Startlaphoz Csatlakozz!

Közlekedési Munkástanácsok:

A szociálpolitikai menetdíj-támogatás megvonása hátrányosan érintené a Volánokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 20. szombat, 07:44

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) szerint az utasok számának csökkenésére, járatszűkítésekre, a közösségi közlekedés színvonalának romlására kell számítani, ha megvonják a Volánoktól a szociálpolitikai menetdíj-támogatást - közölte a szövetség pénteken az MTI-vel.

    A parlament napirendjén szerepel a 2012. évi személyszállítási törvény módosítása, amely tartalmazza a szociálpolitikai menetdíj-támogatás és a költségtérítés megvonásának lehetőségét azokon a vonalakon, ahol párhuzamos a szolgáltatás.

    A KMSZ szerint legtöbb esetben várhatóan a vasút lesz a módosítás kedvezményezettje. A szakszervezetek viszont elfogadhatatlannak tartják, ha az érintett útvonalakon a buszos szolgáltatókat automatikusan és teljesen kizárnák a támogatási rendszerből.

    Ha az utasok az autóbuszokon nem vehetik igénybe a szociális kedvezményeket, az utasok csökkenő száma miatt járatszűkítések történhetnek. Mindez az utasokat is hátrányosan érinti, hiszen sok esetben csak átszállással, hosszas gyaloglással, hosszabb idő alatt érhetik el úticéljukat - áll a közleményben.

    A helyközi utasforgalom mintegy 70 százalékát a Volán-portfólió cégei bonyolítják le, mintegy 30-40 milliárd forint állami költségtérítés mellett. A Volán-járatok közel 3200 települést kötnek össze, évente csaknem 500 millió utas veszi igénybe a buszközlekedést. Ezzel szemben a vasút 150 millió utast szállít, mintegy évi 150 milliárd forint állami támogatás mellett - emlékeztetett a szövetség.  

    Az érdekvédők egyetértenek a vasúti infrastruktúra megújításának szükségességével, de ellentmondásosnak tartják, hogy a 2020-ig tartó uniós finanszírozási ciklusban több mint 1000 milliárd forintot terveznek vasútfejlesztésre. Ezzel szemben az autóbuszok beszerzésére nincs elegendő forrás és az elmúlt 3-4 évben a járművásárlást még a saját pénzeszközükből sem engedélyezték a Volán-társaságoknak - hangsúlyozta a KMSZ.  

    A vidéki lakosság, az iskolások szállítását egyre öregebb, korszerűtlenebb autóbuszok végzik, a buszok átlagéletkora eléri a 13-15 évet - tették hozzá.

    A szövetség a Volán-szakmát érintő problémák - a járműpark elavulása, finanszírozási problémák, krónikus gépkocsivezetői hiány - miatt mielőbbi érdemi egyeztetést sürget a szakszervezetek és a döntéshozók között.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szociálpolitikai menetdíj-támogatás megvonása hátrányosan érintené a Volánokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector