Startlaphoz Csatlakozz!

A diákok 15 éves koruktól dolgozhatnak

Az iskolaszövetkezetekben tavaly 120 ezer tanuló vállalt munkát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 20. szombat, 11:41

Tavaly 1587 iskolaszövetkezet 120 ezer tanuló foglakoztatásában vállalt szerepet - közölte a NAV szerdán az MTI kérdéseire.

    Kifejtették, hogy az iskolaszövetkezetek nappali tagozatos tanulóinak, hallgatóinak fizetését csak a 16 százalékos személyi jövedelem adó (szja) terheli, más járulékot nem vonnak le keresetükből.

    A NAV felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkaszerződéssel teljes munkaidőben foglalkoztatott diák bére nem lehet kevesebb, mint a minimálbér (2015-ben 105 ezer forint/hó), részfoglalkoztatás esetén pedig a minimálbér arányos része. A legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben a munkabér nem lehet kevesebb a garantált bérminimumnál (2015-en 122 ezer forint/hó).

    Az adóhivatal közleményében beszámolt az egyszerűsített foglalkoztatásról, amelynek kapcsán elmondták, hogy a munkáltatónak ebben az esetben is van közteherviselési kötelezettsége, mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint, filmipari statisztaként foglalkoztatáskor 3000 forint naponta.

    A NAV emlékeztetett arra, hogy a diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Emlékeztettek arra is, hogy a diákoknak a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükségük, amit az adóhatóságnál a 15T34-es nyomtatványon kell igényelni.

    A NAV honlapján elérhető a Diákok nyári munkája 2015 című összefoglaló, amely a diákmunkák adózásának szabályai mellett az elektronikus ügyintézés lépéseit is tartalmazza, már a 14-18 évesek számára is.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás felügyeleti főosztályának tájékoztatójában megjegyezte, hogy a 18. életévüket még be nem töltöttek munkaszerződésének megkötéséhez, módosításához, megszüntetéséhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges.

    Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fiatal munkavállaló éjszakai munkát nem végezhet, naponta csak 8 órát dolgozhat és két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőnek kell lennie. Ha a tanuló 4 óránál többet dolgozik akkor számára legalább 30 perc, ha 6 óránál többet, akkor legalább 45 perc szünetet kell biztosítani.    

    Az NGM közleményében arról is beszámolt, hogy a nyári munkát vállaló diákokat is megilleti szabadság, az éves szabadság (20 nap alapszabadság + az életkor szerinti pótszabadság) időarányos része.  

    A diákok az őket ért jogsérelem esetén szüleikkel, törvényes képviselőikkel a munkaügyi hatósághoz, a kormányablakokhoz, e-mailben az NGM Foglalkoztatás felügyeleti főosztályához valamint közigazgatási és munkaügyi bírósághoz is fordulhatnak - olvasható a közleményben.  

    A Mind-Diák Szövetkezet még május végén tette közzé a mintegy nyolcezer tanuló megkérdezésével készített felmérését, amely azt mutatta, hogy a megkérdezettek több mint 70 százaléka a Facebookon keres munkát, ezt követik a diákszövetkezetek weboldalai, valamint az állásbörzék és karriernapok.

    A válaszadók csaknem 80 százalékának a jó fizetés az egyik legfontosabb szempont a diákmunka kiválasztásánál, de számottevő kritérium számukra a rugalmas munkaidő is.

    A diákmunkák népszerűségi versenyében továbbra is az adminisztratív munkák vezetnek, ezeket a gyakornoki, vagyis a szakirányú tanulmányokat igénylő és a host/hostess munkakörök követik. Mivel azonban vidéken a legnagyobb arányban betanított és könnyű fizikai munkák vannak a szövetkezet kínálatában, a legtöbben ezeken a területeken dolgoznak, míg Budapesten az irodai és gyakornoki munkakörök vezetnek.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az iskolaszövetkezetekben tavaly 120 ezer tanuló vállalt munkát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector