Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Csak alapos okkal lehet felmondani az idősebb munkavállalóknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 19. péntek, 11:42

Az új Munka törvénykönyve (Mt.) szerint a „védett kor” intézménye miatt alapos indok kell a felmondáshoz, vagy másik állást kell felajánlani a munkavállalónak – írja a heol.hu.

  Az egri K.-né Gabriella azzal kereste fel szerkesztőségünket, hogy az öregségi nyugdíjra jogosultság előtt három és fél évvel mondott fel neki a munkáltatója. Az asszony kilátástalannak érzi a helyzetét. Mint mondja, hiába próbál új munkát keresni, szóba se állnak vele. Úgy véli, harminchét év munkaviszony után a hátralévő életében lassú vegetálásra kell berendezkednie. Öregségi nyugdíjra egyelőre nincs lehetősége, éppen ezért nem tudja, hogy érdemes-e pereskednie a munkáltatójával.
 
  Kétségtelen, hogy akit 55 esztendősen küldenek el a munkahelyéről, az nehezen talál más munkalehetőséget. Tény: az elmúlt időszakban több százezer ember került válságos helyzetbe az állása elvesztése miatt. A szigorodó szabályok folytán ma már szinte lehetetlen rokkantságba menekülni, de nyugdíjba sem mehet bárki. Az ötvenesek esélye a munkaerőpiacon szinte a nullával egyenlő, ám a védett korra vonatkozó szabályok valamelyest azért segíthetnek ennek a korcsoportnak.
 
  Ennek lényege, hogy a munkáltatónak alaposan mérlegelnie kell, mielőtt idős dolgozójától megválna. Korábban a védett kor intézménye azt jelentette, hogy az öregségi nyugdíjkor előtt öt évvel csak különös indokkal lehetett felmondani, ám a „különösen indokolt eset” fogalmát  a jogszabály nem definiálta, azt a bírói gyakorlat töltötte meg tényleges tartalommal.
 
  Az új törvénykönyv azonban tovább fejlesztette a „védett kor” intézményére vonatkozó szabályozást. A védelmi időszak továbbra is az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt évre érvényes, de a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyát felmondással csak akkor szüntetheti meg, ha az a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, illetőleg olyan magatartást tanúsít, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A felmondást a munkáltató köteles indokolni, egyúttal a munkavállalót tájékoztatnia kell arról, hogy amennyiben vitatja a felmondás indokának valóságát vagy okszerűségét, akkor 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulhat.
 
  Megszüntethető a munkaviszony a munkavállaló képességével vagy annak működésével összefüggő okból is. Ennek a feltétele az, hogy a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen – ennek híján azon a munkahelyen ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi – nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek gyakorlatnak megfelelő, betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
 
  Dr. Ligeti György, lapunk jogásza olvasónk dilemmájára azt tanácsolja, hogy mindenképpen tisztázni kell, mi a felmondás indoka, az valós, pontos és okszerű-e, másrészről, hogy a munkáltató eleget tett-e a fent említett az állás-felajánlási kötelezettségének. Ezek ismeretében ítélhető meg, hogy érdemes-e munkaügyi bírósághoz fordulni (amennyiben a fent említettek nem teljesülnek, a felmondás jogellenes). Ugyanakkor a per kockázatai miatt mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.
 
Ki milyen végkielégítésre számíthat?
 
   Dr. Ligeti György a témával kapcsolatban kifejtette: a felmondási korlátozással azonos célú szabály az emelt összegű végkielégítés. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló a munkaviszony végén végkielégítésre jogosult, úgy annak törvényi mértéke 1-3 havi távolléti díj összegével emelkedik, ha a munkaviszonya a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül szűnik meg. Minél hosszabb volt a munkaviszony tartama, annál magasabb összeggel emelkedik a végkielégítés mértéke is. Például 20 év munkaviszony után a védett korú munkavállaló nem öt, hanem 8 havi távolléti díjra jogosult végkielégítésként.

Forrás: heol.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csak alapos okkal lehet felmondani az idősebb munkavállalóknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector