Startlaphoz Csatlakozz!

KSH: áprilisban 3,6 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek

Márciushoz képest lassult a keresetek növekedése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 19. péntek, 11:21

Áprilisban 3,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,6 százalékos volt a növekedés - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Márciushoz képest lassult a növekedés, akkor 4,9, illetve 3,2 százalékos volt a keresetek éves emelkedése.

    A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

    A vállalkozásoknál 4,0 százalékkal emelkedtek, a költségvetés területén viszont 1,1  százalékkal csökkentek az átlagbérek éves összevetésben a közfoglalkoztatottak nélkül számolva. A vállalkozásoknál a prémiumok, jutalmak és más külön juttatások 9,1 százalékos növekedése  meghúzta  a keresetek emelkedését, a rendszeres jövedelmek 3,5 százalékkal emelkedtek. A költségvetési területen dolgozóknál éppen ellentétesen alakult a helyzet, az éves csökkenés a rendszeres bérek 3,3 százalékos emelkedése ellenére következett be,  mert az egyszeri juttatások az egy évvel korábbi harmadára apadtak.

    A kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok nem módosultak, így a nettó keresetek a bruttó keresetekkel azonos mértékben változtak. A fogyasztói árak áprilisi 0,3 százalékos éves csökkenésével számolva a reálkeresetek 3,9 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül 2,9 százalékkal emelkedtek.

    Az év első négy hónapjában 3,9, a közfoglalkoztatottak nélkül 2,9 százalékkal emelkedtek a keresetek. A 0,9 százalékos fogyasztói árcsökkenéssel számolva a reálbérek 4,8, illetve 3,8 százalékkal haladták meg a tavaly első négyhavit. A vállalkozásoknál 3,5, a költségvetésim szférában 1,4 százalékos volt a növekedés.

    Áprilisban a havi bruttó átlagkeresetek értéke elérte a 248 ezer forintot.

    Az öt főnél nagyobb vállalkozásoknál a KSH adatai szerint 32 ezerrel többen dolgoztak áprilisban, mint egy évvel korábban, a vállalkozásoknál 48 ezerrel többen dolgoztak, költségvetési szervezeteknél pedig 17 ezerrel csökkent a létszám egy év alatt. Áprilisban 185 ezer közfoglalkoztatottat regisztrált a KSH, 27 ezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál, és a teljes munkaidőben dolgozók 82 ezer 380 forintos keresete 7,5 százalékkal volt magasabb.

     Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 158 200 forint volt. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 241 600 forint volt. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (512 300 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 700 forint).
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Márciushoz képest lassult a keresetek növekedése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector