesz közmunkásokra.
 
   – A BM-ben lázas munka folyik, egy hét alatt ki kell jelölni papíron a kerítés teljes nyomvonalát. A tervezetben fel kell tüntetni, hogy a kerítés milyen anyagokból készülhet, mekkora lehet a költség. Meg kell határozni, milyen munkagépekre, eszközökre van szükség, s persze a legfontosabb, hogy hány ember munkája kell a kerítés építéséhez – tájékoztatták lapunkat kormányzati források.
 
 A közmunkások bevetésére Pintér Sándor belügyminiszter 2011-es kijelentései is alapot adnak.
   – A közmunkaprogram sikere érdekében piacot kell teremteni, s ez a mezőgazdaság és az állami beruházások területén lehetséges – mondta akkor a politikus. A 2,5 milliárd forint költségű ócsai szociális családiház-építési programban például érvényesült ez a kormányzati elképzelés, ott mintegy 250 közmunkás dolgozott. A mostani építkezésen ennél jóval többen kaphatnak munkát. Egy állami közbeszerzéseken is induló, neve elhallgatását kérő építési vállalkozó szerint a kerítést 10 kilométeres szakaszokban lenne célszerű építeni. Egy-egy csoportba 50 segédmunkás kellene, vagyis akár 850 közfoglalkoztatottra is szükség lehet, akik az adott szakaszokkal 3-4 hónap alatt végeznének.
 
   Lázár János kancelláriaminiszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy idővel más határszakaszon is kerítés épüljön. Számításaik szerint az illegális bevándorlók száma az év elejétől ez idáig mért 57 ezerről az év végére 120–150 ezerre nőhet. Elmondta, a tapasztalatok szerint hetedére csökken a határsértők száma egy ilyen típusú határzár felállítása esetén. – Az EU-ban egyébként arra is van példa, hogy élő rendőrkordonnal állták útját a menekültáradatnak, és fordították vissza a határról az illegális bevándorlókat – mondta Lázár.
 
 60-70 milliárd is lehet a költség

  – A négy méter magas kerítésnél minimum 5,5 méteres acéloszlopokra van szükség, amelyeket legalább egy méterre ásnak a földbe. Ezek közé feszítik ki az acélhálót, amelyek minél kisebb szemcsékből állnak, annál nehezebbé teszik a kapaszkodást, a feljutást – mondta a Blikknek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.
 
   – Ám mindez csak a „fapados” verzió, kalkulációm szerint ennek a megépítése minimum 17 milliárd forint. S ehhez jönnek azután az extrák, azok a technológiák, amelyek még biztonságosabbá és megközelíthetetlenebbé teszik a kerítést.
 
  A szakértő szerint ilyenek a kerítés tövénél földbe ásott nyomásérzékelők vagy az érintésjelző kisfeszültségű huzalok, különböző kamerák és drónok. Ha ezek beszerzése mellett is dönt a kormány, úgy a védvonal kiépítéséhez 60-70 milliárd forintra is szükség lesz, s a nagyobb felszereltség esetén több rendőr kell majd a felügyelethez is.
 
Forrás: Blikk

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkások is építhetik a kerítést a déli határon .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector